«Οι αγρότες μας είναι σε δεινή θέση» ανέφερε μιλώντας το πρωί στο «Αigiovoice» ο Αντιδήμαρχος Κώστας Βούλγαρης επισημαίνοντας ότι η Δημοτική αρχή στέκεται ολόπλευρα δίπλα στα δίκαια αιτήματά τους.
Στη διάρκεια της παρέμβασής του στη ραδιοφωνική «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» στους δημοσιογράφους Νίκο Λυριντζή και Βαγγέλη Κουτρουμπέλη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης -με αρμοδιότητα και την αγροτική οδοποιία και θέματα της Δ.Ε Συμπολιτείας- μίλησε για απώλεια εισοδήματος περίπου 200 εκατ. ευρώ που είχαν μέσα στο 2023 οι αγρότες της Αιγιάλειας, λόγω της περικοπής των επιδοτήσεων, της χαμηλή τιμή παραγωγού σε σταφίδα, αμπέλι και εσπεριδοειδή αλλά και την ακαρπία της ελιάς.
«Σε μια πόλη 60.000 κατοίκων η κατά κεφαλήν απώλεια είναι μεγάλη! Στηρίζουμε λοιπόν τους αγώνες, θα είμαστε μαζί και στους δρόμους αν μας το ζητήσουν, θα πάμε μαζί στα Υπουργεία αν παραστεί ανάγκη ενώ είμαστε ανοικτοί και στο διάλογο για κοινά προβλήματα. Ο δήμος θα είναι αρωγός με βάση τη δύναμή του…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούλγαρης υποστήριξε ότι η βελτίωση της κατάστασης στον πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας, με την στήριξη των απωλειών που έχουν οι αγρότες αλλά και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι… μονόδρομος.
«Εδώ όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι επαγγελματίες της πόλης, η απώλεια αγροτικού εισοδήματος θα είναι μια αλυσίδα δυσμενών εξελίξεων και στην αγορά, μας αφορά λοιπόν όλους» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά και όσα ανέφερε από κοινού με τον Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο στη συνάντηση της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο με φορείς και μέλη του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.
«Ανάταξη» της αγροτικής οδοποιίας
Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι η Δημοτική αρχή επεξεργάζεται ένα ευρύ σχέδιο παρέμβασης για αποκατάσταση μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφών που είχαμε μέσα στο 2023, μετά από συνεχή κύματα κακοκαιρίας, στο σύνολο σχεδόν της αγροτικής οδοποιίας του δήμου.
Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη προηγηθεί επαφές με προέδρους, από κοινού και με τον κ. Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Φιλιππάτο ενώ ανακοίνωσε ότι γίνονται ήδη «σημειακές παρεμβάσεις» εκεί όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους κατεστραμμένους δρόμους.
«Μέσα στο Μάιο πάμε σε ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να καλλιεργήσουν και πάλι αλλά και να μειωθεί το κόστος σε σχέση με την πρόσβαση στις καλλιέργειες. Είναι ένα μεγάλο ‘αγκάθι’ για εμάς, οι παραγωγοί έχουν δίκιο, υπάρχει και γραφειοκρατία, θα κάνουμε όμως τα αδύνατα δυνατά, υπάρχει ήδη πλήρης εικόνα του προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μας απασχολεί έντονα και η άρδευση»
Σε σχέση με την άρδευση και το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών βροχοπτώσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής, η λύση, όπως υποστήριξε, θα είναι μεσοπρόθεσμα η κατασκευή του διυλιστηρίου στον Σελινούντα που έχει δρομολογηθεί από τη Δημοτική αρχή. «Σε τρία χρόνια πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο και θα οδηγήσει σε μείωση και του κόστους της άρδευσης, με περιστολή του ενεργειακού κόστους που έχουμε σήμερα με τις γεωτρήσεις» δήλωσε. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις καλλιέργειες, με έργα μεγάλης κλίμακας, όπως οι λιμνοδεξαμενές, όπου θα υπάρξει συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.