Πρώτη δημόσια παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών, μετά τις ευρωεκλογές με απόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Την κοινή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, άκουσε με αγωνία η κυβέρνηση, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές που τοποθετήθηκαν δημόσια οι δύο πολιτικοί.
Οι δύο «γαλάζιοι» πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν εκτός δημόσιας σφαίρας στην προεκλογική περίοδο, βγήκαν μπροστά με διαδοχικές ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Πρώτος στο βήμα του ομιλητή ο Μεσσήνιος που καταπιάστηκε με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών και έριξε το πρώτο «καρφί». «Διαβάζοντας» την κάλπη είπε πως οι πολίτες απογοητευμένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται έστριψαν «δεξιά» χαρακτηρίζοντας τη στροφή αυτή «λαϊκή». Συνέχισε λέγοντας πως «όσα κεντροδεξιά κόμματα προσαρμόστηκαν κέρδισαν, τα κεντροδεξιά κατέρρευσαν και ο Μακρόν πανηγυρικά ηττήθηκε».
«Στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ»
Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε και τα «καρφιά» έγιναν «σφαίρες».
«Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή μου στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων είχα πει: »Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία». Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο αναρωτιέμαι αν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Αν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», είπε.
Και συνέχισε: «Κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός. Και έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία σε αυτά τα πράγματα από την κυβέρνηση. Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής, για τα εθνικά μας θέματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και με έντονη διάθεση κριτικής συνέχισε: «Διερωτήθηκα δημοσίως για τα εθνικά θέματα. Μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Και όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση. Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο για το γάμο να θέτω… Θα δώσω τη σοβαρότητα που πρέπει (σ.σ. απαντώντας στο κοινό που φώναζε δώσε πόνο πρόεδρε). Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα».
»Συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής ενώ το 1/3 των βουλευτών μας δεν το είχε ψηφίσει. Και αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά στο μπαρ κλπ. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», αναρωτήθηκε.
«Η Ελλάδα είναι σε σταυροδρόμι. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα με την αποχή του κόσμου να φτάνει στο 60% είναι ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν ηχηρά», ανέφερε ακόμα.
Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων, «στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ» και έμπηξε το μαχαίρι βαθιά στην καρδιά της «γαλάζιας» παράταξης.
Τα ελληνοτουρκικά και η ανησυχία Καραμανλή
Σε χαμηλότερους τόνους η ομιλία του Κώστα Καραμανλή ο οποίος εστίασε στα ευρωπαϊκά, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά ζητήματα.
Ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο» και «ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο».
Και αφού εξέφρασε την πίστη του ότι καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων υπογράμμισε με νόημα πως «είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».
Στο σημείο αυτό χτύπησε το «καμπανάκι» λέγοντας πως «υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».
Έχει προειδοποιήσει ξανά ο πρώην πρωθυπουργός
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές, τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, για την ελληνοτουρκική προσέγγιση – στο φόντο τότε και της Διακήρυξης των Αθηνών που είχαν υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», έλεγε τότε ο Κώστας Καραμανλής από την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για «γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού».
Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι οι δύο πολιτικοί συμμετείχαν «βουβά» στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο τον Απρίλιο, που είχε και εορταστικό χαρακτήρα για τα 50άχρονα της παράταξης, καθώς επέλεξαν να μην πάρουν το λόγο.