22.4 C
Aigio
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Στερούν αμοιβές σε Ακτινοφυσικούς επικαλούμενοι ότι είναι υπερωρίες

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ…

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Τους έκοψαν τα χρήματα από απογευματινά ιατρεία, δικαιώθηκαν τρεις φορές μέχρι σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια, όμως καταγγέλλουν ότι εξακολουθεί να τηρείται η ίδια στάση εκ μέρους του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Όλα αυτά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και σε βάρος Ακτινοφυσικών Διαγνωστών του δημοσίου, οι οποίοι με απόφαση που πάρθηκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα, στερούνται την αμοιβή τους από τα απογευματινά ιατρεία. Και αυτό, σε αντίθεση με τους λοιπούς ιατρούς οι οποίοι αμείβονται κανονικά, αλλά ακόμα και με τους συναδέλφους τους Ακτινοφυσικούς του Πανεπιστημίου όμως, οι οποίοι επίσης πληρώνονται χωρίς προβλήματα. Αντίθετα, οι Ακτινοδιαγνώστες της πρώτης κατηγορίας, (Ακτινοφυσικοί δημοσίου), στερούνται τα χρήματα. Τα οποία τελικά εισπράττουν ύστερα όμως από δικαστικές περιπέτειες, μέσω ενστάσεων που καταθέτουν, δηλαδή, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν δικαιωθεί τρεις φορές συνεχόμενα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος και ο σύλλογος εργαζομένων, προχώρησαν στην υπερψήφιση άρα και εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, με βάση το σκεπτικό του άρθρου 104 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι: «απαγορεύεται η τακτική αμοιβή ενός δημόσιου υπαλλήλου να είναι μικρότερη από τις υπερωρίες του».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας», αυτή η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα καθώς την καταψήφισαν δύο μέλη του Δ.Σ. και μάλιστα, «τρανταχτά» ονόματα του χώρου της Ιατρικής. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ανδρέα Μαζαράκη και Περικλή Νταβλούρο οι οποίοι αμφότεροι τάχθηκαν κατά της στέρησης της αμοιβής προς τους Ακτινοφυσικούς του δημοσίου, θεωρώντας πως πρόκειται για άδικη στάση σε βάρος τους, εφόσον τα απογευματινά ιατρεία δεν εκλαμβάνονται ως υπερωρίες αλλά είναι μια ξεχωριστή απασχόληση. Και για τον λόγο αυτό όλοι οι υπόλοιποι απασχολούμενοι, (ιατροί κ.α.), παίρνουν κανονικά τα χρήματα από τη συμμετοχή τους, ακόμα κι αν αυτά είναι πολλαπλάσια του μηνιαίου μισθού τους.

Άλλωστε αυτό ακριβώς υιοθετεί σαν σκεπτικό και το Διοικητικό Δικαστήριο, και συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, στο οποίο οι θιγόμενοι Ακτινοφυσικοί Διαγνώστες έχουν προσφύγει. Και έχουν δικαιωθεί όλες τις φορές μέχρι σήμερα!

Έτσι, ναι μεν στερούνται από την μια την αμοιβή τους, όμως τελικά από την άλλη την λαμβάνουν, αφού προηγουμένως οι ίδιοι προσφύγουν με ένστασή τους στη Δικαιοσύνη και παρθεί η αντίστοιχη δικαστική απόφαση υπέρ τους.

Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι το Νοσοκομείο συνεχίζει να τηρεί την ίδια στάση και να εφαρμόζει την ίδια απόφαση, παρότι διαπιστώνεται ότι οι Ακτινοφυσικοί Διαγνώστες δικαιώνονται κάθε φορά που προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Και το πιο αξιοπερίεργο έγκειται στο γεγονός ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταβάλει τις αμοιβές, που έχει αρνηθεί, με τους τόκους 6% για το μεσοδιάστημα που δεν τις κατέβαλε! Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν γλιτώνει χρήματα από την μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά τελικά επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο οικονομικά. Και επιπρόσθετα, καλείται να ξοδέψει κι άλλα επιπλέον χρήματα προκειμένου να καλύψει και τα δικαστικά έξοδα.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι τέτοια παρόμοια απόφαση δεν εφαρμόζεται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπου αντιθέτως στη συντριπτική πλειονότητά τους ανά την ελληνική επικράτεια, οι Ακτινοφυσικοί Διαγνώστες, και του δημοσίου, εισπράττουν κανονικά τις αμοιβές που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στα απογευματινά ιατρεία, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ή εμπόδιο. Ακόμα και στο έτερο δημόσιο Νοσοκομείο της Πάτρας, στον «Άγιο Ανδρέα», αμείβονται κανονικά. Γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα και την απορία σε σχέση με την σκοπιμότητα της απόφασης αλλά και στο τι εξυπηρετεί η διατήρησή της μετά από τρεις διαδοχικές ήττες στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια σειρά εγγράφων και δικογράφων, ακόμα και τεκμηριωμένων απόψεων Νομικών Συμβούλων, έχουν σταλεί αρμοδίως σε μια προσπάθεια να αρθεί η παραπάνω απόφαση περί στέρησης καταβολής αμοιβής για απογευματινά ιατρεία στους Ακτινοφυσικούς Διαγνώστες του δημοσίου, παρ’ όλα αυτά καμία θετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα