19 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ: Βασική αιτία το… αλόγιστο πότισμα από αγρότες!

– «Το 80% του νερού του φράγματος καταλήγει στη θάλασσα», τονίζει ο Α. Φίλιας. Και επισημαίνει: «Αν πότιζαν με σύγχρονα συστήματα, δεν θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα…»

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Σε κατάσταση συναγερμού για την λειψυδρία, μας θέτουν με δηλώσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, και Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (ειδικό ρεπορτάζ στη σελίδα ), καλώντας αμφότεροι τους αγρότες να σταματήσουν την «…αλόγιστη χρήση νερού για άρδευση».

Είναι κάτι που χαρακτήρισαν ως μία από τις κυρίαρχες αιτίες του σημερινού προβλήματος έλλειψης νερού που πια αποτελεί μια ευθεία απειλή με τεράστιες προεκτάσεις και συνέπειες για τις καλλιέργειες και τα τοπικά προϊόντα. Επεσήμαναν πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση εάν γινόταν χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών άρδευσης, που, όπως εξήγησαν, επιτρέπουν το πότισμα καλλιεργειών με μηδενική σπατάλη νερού.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι αυτή η επισήμανση βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και αγρότες – γνώστες του θέματος – όπως τον κ. Γιώργο Βεσκούκη που είναι και Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δυτική Αχαΐα. Οι αγρότες επαυξάνουν λέγοντας ότι ακόμα και τώρα, που αντιμετωπίζουμε διογκωμένο το πρόβλημα έλλειψης νερού, δυστυχώς είναι πολλοί οι αγρότες της Αχαΐας που εξακολουθούν να κάνουν την ίδια κακή και καταστροφική διαχείριση νερού στο πότισμα των χωραφιών τους!

«ΦΡΑΓΜΑ ΣΕ …ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ»

Ο κ. Φίλιας έκανε μια δήλωση που άγγιξε «κόκκινο»: «Χρειαζόμαστε νέους τρόπους άρδευσης. Σήμερα όντως δεν έχουμε νερό και είναι τραγική η κατάσταση. Το Φράγμα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Ιούνιο μήνα. Τον Ιούνιο ψάχναμε 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, όσα δηλαδή, είναι και τα κυβικά μέτρα νερού που επί χρόνια έφευγαν από τον Πείρο – Παραπείρο και έπεφταν στη θάλασσα…».

Και πρόσθεσε δίνοντας ένα στοιχείο που κυριολεκτικά σοκάρει:

«…Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα αν μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου πότιζε με κλειστά και υπόγεια συστήματα, με σταγονίδια δηλαδή. Το πιστεύετε ότι ακόμα ποτίζουμε με αυλάκι; 80% του νερού από αυτό που φεύγει από το Φράγμα, καταλήγει στη θάλασσα»!

Με τον τρόπο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης, αφενός, ανέδειξε τον παλαιό τρόπο ποτίσματος ως έναν βασικό και καθοριστικό παράγοντα που εντείνει το πρόβλημα της μείωσης του διαθέσιμου νερού, αφετέρου, έδειξε τον δρόμο για να ακολουθηθούν νέες μέθοδοι που εφαρμόζονται για το πότισμα, μέσω τεχνολογικών συστημάτων που διασφαλίζουν από την μια, αποτελεσματικότερο πότισμα, άρα και καλύτερη σοδειά, και από την άλλη, προστατεύουν την ποσότητα νερού που μπορεί να είναι διαθέσιμη για τον πληθυσμό της περιοχής.

ΠΟΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ

ΠΡΕΦΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ!

2) ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ - ΕΝΘΕΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (1)

Ακόμα πιο σκληρή, αλλά αντικειμενική, η δήλωση του κ. Σακελλαρόπουλου. «Δε μπορεί ο αγρότης να αφήνει το νερό να τρέχει για να ποτίζεται το χωράφι του και να πηγαίνει για πρέφα στο καφενείο και το νερό να χύνεται ατελείωτα και άσκοπα, χωρίς λόγο και να καταλήγει στη θάλασσα». Και συμπλήρωσε: «Σας μιλώ για πραγματικά περιστατικά αδιάφορης συμπεριφοράς πάνω στην χρήση του νερού». Εφιστώντας την προσοχή όλων ανεξαιρέτως για το πώς θα πρέπει στο εξής να γίνεται η διαχείριση του νερού για την άρδευση καλλιεργειών.

«ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ»

Αισθητή επίσης είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του κ. Βεσκούκη. «Αν δεν λογικευτούμε, εδώ και τώρα, δυστυχώς του χρόνου δεν θα έχουμε νερό για πότισμα. Εν ολίγοις, δεν θα έχουμε προϊόντα»…

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα