Στους ρυθμούς των… Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, αφού μόνο μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου (08/02), σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.
Συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
- Κλειστά μέχρι την Παρασκευή (14/2) θα μείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Η ανάλυση του ΕΚΠΑ – «Πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους»
Την εκτίμηση ότι η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς επίσης και μία αναδρομή των όσων έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2024 έως σήμερα, περιγράφει η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο. Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού στις 11:00
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ έγινε ανοιχτά της Αμοργού στις 10:36.
![](https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/343243.jpg)
- Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 10:16 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 234 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Τετάρτη (05/02) τις Κυκλάδες, να ήταν η κύρια δόνηση του φαινομένου, εξέφρασε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να το επικυρώσουμε».
- Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο της Σαντορίνης, αφού έχουν κάνει ήδη την «εμφάνισή» τους οι πρώτες ακυρώσεις σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και οι πρώτες αλλαγές στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων.
- Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς.
- Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, ο ισχυρότερος σεισμός είχε μέγεθος 5,2 της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε την Τετάρτη (05/02), στις 21:02.
![Σαντορίνη](https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-12-scaled.jpg)
![](https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-oia-seismos-scaled.jpg)
![Σαντορίνη](https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2025/02/4560754-scaled.jpg)
«Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί»
«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ. Το Σάββατο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.
Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παπαζάχος: «Αισιοδοξία για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες»
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Για το ότι οι κάτοικοι πέρασαν ένα σχετικά πιο ήρεμο βράδυ χθες κι αν αυτό σημαίνει κάτι για την περαιτέρω εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Να πω την αλήθεια, όχι απαραίτητα γιατί ξέρετε, εδώ η ακολουθία έχει ένα επεισοδιακό χαρακτήρα, δηλαδή έχουμε ομάδες σεισμών κάποια χρονικά διαστήματα. Αν τύχει το χρονικό διάστημα να είναι βραδινό, έχουμε ένα δύσκολο βράδυ. Αν τύχει το βράδυ να μην έχει κάποια τέτοια δραστηριοποίηση, είναι πιο καλό. Γενικά υπάρχει μια μικρή μείωση της σεισμικότητας αλλά είναι σχετικά μικρή, οπότε είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα».