Εδώ και καιρό πολλοί μιλούν για την αναγκαιότητα Δημοτικής Αστυνομίας, στην Πάτρα και σε άλλους δήμους της Αχαίας. Το θέμα «σηκώθηκε» για τα καλά.
Μεταξύ όσων επιχειρηματολογούν υπέρ του πόσο χρήσιμη θα ήταν για την καλύτερη λειτουργία της πόλης και για τους πολίτες, μια τέτοια υπηρεσία, είναι και ο πρώην Αντινομάρχης Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, Γιάννης Ταπεινός.
Η άποψη του, δε, αποκτά βαρύνουσα σημασία διότι εκτός από Αυτοδιοικητικός, ο κ. Ταπεινός είναι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το αντικείμενο, ως Αστυνομικός ε.α. αλλά και επί σειρά πολλών θητεία πετυχημένος Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού.
Ως εκ τούτου, θέτει το θέμα σε σωστές διαστάσεις προτάσσοντας εξειδικευμένα επιχειρήματα. Για το πώς η Δημοτική Αστυνομία θα «λύσει» τα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ώστε αυτή να προσανατολιστεί στο καθ’ ύλην καθήκον της, της πρόληψης και πάταξης της εγκληματικότητας, αφήνοντας… λαϊκές, τραπεζοκαθίσματα, διπλοπαρκαρισμένα και μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων, στην Δημοτική Αστυνομία.
Το άρθρο του κ. Γιάννη Ταπεινού έχει ως εξής:
«Η δημόσια τάξη και ασφάλεια δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των αστυνομικών, αποτελεί και υπόθεση κάθε Έλληνα πολίτη, είτε ως μονάδα, είτε ως συλλογική συμπεριφορά και λειτουργία.
Ως εκ τούτου, η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, εκπροσωπώντας σε πρώτο και άμεσο βαθμό τον Έλληνα πολίτη, όχι μόνο οφείλει αλλά και υποχρεούται να έχει ένα σημαντικό λόγο και έργο στη διασφάλιση των εννόμων αγαθών των πολιτών που υπηρετούν.
Ο σημερινός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι κατά την γνώμη μου τόσο ενεργός στα αστυνομικά δρώμενα. Τούτο βεβαίως εκτιμώ ότι οφείλεται στο γεγονός της μη απαγκίστρωσης της από την κεντρική εξουσία σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στο θεσμικό και το οικονομικό.
Αποτελεί πίστη μου όμως ότι η γενικόλογη αναφορά, σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έχει πρακτική εφαρμογή έτσι ώστε να εκπληρώσει και να ολοκληρώσει την σημαντική αποστολή της.
Αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που έχει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οποίο εξ άλλου έχω υπηρετήσει επί χρόνια μέσα από την τιμητική ψήφο συμπολιτών μου, αλλά και γνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που συναντά, υποστηρίζω ακράδαντα την άποψη ότι μέσα από την ενδυναμωμένη συνεργασία Τ.Α. και ΕΛ.ΑΣ. μπορούν να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες προστασίας των πολιτών.
Συνεπώς οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν πλέον στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προτεραιότητες τους, να συμπεριλάβουν και το κομμάτι που έχει να κάνει με την αρτιότερη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής τους, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα που είναι επιφορτισμένος με την δημόσια τάξη και ασφάλεια των περιοχών διοικητής τους ευθύνης.
Πού εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της ρύθμισης κυκλοφορίας και επιτήρησης των οδών της πόλης. Άλλο, αυτό της αρμοδιότητας ελέγχου παραβάσεων, όχι μόνο τροχονομικών αλλά και άλλων (λαϊκές αγορές, τραπεζοκαθίσματα, άδειες κ.λπ.). Κατηγορίες, δηλαδή, που επιδιώχθηκε να καλυφθούν μέσα από την ίδρυση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που πράγματι βλέπουμε ότι λειτουργεί και αποδίδει σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Επιτρέποντας παράλληλα στην Ελληνική Αστυνομία να αποδοθεί απερίσπαστα στην εκπλήρωση της καθ’ αυτής αποστολής της, δηλαδή στην αντιμετώπιση του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος των ναρκωτικών, στην προστασία του πολίτη, αλλά και στην οδική ασφάλεια. Και όχι να επιφορτίζεται με δευτερεύουσες εργασίες και αποστολές, που εξ ανάγκης έχουν ανατεθεί στον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ., καταλήγοντας να εξελίσσονται σε «πάρεργα» που εμποδίζουν την κύρια αποστολή της».