19.5 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ηλεία: “Άδειασαν” από εργαζόμενους ξενοδοχεία και εστιατόρια

Οξύνεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και την εστίαση. Αυτή είναι μια κατάσταση που τα τελευταία χρόνια προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες εστίασης και ιδίως σε όσους λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφή επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, ενώ το πρόβλημα έχει αυξηθεί ιδίως μετά την κρίση της πανδημίας, όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά και οι εργαζόμενοι στράφηκαν σε διαφορετικούς κλάδους για ανεύρεση εργασίας. Και στην Ηλεία, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι αρκετές, με τους περισσότερους επαγγελματίες να «ψάχνουν με τα κιάλια» έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους, σε εστίαση και τουρισμό.

Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς οι εποχιακές επιχειρήσεις της επαρχίας διαθέτουν μόνιμους υπαλλήλους, αυτό όμως, δεν «καλύπτει» την συνολική εικόνα του νομού.

Τι φταίει και δεν βρίσκεται προσωπικό
Ο κλάδος του επισιτισμού είναι ένας κλάδος που απαιτεί έμπειρο προσωπικό και αυτός που έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινά και η τουριστική σεζόν. Ωστόσο αρκετοί νέοι (γυναίκες και άνδρες) που πέρυσι εργάζονταν σε τομείς της εστίασης (σερβιτόροι, μάγειροι κλπ), φέτος φαίνεται πως έχουν επιλέξει μια διαφορετική εργασία ή και καθόλου, καθώς οι συνθήκες, όπως αναφέρουν έχουν αλλάξει.

«Σε ότι αφορά το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον κλάδο του επισιτισμού, αυτό παρουσιάζεται εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων δουλειάς με κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας, Νίκος Αχιλλεόπουλος και τονίζει ότι η εικόνα αυτή παρατηρείται τόσο στους νέους ανειδίκευτους όσο και στους επαγγελματίες εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εστίαση το 2023.

«Πολλές φορές χωρίς ημέρα ξεκούρασης (ρεπό)», συνεχίζει ο κ. Αχιλλεόπουλος «έχουν ως συνέπεια να καθιστούν τον επισιτισμό την τελευταία επιλογή στην αγορά εργασίας».

Δεν δίδονται κίνητρα
Από την άλλη «η έλλειψη κινήτρων από το ίδιο το κράτος προς τους εργοδότες για ασφάλιση των εργαζομένων τους, είναι ένα ζήτημα το οποίο φέρνει σε έξαρση την ανασφάλιστη εργασία», εξηγεί ο κ. Αχιλλεόπουλος. «Η ανεπαρκής μέριμνα του κράτους να δώσει κίνητρα στους εργοδότες να ασφαλίσουν κάθε υπάλληλό τους, μερικής ή πλήρης απασχόλησης έχει ως αποτέλεσμα η ανασφάλιστη εργασία να είναι σε έξαρση. Τα μαρκετίστικα προγράμματα που τρέχουν κατά καιρούς δεν έχουν καταφέρει να λύσουν κανένα πρόβλημα αφού δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς», τονίζει.

Χωρίς προοπτικές εξέλιξης
Επίσης, ένα άλλο θέμα που φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός, όπως σημειώνει ο κ. Αχιλλεόπουλος, ότι όποιος εργάζεται ακόμα στον χώρο της εστίασης, δεν έχει προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στον τομέα αυτό, κάτι που «φρενάρει» τους νέους να ασχοληθούν ή να συνεχίσουν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο κομμάτι.

«Στο κεφάλαιο που αφορά το γιατί να εργαστεί κανείς στην εστίαση, συναντάμε το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί που έχουν επιλέξει να εργάζονται ως τώρα στον επισιτισμό σε μόνιμη βάση, καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μηδενικής εξελικτικής τους πορείας επαγγελματικά, στερούμενοι το όνειρο και την προσπάθεια για μια καριέρα και μια προοπτική ώστε να βρουν κίνητρα να επιμείνουν και να συνεχίσουν αυτό που κάνουν με συνέπεια και επαγγελματισμό», σχολιάζει ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα