Επιμένουν τα προβλήματα στη ΝΔ με τους γαλάζιους που διατυπώνουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την κυβερνητική στρατηγική να πληθαίνουν. Νέο χτύπημα ετοιμάζει η «ομάδα των 11» που θα ενισχυθεί μάλιστα με νέα ονόματα.
(από in.gr – Κυριάκος Δημάγγελος)
Μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να έδειξαν πως η ελεύθερη πτώση της ΝΔ τελείωσε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα τελείωσαν. Για την ακρίβεια τα προβλήματα παραμένουν καθώς η απόσταση ανάμεσα στο Μαξίμου, την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα παραμένουν.
Τρείς παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν την στάση των διαφωνούντων και δίνουν σήμερα τον τόνο. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες μιας ομάδας βουλευτών με την στρατηγική του Μαξίμου. Η «ομάδα των 11» που έχει αναλάβει την πολιτική… κόντρα με το Μαξίμου αναμένεται να χτυπήσει ξανά. Και όπως ακούγεται αυτή την φορά, η «ομάδα των 11» θα ενισχυθεί και με άλλες προσθήκες καθώς την επόμενη ερώτηση αναμένεται να υπογράψουν πολύ περισσότεροι βουλευτές.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τους απογοητευμένους του ανασχηματισμού. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί όμως η πικρία σε μια σειρά βουλευτών παραμένει. Οι απογοητευμένοι του ανασχηματισμού καταλογίζουν στο Μαξίμου πως τα στελέχη της παράταξης δεν αξιοποιούνται καθώς προτεραιότητα του Μαξίμου παραμένει η δεξαμενή του εκσυγχρονιστικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με όσους βλέπουν πως το… όνειρο της επόμενης Βουλής απομακρύνεται όλο ένα και περισσότερο. Με ποσοστά που κυμαίνονται κάτω του 30%, πολλοί βουλευτές της επαρχίας (και όχι μόνο) κατανοούν πως θα παραμείνουν εκτός Βουλής. Η συνθήκη αυτή -όπως συμβαίνει και σε κάθε κόμμα- δημιουργεί γκρίνια, η γκρίνια κακό κλίμα και το κακό κλίμα δυσπιστία.
Ο φόβος και η δυσαρέσκεια συγκολλητικές ουσίες
Οι παραπάνω φυλές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εκκινούν από διαφορετική βάση, να έχουν διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και ανά διαστήματα να έχουν χαράξει διαφορετικούς δρόμους όμως σήμερα ενοποιούνται στην δυσπιστία για το σήμερα και στην ανάγκη αλλαγής πορείας του κόμματος για το αύριο.
Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν και την στήριξη ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης που βρίσκονται μεν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά σε δευτερεύοντα ρόλο και σίγουρα κομμένοι από το στενό κύκλο του Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί για πάνω από εφτά χρόνια ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας όμως πλέον αυτή η συνθήκη μοιάζει να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο πανίσχυρος πρωθυπουργός του 41% έχει χαθεί μέσα στις αποκαλύψεις για τα Τέμπη και την ομάδα παραπληροφόρησης της Ομάδας Αλήθειας ενώ η κυβερνησιμότητα την οποία πρότασσε ως μεγάλο όπλο εξανεμίστηκε μέσα από την δημοσκοπική καθίζηση.
Αυτό σημαίνει πως το Μαξίμου οφείλει να αναζητήσει μια νέα στρατηγική που θα μπορέσει να εμπνεύσει την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και να πείσει εκ νέου την ελληνική κοινωνία πως μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Το αν θα το πετύχει μένει να φανεί.