Τα συναρμόδια υπουργεία στηρίζουν την ένταξη της Πάτρας στην κρουαζιέρα
Συναντήσεις του Α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αντώνη Κουνάβη, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, και με τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου
Μετά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού στηρίζουν, επίσης, τη συστηματική προσπάθεια του Επιμελητηρίου Αχαΐας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την ένταξη της Πάτρας στον χάρτη της κρουαζιέρας.
Αυτό κατέστη σαφές στις συναντήσεις που είχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, και με τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου. Αμφότεροι επεσήμαναν ότι θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις το Επιμελητήριο Αχαΐας, προκειμένου να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος.
Ως προς την έκβαση των συναντήσεων, ο κ. Αντώνης Κουνάβης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, και με τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, με σκοπό να θέσω την αδήριτη αναγκαιότητα η Πάτρα να ενταχθεί στον χάρτη της κρουαζιέρας. Τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και η κα. Κουτσούκου συμφώνησαν απόλυτα με την προοπτική αυτή, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι θα στηρίξουν τη σχετική προσπάθειά μας.

Ήταν πριν από έναν χρόνο, όταν ως γνώστης του ναυτιλιακού χώρου, άρχισα να θέτω στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου την αναγκαιότητα η Πάτρα να ενταχθεί στον χάρτη της κρουαζιέρας. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για την Πάτρα και κατ’ επέκταση την Αχαΐα, που πρέπει να κερδίσουμε, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας να καταπλέουν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Πάτρας, μεταφέροντας χιλιάδες επισκέπτες και δίνοντας με την έλευσή τους μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική, με πολλαπλασιαστική αξία.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα οικονομικά οφέλη που έχουν άλλες πόλεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον χάρτη της κρουαζιέρας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ηρακλείου. Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς και του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, το όφελος από την κρουαζιέρα για την οικονομία του Ηρακλείου, από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χωρητικότητα των κρουαζιερόπλοιων ήταν 478.428 επιβάτες, ενώ οι συνολικές δαπάνες τους κατά την παραμονή τους στην πόλη του Ηρακλείου ήταν 12.725.031 ευρώ. Για ψώνια ξόδεψαν 3,7 εκατ. ευρώ, για μεταφορές 3,48 εκατ. ευρώ, για γεύματα 2,36 εκατ. ευρώ και για αξιοθέατα 2,34 εκατ. ευρώ.
Επομένως, καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν από την κρουαζιέρα για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, οφείλουμε να καταφέρουμε να ενταχθούμε στον χάρτη της κρουαζιέρας. Και ούριος άνεμος στα πανιά μας είναι η υποστηρικτική διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων».