10.7 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Κορωνοϊός: Με εμβολιασμούς στα φαρμακεία το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την covid-19

Στη «διάνοιξη» ενός επιπλέον εμβολιαστικού καναλιού για την προστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού προχωρά το υπουργείο Υγείας. Έτσι, μετά τις δομές του συστήματος δημόσιας υγείας όπου διενεργούνται από την περίοδο της πανδημίας οι εμβολιασμοί για τη λοίμωξη covid, στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κορωνοϊού μπαίνουν και τα περίπου 10.500 φαρμακεία της χώρας.

«Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση» είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, με αφορμή τις επιδημίες κορωνοϊού και γρίπης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό μελετώνται λεπτομερώς τα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την ταχεία αλλά και ασφαλή διευθέτησή τους.

«Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε στις τεχνικές και ιατρικές του διαδρομές. Φαίνεται ότι είναι εφικτό. Εκείνοι (σσ οι φαρμακοποιοί) το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, τότε, ναι θα το κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Κατά πληροφορίες, ως οδικός χάρτης θα αξιοποιηθεί ο εμβολιασμός με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό, που γίνεται στα φαρμακεία όπως και σε ιατρεία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τους φαρμακοποιούς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των φαρμακείων της επικράτειας στην εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς γίνεται στην αντίστοιχη επιχείρηση για την εποχική γρίπη.

Το «πλεονέκτημα» που βλέπουν τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως το νέο εμβολιαστικό κανάλι δεν θα… κλείνει καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον αντιγριπικό εμβολιασμό που μένει ανοιχτός για μερικούς μήνες, λόγω της εποχικότητας της γρίπης.

«Ο κορωνοϊός ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα. Στο πλαίσιο αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, Κέντρα Υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία. Θέλουμε και το εμβόλιο Covid να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό» ανέφερε χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Η εμβολιαστική εμπειρία των φαρμακοποιών είναι αδιαμφισβήτητη στο αντιγριπικό πεδίο. Και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η συμμετοχή τους είχε συζητηθεί και στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», όταν σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2021. Πλέον, θεωρείται πως οι προβληματισμοί και τα προσκόμματα που είχαν κρατήσει εκτός της διενέργειας εμβολιασμών τους φαρμακοποιούς, έχουν εκλείψει, πχ για τη συντήρηση των εμβολίων ή τη χορήγηση των δόσεων που περιλαμβάνει κάθε φιαλίδιο. Άλλωστε, οι φαρμακοποιοί έχουν συμβάλλει εξαρχής στην εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς μέσω των φαρμακείων κλείστηκαν εκατομμύρια ραντεβού για τη θωράκιση των πολιτών έναντι του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι αμείβονται με 3 ευρώ για κάθε ραντεβού που κλείνεται εφόσον ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Το θέμα της αμοιβής τους για κάθε εμβολιασμό για κορωνοϊό θα είναι το αμέσως επόμενο που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση και τυπικά των τεχνικών ζητημάτων, της τροφοδοσίας τους με τα εμβόλια ή το πρωτόκολλο της χορήγησης του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι στην οξεία φάση της πανδημίας που κλήθηκαν να εμβολιάσουν και ιδιώτες γιατροί είχε καθοριστεί αμοιβή 20 ευρώ όταν πήγαιναν στα σπίτια και 3 ευρώ όταν πήγαιναν οι πολίτες στα ιατρεία.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα