Καλεσμένη στην εκπομπή «Διπλή Ταυτότητα» του IONIAN TV βρέθηκε χθες Τετάρτη 12.4, η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.
Στην αρχική τοποθέτησή της η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: “ Αυτό που πρέπει να θυμηθεί ο πολίτης αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι ότι Παιδεία, Υγεία, δημόσια αγαθά όπως το νερό, ασφάλεια και καθημερινότητα των πολιτών υπονομεύτηκαν πάρα πολύ. Όπως υπονομεύτηκαν και η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της πολιτικής η οποία είχε κατεύθυνση και προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση, τις απευθείας αναθέσεις, είχε κατεύθυνση ένα επιτελικό κράτος ανεπιτελικό, όχι των άριστων αλλά των εκλεκτών της κομματικοκρατίας, της αναξιοκρατίας και του πελατειακού συστήματος. Σε ότι αφορά την Αχαΐα, θα πρότεινα στους βουλευτές της ΝΔ να πάμε μία βόλτα στα νοσοκομεία μας και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και στον Άγιο Ανδρέα αλλά και στο Καραμανδάνειο. Λειτουργούν πια οριακά και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συν βέβαια τα χειρουργεία που έχουν πάρει παρατάσεις και περιμένει κόσμος με τεράστια προβλήματα. Να πούμε και για το πανεπιστήμιο που η πρώτη κίνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν η κατάργηση της Νομικής Σχολής και το κλείσιμο τμημάτων. Τα υποτιθέμενα έργα της ΝΔ στην Αχαΐα: στον σιδηρόδρομο για την περιοχή μας δεν έχει πέσει ούτε μισό χαλίκι. Μας τα είπαν οι εργαζόμενοι όταν βρεθήκαμε στον ΟΣΕ. Το τρένο σταμάτησε από το 2019 στο Αίγιο, έκτοτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οριακά λειτουργεί το τρένο. Σχετικά με την ΕΒΟ, τώρα τελευταία στιγμή στο παρά ένα και θα δούμε αν θα γίνει οτιδήποτε μετά από τέσσερα χρόνια, προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει μία παραγγελία (περίπου 500 MINIMI) χωρίς να έχει γίνει καμία προσπάθεια να φτιαχτεί το κτίριο. Περιμένουμε στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας μήπως γίνει η συνέλευση των μετόχων και ληφθεί η απόφαση για τα 8 εκατομμύρια που χρειάζεται να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν έγινε τίποτα στην ΕΒΟ. Η κυβέρνηση μας λέει τώρα ότι έχουν δρομολογηθεί έργα στο νομό Αχαΐας. Από το, έχουν δρομολογηθεί μέχρι το, έχουν γίνει, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σε μία χρεοκοπημένη χώρα όπως την ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε επιτέλους η Κορίνθου-Πατρών που ήταν ντροπή, ασέβεια στη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Η Πατρών-Πύργου στοιχίζει πάρα πολύ και ξέρετε γιατί; Γιατί έπρεπε να κερδίζουν οι εργολάβοι. Κάθε μέρα καθυστέρησης τέτοιων έργων είναι αποζημιώσεις στους εργολάβους. Και επειδή έχουμε δει σε όλα τα έργα και στην Αχαΐα και παντού στην Ελλάδα οι εργολάβοι να θησαυρίζουν από αυτά. Και βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε χέρι στους εργολάβους, τελείωσαν αυτές οι αποζημιώσεις αναγκάζοντάς τους να τελειώνουν το έργο. Τι έκανε ο κ. Καραμανλής, που είδαμε και πόσο πετυχημένος υπουργός Υποδομών ήταν; Καθυστέρησε πάρα πολύ το έργο περιμένοντας έγκριση από την ΕΕ, έκανε παραχώρηση, πλήρωσε το δημόσιο του κόσμου τα λεφτά σε παρασιτικό κεφάλαιο, γιατί αυτό γίνεται σε αυτή τη χώρα και αυτό γίνεται επί 4 χρόνια”.
