Μειώθηκε το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου, αλλά παραμένει σε απειλητικά υψηλά επίπεδα
Καμπανάκι για τις εξαγωγές αγαθών και ναυτιλία αποτελούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ αντίθετα αυξάνονται, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, οι εισπράξεις από τον τουρισμό.
Ειδικότερα, τον Μάιο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 431,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ.
Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8% σε τρέχουσες τιμές (-2,9% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές και μείωση 1,9% σε σταθερές τιμές.
Οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% ενώ μείωση κατά 5,0% κατέγραψαν σε σταθερές τιμές.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% σε τρέχουσες τιμές και επίσης 5,5% σε σταθερές τιμές, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 4,5% ή μείωση 0,9% σε σταθερές τιμές.
Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 6,7%, αλλά σε σταθερές τιμές μειώθηκαν κατά 1,2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,2% σε τρέχουσες τιμές και μειώθηκαν 4,1% σε σταθερές τιμές.
Τουρισμός
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ τo ισοζύγιo μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,8% σε σχέση με το Μάιο του 2022.
Κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 30,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Ωστόσο, σε ότι αφορά στον τουρισμό, οι κρίσιμοι μήνες είναι οι καλοκαιρινοί και ο Σεπτέμβριος στη διάρκεια των οποίων θα κριθεί αν οι εισπράξεις καταφέρουν να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, που είναι ο φιλόδοξος στόχος.
Τα μηνύματα από τις προκρατήσεις για τους θερινούς μήνες δεν είναι αισιόδοξα, καθώς δείχνουν ακυρώσεις και διαρροές τουριστών προς την Τουρκία, οι προορισμοί της οποίας λόγω της υποτίμησης της λίρας είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί.
Καμπανάκι χτυπάνε και τα στοιχεία για τις εισπράξεις από τη ναυτιλία. Τον Μάιο οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. ευρώ, από 1,74 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 16,2%.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία ανήλθαν σε 7,31 δισ. ευρώ, από 7,51 δισ. ευρώ, πέρυσι την ίδια περίοδο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,6%.
Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,5 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,2 δισεκ. ευρώ.