Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σημειώνει:
Ενόψει του κύματος καύσωνα, θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες (3η ηλικία, παιδιά, έγκυες γυναίκες) να δώσουν μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας του πληθυσμού :
- Διατήρηση δροσιάς και ενυδάτωση
Πίνετε άφθονα υγρά: Πίνετε νερό τακτικά, ακόμα και αν δεν διψάτε. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Καταναλώνετε ελαφριά γεύματα: Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν υψηλά επίπεδα νερού. Τα φαγητά πρέπει να είναι αλατισμένα.
Φοράτε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα: Επιλέξτε ρούχα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.
Μείνετε σε δροσερούς χώρους: Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Αν δεν έχετε, προσπαθήστε να επισκεφθείτε δημόσιους χώρους με κλιματισμό.
Κάντε συχνά ντουζ.
- Προστασία του δέρματος και του σώματος
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις μεσημβρινές ώρες και χρησιμοποιήστε αντηλιακό: Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30).
Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου: Για επιπλέον προστασία από τις ακτίνες UV..
- Αποφυγή εξαντλητικών δραστηριοτήτων
Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα: Αν πρέπει να κάνετε εξωτερικές δουλειές ή άσκηση, προσπαθήστε να το κάνετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Κάντε διαλείμματα: Αν πρέπει να είστε έξω, κάντε συχνά διαλείμματα σε δροσερά μέρη.
- Θερμοπληξία και ειδική προσοχή σε ευάλωτες ομάδες
Προσοχή στα συμπτώματα της θερμοπληξίας: Κάποια από τα κύρια σημάδια είναι ο πυρετός, η έντονη κεφαλαλγία, η εφίδρωση, η ταχυκαρδία, η ζαλάδα, η ναυτία, ο εμετός, οι μυϊκές κράμπες και η σύγχυση. Αν παρατηρηθούν αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα. Απαραίτητη είναι η μεταφορά του ατόμου με θερμοπληξία σε δροσερό, σκιερό μέρος, να πιει άφθονο νερό, και να τεθούν υγρά επιθέματα στο μέτωπο του, στον τράχηλο, μασχάλες κλπ.
Σημαντικός είναι ο έλεγχος των ευάλωτων ομάδων: Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι στον καύσωνα. Βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει και έχουν πρόσβαση σε δροσερούς χώρους και υγρά.
Τα άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγή και για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών.
Τα βρέφη πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά ντυμένα. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα. Να προσφέρονται, εκτός από το γάλα, και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.α.