Στη συνέχεια η βουλευτής ανέφερε: “Επειδή γίνεται συνεχώς η σύγκριση της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, με το 2015-19 , ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χώρα χρεοκοπημένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δις στα ταμεία αυτού του κράτους για πρώτη φορά. Δεν δέχομαι καμία σύγκριση, ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έφτασαν τη χώρα εκεί που την έφτασαν, ούτε και με την τωρινή που θεώρησε ότι η χώρα είναι ΙΧ του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε ένα ενεργειακό κόστος από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης που το πληρώνουν οι πολίτες,, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, από την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας, έχουμε την πιο ακριβή ενέργεια, την πιο ακριβή βενζίνη και οι βουλευτές της ΝΔ πανηγυρίζουν για τα έργα που ΘΑ κάνουν. Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, ξεχνάμε το 2015 πώς ήταν τα νοσοκομεία; Πόσος κόσμος είχε απολυθεί από τον κ. Γεωργιάδη; Ξεχνάμε τους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που βρέθηκαν στην ανεργία και σε αδυναμία να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία; Το σύστημα το 2015 κατέρρεε. Θυμάμαι πολύ καλά για το πανεπιστημιακό του Ρίου -γιατί ήμουν τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας- εκτός από τις θέσεις που δώσαμε στο πανεπιστήμιο τότε για να στηριχθεί, δώσαμε και επιπλέον θέσεις εκτός από το πανεπιστήμιο και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς γιατί δεν μπορούσε να λειτουργήσει το νοσοκομείο του Ρίου. Για να μην πούμε για τις εργολαβίες και πως πάνε να μπουν στις θέσεις των καθαριστριών. Ένα θέμα για το οποίο δίνουμε συνεχή αγώνα αυτά τα χρόνια”.
“Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη της διατροφής τους. Όταν έχουμε έναν υπουργό Ανάπτυξης που αναφέρεται σε αρνί porsche και κλείνει το μάτι σε κάποια super market για να κλείσουν τα κρεοπωλεία, έχουμε κατεύθυνση και προσανατολισμό. Μία κυβέρνηση που βλέπει μόνο το ιδιωτικό κεφάλαιο, πνίγει τους μικρομεσαίους και από εκεί και πέρα όλα είναι πάρα πολύ καλά για τη ΝΔ και ΘΑ δρομολογήσει και Θα κάνει”.
Τέλος η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε: “Εάν δεν ξεκινάμε τη συζήτηση από τις πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία του κράτους -ένα κράτος χρεοκοπημένο χάνει την κυριαρχία του σε πολλά πράγματα, είναι θεμελιώδες αυτό-, δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα επί τόσα χρόνια. Και ένα κράτος θα ξαναχρεοκοπήσει αν ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές που είχε ακολουθήσει επί 30 χρόνια. Αυτές τις πολιτικές είδαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ακρίβεια στην ενέργεια ξεκίνησε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πολύ πριν τον πόλεμο έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα για την ενεργειακή κρίση. Λέει η ΝΔ επίσης ότι μείωσε πάρα πολύ τους φόρους. Ποιους φόρους και ποιοι επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτή τη μείωση; Επωφελήθηκαν οι μεγάλες περιουσίες και παρέμειναν οι έμμεσοι φόροι. Εμείς λέγαμε για μείωση του ΦΠΑ. Δεν μπορείς να έχεις διατροφική κρίση και να μην μειώνεις το ΦΠΑ. Επίσης ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αν δεν τον μειώσεις τώρα που έχεις ενεργειακή κρίση, πότε θα το κάνεις; Αν δεν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις άμεσα, δεν πρόκειται να φύγουμε από το πρόβλημα. Και μια τελευταία κουβέντα για τις επενδύσεις και την οικονομία. Από τον εθνικό πλούτο δεν έχουμε επενδύσεις. Έχουμε real estate και funds, δηλαδή απομύζηση του εθνικού πλούτου”.