– Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι προχωρά με τη λογική του: «κι ό,τι γίνει»
του Αχιλλέα Ροδίτη
Παρέμβαση για το θέμα των κυκλοφοριακών αλλαγών που ήδη άρχισαν στο κέντρο της Πάτρας και θα κορυφωθούν με τις επερχόμενες αντιδρομήσεις, έκανε και με εισήγησή του στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Σβόλης.
Εξηγεί μέσω και της «Πολιτείας» τις θέσεις του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» και επισημαίνει ότι το θέμα αντιδρομήσεων αφορά σε «μια αλλαγή ευρείας κλίμακας που θα γίνει στην πόλη και αλίμονο αν κάνουμε λάθος και δεν πετύχει. Δεν γυρίζει πίσω μετά αυτό. Άρα πρέπει να έχουμε κάτι σίγουρο στα χέρια μας».
Προ αποφυγήν παρεξηγήσεων, διευκρινίζει ότι αναδεικνύει μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με το ότι η κυκλοφοριακή μελέτη βάσει της οποίας δρομολογούνται οι αλλαγές, (η μελέτη Δοξιάδη), έγινε πριν πολλά χρόνια, με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από αυτά που σήμερα ισχύουν.
Ο κ. Σβόλης ξεκαθαρίζει ότι εφόσον δεν είναι συγκοινωνιολόγος δεν μπορεί τεκμηριωμένα να αποδείξει αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα η μεγάλη αλλαγή κυκλοφορίας που ήδη άρχισε να συντελείται στην Πάτρα και θα ολοκληρωθεί με τις αντιδρομήσεις, λέει όμως με σαφήνεια ότι το σίγουρο είναι πως «δεν έχουμε μια μελέτη του σήμερα την οποία να μπορούμε να δούμε και να συγκρίνουμε με την τότε μελέτη).
Μια μελέτη, δηλαδή, που να αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση με την κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης, που να καταγράφει τα προβλήματα, να εντοπίζει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, να προσδιορίζει τις ανάγκες αλλά και να κάνει συγκρίσιμες μετρήσεις με τα όσα προέβλεπε η μελέτη Δοξιάδη εντοπίζοντας όσα δεδομένα ίσχυαν και ισχύουν ακόμα και όσα όχι. «Μια μελέτη, εν ολίγοις, που να μας λέει πώς είμαστε σήμερα και με βάση αυτή να μπορούμε να προχωρήσουμε».
«ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ,
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
Ο κ. Σβόλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Αν δεν πετύχει η αλλαγή που πάμε να κάνουμε, φοβάμαι ότι θα έχουμε κάνει κάτι κακό στην πόλη, από το οποίο δεν θα μπορούσε να γυρίσουμε πίσω, δεν θα υπάρχει επιστροφή…». Γι’ αυτό και ζήτησε επιτακτικά από τη δημοτική αρχή, να προβεί στην επικαιροποίηση της περίφημης κυκλοφοριακής μελέτης «Δοξιάξη» σημειώνοντας ότι η μελέτη εκείνη έθετε προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Όπως, για παράδειγμα, η Ρήγα Φεραίου που προβλεπόταν δρόμος και μάλιστα λεωφορειόδρομος, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν έγινε πεζόδρομος. «Και ειδικά μετά την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος η Πάτρα δεν είναι όπως τριάντα χρόνια πριν. Άρα, αυτό που λέει ο κ. Σβόλης, είναι ότι επιβάλλεται να υπάρξει μια νέα μελέτη για την υπάρχουσα εικόνα, που να συγκρίνει τις προτάσεις της μελέτης «Δοξιάδη» και να υποδεικνύει ποιες από αυτές τις προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν και ποιες όχι.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή δεν δείχνει διαλλακτικότητα ως προς την πρόταση Σβόλη για μια επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κάνει το πολιτικό του σχόλιο τονίζοντας: «Είναι το μονοκόμματο που λέμε. Ότι μπει στο μυαλό μας αυτό κάνουμε, δεν κοιτάμε δεξιά κι αριστερά μια άλλη γνώμη, προχωράμε κι ό,τι γίνει». Και καταλήγει θέτοντας προ των ευθυνών της τη δημοτική αρχή: «Αν προχωράς έτσι, είσαι και υπόλογος για ό,τι κάνεις στην πόλη και φέρεις την απόλυτη ευθύνη».
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