17.9 C
Aigio
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img

Η συμβουλή του Δρ. Γ. Χρούσου για τα παιδιά

Μιλάμε συχνά για το πρόβλημα με τους νέους, εφήβους και παιδιά, που αφορά στη βία ή στον επηρεασμό τους από το ίντερνετ που ενίοτε τα οδηγεί σε επικίνδυνα ακόμα και για τη ζωή τους «παιχνίδια». Γίνονται συχνά και ημερίδες για το θέμα. Με πολλές ομιλίες και αναλύσεις. Όμως κανένα αποτέλεσμα δεν έχει βγει μέχρι τώρα όσον αφορά σε κάποια πρακτική βελτίωση και αλλαγή. Χώρια από το ότι τις περισσότερες από αυτές τις δράσεις και εκδηλώσεις, τις αγνοούν τα ίδια τα παιδιά. Ή αν τις ξέρουν, δεν τις παρακολουθούν.

Προβάλλουμε όμως σήμερα μια προσέγγιση από έναν «δικό μας», έναν πατρινό που αποτελεί «σπάνιο διαμάντι» της ακαδημαϊκής κοινότητας, με διεθνή φήμη και καταξίωση. Ο λόγος, για τον Δρ Γεώργιο Π. Χρούσο ο οποίος μίλησε για το θέμα λέγοντας σαφή και ξεκάθαρα πράγματα, με απλά λόγια, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο κ. Χρούσος είναι ακαδημαϊκός – ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ και επικεφαλής της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής και έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Σ’ αυτές τις νέες απειλές, λοιπόν, όπως γράφτηκε στο αφιέρωμα της Μαρίνας Καρπόζηλου για την «Κ», εκείνος… βλέπει ένα παλιό πρόβλημα με σύγχρονο πρόσωπο: την έλλειψη καθαρής επικοινωνίας.

Και μας συστήνει το εξής απλό ο Καθηγητής: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γονείς των εφήβων είναι να τους μιλήσουν με ειλικρίνεια, ακριβώς σαν να μιλούν σε ενήλικες. Να τους εξηγήσουν τι πραγματικά μπορεί να συμβεί, ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Όχι γενικά και αόριστα. Να τους πουν καθαρά, χωρίς φόβο ή υπεκφυγές, ότι μια δοκιμασία που φαίνεται αστεία ή ακίνδυνη μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία, τραυματισμό, νοσηλεία ή και σε κάτι χειρότερο. Η αντίληψη υπάρχει, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να δείξουν πως δεν μας ακούν, αλλά το μήνυμα περνάει. Το επεξεργάζονται αργότερα, σε δεύτερο χρόνο, ακόμη κι αν αρχικά το αρνηθούν».

Αχιλλέας Ροδίτης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τη συνέντευξη του Καθηγητή: https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/563565283/miliste-sta-paidia-prin-toys-milisei-to-tik-tok/

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα