14.1 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Κατσανιώτης: «Και τις Πρέσπες θα καταψηφίσω»! – Νέο σημείο διαφωνίας του Αχαιού βουλευτή με την κυβέρνηση

Κατηγορηματικός ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει πάρει οριστικά και αμετάκλητα, όπως είπε, απόφαση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η «από σπόντα» είδηση, μάλιστα, που βγαίνει από τη συνέντευξη του κ. Κατσανιώτη στον ΣΚΑΪ Πάτρας είναι ότι όποτε κι αν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η Συνθήκη των Πρεσπών, θα την καταψηφίσει!

Οπως εξήγησε, θεωρεί ότι σε θέματα που ακουμπάνε σε αξίες, δεν ψηφίζει βάσει πολιτικής ή κομματικής θέσης, αλλά μόνο κατά συνείδηση!
Μιλώντας ο αχαιός βουλευτής για την προχθεσινή συνάντηση-φροντιστήριο, όπως χαρακτηρίστηκε, μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και αντιπροέδρων της κυβέρνησης, είπε:

-Για το τι ακριβώς συνέβη μεταξύ τού ιδίου και του Αδωνι Γεωργιάδη και αν ισχύει η πληροφορία για διάλογό τους σε έντονο ύφος:
«Η δική μου διαφωνία είναι δομική. Θεωρώ ότι ο γάμος δεν είναι δικαίωμα, αλλά ένα πλέγμα αξιών, συνεπώς πιστεύω ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα. Δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην ισότητα, παντού. Ο γάμος, όμως, δεν είναι δικαίωμα. Τα ετερόφυλα ζευγάρια παντρεύονται, είτε με θρησκευτικό είτε με πολιτικό γάμο, με σκοπό την αναπαραγωγή, να κάνουν παιδιά. Αυτό για μένα είναι ο γάμος. Η έντονη διαφωνία μου με τον αντιπρόεδρο υπήρξε όταν μας είπε ότι σε όλη τη Δυτική Ευρώπη έχει ψηφιστεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Και του απάντησα ότι στην Ελλάδα ο γάμος και η οικογένεια έχουν άλλη βαρύτητα ως αξίες. Εδώ, η γιαγιά κρατάει το εγγονάκι της. Στο Βέλγιο όχι. Στην Ελλάδα ο παππούς δίνει τη σύνταξή του για να σπουδάσει το εγγόνι του. Στη Δανία όχι. Στην Ελλάδα όταν γεννάει το παιδί σου, ο παππούς κι η γιαγιά είναι στην κλινική. Στη Σουηδία όχι. Αρα, εμείς πρέπει να νομοθετούμε με βάση τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

-Για το αν έχει ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι πρόθεσή του είναι είτε να απόσχει της ψηφοφορίας είτε να καταψηφίσει:
«Οπως έκανα και στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, όταν μίλησα στη Βουλή, εξήγησα την άποψή μου και μετά καταψήφισα, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Δεν έγκειται η διαφωνία μου στην τεκνοθεσία π.χ., όπως άλλων συναδέλφων. Είναι συνολική η διαφωνία μου, λόγω αρχών».

-Για το αν φοβάται ότι, από τη στιγμή που σε μια δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό θα πάει κόντρα, αυτό θα έχει συνέπειες:
«Μα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε 41%. Γιατί δεν έχει μια βαρετή μονοφωνία αλλά μια δημιουργική πολυφωνία, που της δίνει το δικαίωμα να πηγαίνει από τα δεξιά έως το κέντρο και να κυριαρχεί».

-Για το αν προκύπτει για τον ίδιο κάποιας μορφής δίλημμα, μεταξύ των προσωπικών απόψεών του και των απόψεων των ψηφοφόρων του:
«Είναι άλλο κομμάτι τα θέματα οικονομίας, αγοράς, διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτά υπάρχει ταύτιση με μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Σε θέματα αξιακά, όμως, είσαι εσύ και η συνείδησή σου».

-Για το αν θα είχε την ίδια ακριβώς θέση, την ίδια διαφωνία, αν ήταν τώρα μέλος της κυβέρνησης, π.χ. υφυπουργός Εξωτερικών:
«Σας θυμίζω ότι όταν ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, είχα ξεκαθαρίσει ευθέως ότι όποτε κι αν ερχόταν στη Βουλή για κύρωση η Συνθήκη των Πρεσπών, θα την καταψήφιζα. Στα αξιακά θέματα ψηφίζω ό,τι πιστεύω και όχι ανάλογα με το τι θέση έχω εκείνη την ώρα…Οποτε, λοιπόν, κι αν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η Συνθήκη των Πρεσπών, θα καταψηφίσω».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα