10.9 C
Aigio
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας -ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Με τη διπλή, αύριο Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το μεσημέρι, παρέλαση στην οποία θα μετέχουν και πάνω από 500 μέλη συλλόγων αναβιωτών ιστορικών γεγονότων απ όλη τη χώρα, κορυφώνονται οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγιαλείας, της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Συλλόγων προς τιμήν της Επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.

Αύριο Σάββατο 25 Ιανουαρίου ώρα 08:00 θα ψαλεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης ενώ θα γίνει και επετειακή ομιλία από τον Πρέσβη ε.τ., κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων και εορταστικές εκδηλώσεις στην Τέμενη.

Για τις 19:00 αύριο προγραμματίζεται η νυχτερινή παρέλαση αναβιωτών με εκκίνηση από την πλατεία. Αγίας Λαύρας. Στην κεφαλή θα είναι άγημα του Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» και θα ακολουθούν Σύλλογοι Αναβιωτών από όλη την Ελλάδα, Χορευτικά και Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φιλαρμονικές του Δήμου Αιγιαλείας. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα εκδηλώσεων από φορείς του Δήμου στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

«Το καινούργιο που προγραμματίζουμε φέτος το Σάββατο αφορά την τελετή μετά τη νυχτερινή παρέλαση στα Ψηλά Αλώνια. Εκεί θα είναι πιο εορταστικό το κλίμα» αναφέρει η Αντιδήμαρχος Εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελοπούλου.

Την Κυριακή 26 του μηνός ώρα 10:30 θα γίνει Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» Αιγίου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου. Θα επακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρέσβη ε.τ., κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο καθώς και χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Παναγιώτη Ανδριόπουλο.

Αμέσως μετά το τελετουργικό περιλαμβάνει μετάβαση στην προτομή Ανδρ. Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, για την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Αιγίου.

Ώρα 12.00 θα ξεκινήσει η επίσημη παρέλαση από την οδό Σολωμού. Στην κεφαλή θα είναι στρατιωτικό άγημα και θα ακολουθήσουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, χορευτικοί όμιλοι, Σύλλογοι Αναβιωτών, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας.

Το απόγευμα στις 18:30 υπάρχει παρουσίαση στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου του βιβλίου «Αιγιάλεια-Καλάβρυτα. Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» του αειμνήστου φιλολόγου, ιστορικού, συγγραφέα και δασκάλου, Σαράντου Ι. Καργάκου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Η προπαρασκευής της Ελληνικής Επανάστασης

Η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της οργανωτικής προπαρασκευής της Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821 και πήραν μέρος σ’ αυτή προύχοντες από την Αχαΐα, την Κορινθία και την Αρκαδία, ανώτεροι κληρικοί και ο Παπαφλέσσας ως απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας.

Το φθινόπωρο του 1820, ο Φιλικός Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, αφού συναντήθηκε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Ιζμαήλ Ουκρανίας), επέστρεψε στην Ελλάδα, μεταφέροντας οδηγίες της «Υπερτάτης Αρχής» για τη σύσταση Εφορίας των Φιλικών στην Πελοπόννησο. Έφοροι διορίστηκαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Μονεμβασίας Χρύσανθος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, ο Ασημάκης Ζαΐμης, ο Σωτήριος Χαραλάμπης, ο Θεοχαράκης Ρέντης και ταμίες ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Παναγιώτης Αρβάλης.

Οι Έφοροι επρόκειτο να συνεδριάσουν τον Φεβρουάριο του 1821 στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, η άφιξη όμως του Παπαφλέσσα, που αντιμετωπιζόταν με εχθρότητα και καχυποψία από τους προκρίτους, επέσπευσε την πραγματοποίηση της σύσκεψης και την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τελικά στο αρχοντικό του Ανδρέα Λόντου στη Βοστίτσα από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821 με διευρυμένη σύνθεση. Έλαβαν μέρος σ’ αυτήν, εκτός από τα μέλη της Εφορίας του οικοδεσπότη και του Παπαφλέσσα, ο Κερνίτσης Προκόπιος, ο πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (γνωστός και ως Μουρτογιάννης), ο Λέων Μεσσηνέζης, ο Χαράλαμπος Περρούκας, ο Πανάγος Δεληγιάννης, ο Δημήτριος Μελετόπουλος και κάποιοι άλλοι.

Για να μην τους υποψιαστούν οι τουρκικές αρχές της πόλης, τους διαμηνύθηκε ότι η συγκέντρωση στην οικία Λόντου αφορούσε την επίλυση κτηματικών διαφορών μεταξύ δύο μοναστηριών της περιοχής, της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και της Μονής των Ταξιαρχών. Άλλωστε, ο Παπαφλέσσας είχε κατέβει στην Πελοπόννησο με την επίσημη ιδιότητα του πατριαρχικού απεσταλμένου.

Κατά την πρώτη από τις πέντε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο Παπαφλέσσας παρουσίασε συστατική επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και με μεγαλοστομίες προσπάθησε να πείσει τους συμμετέχοντες ότι η επανάσταση έπρεπε ν’ αρχίσει χωρίς χρονοτριβή, δεδομένου ότι η Ρωσία θα βοηθούσε αμέσως και ότι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης θα ξεσηκώνονταν καταστρέφοντας τον τουρκικό στόλο και φονεύοντας τον σουλτάνο.

Η αισιοδοξία του Παπαφλέσσα έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τους παρισταμένους, που γνώριζαν πολύ καλά ότι η Πελοπόννησος δεν ήταν έτοιμη να επαναστατήσει. Στην επόμενη συνάντηση, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υπέβαλε εκ μέρους όλων ερωτήματα στον Παπαφλέσσα, ζητώντας του να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του. Αυτός απάντησε αόριστα ότι οι Ρώσοι θα βοηθούσαν και ότι η επιτυχία της επανάστασης ήταν βέβαιη. Μάλιστα φαίνεται ότι τους αποκάλυψε ότι η ημερομηνία του εθνικού ξεσηκωμού είχε ορισθεί για τις 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ακολούθησαν θυελλώδεις συζητήσεις και στις 29 Ιανουαρίου που έληξε η σύσκεψη, με τις απόψεις του Παπαφλέσσα φαίνεται ότι συντάχθηκαν μόνον οι πρόκριτοι του Αιγίου Ανδρέας Λόντος, Δημήτριος Μελετόπουλος και Λέων Μεσηνέζης. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αποφάσισε να αναβληθεί η Επανάσταση, επειδή θεώρησαν «τον καιρόν ουκ αρμόδιον», ν’ αρχίσει συστηματική προετοιμασία στις διάφορες επαρχίες, αλλά συγχρόνως να πληροφορηθούν υπεύθυνα τις διαθέσεις της Ρωσίας και το πνεύμα που επικρατούσε σε άλλες περιοχές. Ως προς την έναρξη της επανάστασης συμφώνησαν ως κατάλληλη ημερομηνία την 23η Απριλίου, εορτή του Αγίου Γεωργίου ή το αργότερο την 21η Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Παπαφλέσσας αποχώρησε πικραμένος κι εξοργισμένος, δηλώνοντας ότι θα αρχίσει τον αγώνα από τη Μάνη. Η στάση του εξέφραζε την αποφασιστικότητα ενός αληθινού επαναστάτη κι ερχόταν σε αντίθεση με τη «σύνεση» των προκρίτων, οι οποίοι, αν και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, διατηρούσαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η έναρξη του Αγώνα λίγες εβδομάδες αργότερα δικαίωσε τον Παπαφλέσσα. Ο «απατεών και εξωλέστατος καλόγηρος», όπως τον αποκαλεί ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματά του, υπήρξε ο πρωτεργάτης της επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Εορτή και αργία

Θεμελιωτής και οραματιστής της ετήσιας γιορτής η οποία καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, υπήρξε η Ιστορικός και πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, Βάνα Μπεντεβή.

Σύμφωνα με το ιστορικό της, οι αγώνες για την καθιέρωση αυτής της γιορτής ξεκινούν από το 1970, όταν έγιναν οι πρώτες συντονισμένες ενέργειες προς τον Δήμο Αιγίου ώστε να αναγνωριστεί η 26η Ιανουαρίου ως ημέρα εθνικού χαρακτήρα. Εκείνη την εποχή το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου αποφάσισε ομόφωνα να αναδείξει το θέμα κάνοντας συντονισμένες ενέργειες και εστάλησαν τα έγγραφα στο τότε υπουργείο Εσωτερικών ώστε να πάρει έγκριση. Δυστυχώς η χουντική κυβέρνηση εκείνης της εποχής και η γραφειοκρατία, σκάλωσε το ζήτημα.

Όταν στα μέσα της δεκαετίας ο Γεώργιος Παναγόπουλος έγινε δήμαρχος εκδόθηκε και το βιβλίο του “Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” έργο που δεν εκδόθηκε ευρέως αλλά δόθηκε από τον ίδιο το συγγραφέα ιδιοχείρως σε ανθρώπους της πολιτικής, της τέχνης, αλλά και των γραμμάτων. Η ομάδα των ιστορικών εκείνης της εποχής, με προτροπή του Παναγόπουλου, έγινε Εταιρεία (ΙΛΕΑ), μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1985. Τέθηκε στόχος να αναγνωριστεί η προσπάθεια και να γίνει ένα Ιστορικό Μουσείο καταθέτοντας ανάλογη αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά το 1998.

Δήμαρχοι όπως οι Λεωνίδας Σιαβελής και Αλέκος Μέγαρης πρωτοστάτησαν να καθιερωθεί η γιορτή. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσει καιρός και στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ψηφίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα