ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ Ε.Β.Ο.- Τ.Ε.Ι. – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η Αιγιάλεια βρίσκεται σε εγκατάλειψη από κυβερνητικό σχέδιο που επιδιώκει να αποδυναμώσει την περιφέρεια και να ενδυναμώσει το αστικό κέντρο σε όλα τα επίπεδα, από την Υγεία, την οικονομία, τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αγροτική οικονομία. Αυτό ήταν το επιστέγασμα της κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου οι βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου και η Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιάλειας κα. Σταυροπούλου.
Την συνέντευξη απασχόλησαν θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τοπικά προβλήματα όπως η κατάργηση του Τ.Ε.Ι., η απόλυση εργαζομένων από την Ε.Β.Ο., τα αγροτικά ζητήματα και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου.
Για σχέδιο ενίσχυσης του αστικού κέντρου έναντι της περιφέρειας του νομού Αχαϊας ,εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε αναφορά στο πλαίσιο της συνέντευξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
Δεν έχει σχέδιο διαχείρισης και δεν έχει τρόπο να ανταποκριθεί η κυβέρνηση, δήλωσε η κα.Αναγνωστοπούλου ενώ πρόσθεσε:
Πρώτης προτεραιότητας θέμα είναι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου γιατί στην προηγούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Αρβανιτόπουλο είχε αποφασιστεί το κλείσιμο δύο Τμημάτων και όταν γίναμε κυβέρνηση, ξέρουμε καλά τι προσπάθειες έκαναν οι πολίτες του Αιγίου για να στηριχθούν αυτά τα τμήματα. Όταν ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε τεράστια προσπάθεια παρά την επιτροπεία, οι θεσμοί ήταν ανένδοτοι και παρ’ όλα αυτά έμειναν τα τμήματα στην Αιγιάλεια και ενώ όλα προχωρούσαν καλά, βλέπουμε ότι μεταφέρεται το Τ.Ε.Ι. στην Πάτρα και θα φύγει από μια περιοχή που απέχει μισή ώρα από την Πάτρα. Το Κουκούλι με το Ρίο έχουν την ίδια απόσταση. Δεν είναι μόνο στοχοποίηση, αλλά σχέδιο να κλείσουν όλα και να μείνει μόνο το κέντρο. Ένα πανεπιστημιακό τμήμα αναδιαμορφώνει την κουλτούρα μιας περιοχής και αυτό δεν αποτιμάται με τίποτα. Θα μεταφερθεί ένα Τμήμα στο πουθενά ενώ στο Αίγιο λειτουργούσε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Για την σταφιδοπαραγωγική περιοχή του Αιγίου είχαν προβλεφθεί εκπαιδευτικά προγράμματα που θα βοηθούσαν την αγροτική οικονομία.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα της ΕΒΟ. Το εργοστάσιο έδινε αναπνοή όχι μόνο στο Αίγιο και στην Αιγιάλεια, αλλά σε ολόκληρη την Αχαϊα. Η κυβέρνηση δίνει άπειρα λεφτά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Είδαμε τα rafale. Ο προϋπολογισμός περιορίζεται σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως η Υγεία και τα εξοπλιστικά δεν έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία της περιοχής. Που υπάρχει η παραμικρή ρήτρα ότι αυτές οι αγορές έχουν την παραμικρή επίπτωση στην τοπική οικονομία; Ο σχεδιασμός για την αμυντική βιομηχανία είναι να μην έρχονται καινούργια προγράμματα και μόνο απευθείας αναθέσεις από τον υπουργό μέχρι να κλείσει η αμυντική βιομηχανία. Το αποτέλεσμα είαι να πεταχτούν στο δρόμο 36 εργαζόμενοι και η ΕΒΟ πάει για κλείσιμο. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό, την κοινωνική συνοχή και την πολύτιμη τεχνογνωσία που χάνεται. Εδώ έχουμε μια στοχευμένη πολιτική για να γίνει η Ελλάδα χώρα καταναλωτική.
Ο βουκευτής Κώστας Μάρκου τοποθετήθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και στην αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αιγίου και υποστήριξε : Η κυβέρνηση αναφέρεται σε πλασματικούς αριθμούς. Παράδειγμα στον χώρο της Υγείας, με τις 1.200 μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου θεωρούνται μονάδες και αυτές που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας.
Αθροίζουμε σε αυτές τις μονάδες και τις μονάδες Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Πολλές μονάδες έγιναν είτε από χορηγίες, είτε από την Βουλή και ορισμένες μονάδες από τον ιδδιωτικό τομέα που αθροίζονται στο γενικό σύνολο.
Ανεργία. Μειώθηκε από το 17% στο 13%, αλλά αποκαλύφθηκε απόκλιση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Στο Αίγιο συσσωρεύει μια καταστροφική πολιτική που είναι πάνω από τον μέσο όρο. Βιομηχανία, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο που ήταν αναπτυσσόμενο και κόσμημα για την περίθαλψη. Είχε την τύχη να διαθέτει και να έχει γιατρούς εξαιρετικής ποιότητας επιστήμονες. Υπήρχε μάλιστα και σχεδιασμός για διασύνδεση με το Νοσοκομείο Ρίου, αλλά δυστυχώς εδώ και δυόμιση χρόνια άρχισε ο κατήφορος. Ο σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη του την εξέλιξη της πανδημίας.
Το Αίγιο βιώνει μια γενικότερη υποβάθμιση και το Νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί από την αυτοθυσία ορισμένων γιατρών.
Σταφίδα. Εδώ τα δεδομένα είναι εξίσου δραματικά γιατί είναι πολιτική επιλογή να στηριχθούν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό το διαπιστώσαμε με την μείωση της σοδιάς και τις άκαρπες προσπάθειες να υποστηριχθούν οι παραγωγοί. Το αποτέλεσμα είναι να κατρακυλήσει η σταφίδα κάτω από ένα ευρώ.
Έγκαιρα διαπιστώσαμε και τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή εξαιτίας μειωμένων τιμών που οφείλονται σε αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατό να απαγορευθούν οι εισαγωγές, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν προσκόμματα που θα αποθαρρύνουν τους 3-4 εισαγωγείς και να μειώσουν αυτό το αρνητικό αντίκτυπο μέχρι να μπουν στην αγορά τα δικά μας προϊόντα. Κινήσεις τακτικής πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν τα εγχώρια εσπεριδοειδή.
Μόνο με ανατροπή πολιτικής θα σταματήσει αυτή η κατάσταση. Όλα τα πλεονεκτήματα που είχε το Αίγιο μέσα από την συγκεκριμένη πολιτική τα έχασε.
Το καθεστώς Μητσοτάκη εξυπηρετεί τη νεοφιλεύθερη πολιτική και τα πλοκάμια της εξουσίας.
-Πρόταση μομφής. Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε για το θέμα:
Είναι πολύ σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την βούληση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ο κύριος στόχος ήταν να αντιπαρατεθεί εντός Βουλής η αντιπολίτευση με την κυβέρνηση σε κορυφαία θέματα. Θεωρούμε φυσιολογικό να είναι η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους από την πανδημία; Θεωρούμε φυσιολογικό να καταρρέει το κράτος από φυσικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί; Αυτό το επιτελικό κράτος κατέρρευσε με τον πρώτο χιονιά. Ηταν υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.
-Μάρκου για πανδημία: Τρία χαρακτηριστικά έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα που θα έπρεπε να παίζει κορυφαίο ρόλο, σήμερα έχει αποδυναμωθεί πλήρως, κατέρρευσε. Ο ιδιωτικός τομέας ενισχύεται μέσα από τις κυβερνητικές επιλογές.
-Για την Ε.Β.Ο. ρωτήθηκε η κα. Αναγνωστοπούλου και απάντησε: Δεν θέλω να πιστεύω ότι τους 36 τους έβαλε για δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε εργαζόμενοι είναι, δεν ξέρω αν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Ποτέ δεν μου έστειλαν κατάλογο, ποτέ δεν μου ζήτησε κάποιος να μπει στην ΕΒΟ. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τεράστια βήματα για να σωθεί η ΕΒΟ, δόθηκε μάχη για τους εργολάβους,αλλά όπως και να προσλήφθηκαν εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατούν την δουλειά τους. Άπειρα χρήματα για εξοπλιστικά και κανένα πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία που χάνει εργατικό δυναμικό και πολύτιμη τεχνογνωσία για να γίνει η Ελλάδα χώρα καταναλωτική και τίποτα άλλο.