Εκτίμηση – ΣΟΚ για λουκέτα στο 15% των αρτοποιείων της χώρας από τον Αιγιώτη εκπρόσωπο του κλάδου και Β΄ Αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Ανδρέα Παπαϊωάννου, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” κάνει λόγο για επέλαση λουκέτων!
«Εγώ μίλησα για πρώτη φορά για λουκέτα κι εσείς ήσασταν οι πρώτοι που το δημοσιεύσατε», υπενθυμίζει σήμερα ο κ. Παπαϊωάννου, διότι οι τότε δυσοίωνες εκτιμήσεις ερμηνεύτηκαν από ορισμένους ως προσεγγίσεις καθ’ υπερβολή. Αλλά δυστυχώς επαληθεύτηκαν πλήρως διότι στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από τα 14.400 αρτοποιεία όλης της χώρας έκλεισαν 204 επιχειρήσεις!
«Αντί να ετοιμαζόμαστε για Χριστούγεννα σε γιορτινό κλίμα, βλέπουμε τον αργό θάνατο του συνοικιακού αρτοποιείου», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
ΠΡΩΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ,
ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Και έπεται δραματική αύξηση της λίστας η οποία δυστυχώς αγγίζει ήδη και την δική μας περιοχή καθώς στην Αχαΐα εδώ και λίγες μέρες μετράμε το πρώτο λουκέτο σε αρτοποιείο! Δυστυχώς, το κλείσιμο φούρνων στον νομό ξεκίνησε από την Αιγιάλεια όπου την προηγούμενη εβδομάδα ιδιοκτήτης κατέβασε ρολά μην αντέχοντας το υπέρβαρο φορτίο των υπέρογκων υποχρεώσεων.
Και το χειρότερο; Ήδη γίνεται λόγος για ακόμα δύο με τρία Αρτοποιεία της συγκεκριμένης περιοχής που είναι στα πρόθυρα λουκέτου, ενώ παρόμοια μηνύματα εκπέμπονται και από την Πάτρα όπου γίνεται λόγος στην αγορά για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου που οδεύουν κι αυτές με τη σειρά τους σε κλείσιμο.
«Δυστυχώς τα λουκέτα είναι ήδη πάνω στις πόρτες αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει ακόμα την κίνηση να τα κλείσουν. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει κι αυτό. Ειδικά αμέσως μετά τις γιορτές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε λουκέτα στο 15% των αρτοποιείων. Δηλαδή, σε πάνω από 2.000 φούρνους της γειτονιάς», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Φυσικά, το αν θα μπει λουκέτο ή όχι σε ένα αρτοποιείο δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο. Είναι το κυρίαρχο και σοβαρό, αλλά όχι το μοναδικό. Διότι ανησυχία εκδηλώνεται και για το «κύμα» απολύσεων που θα καταγραφεί σύντομα. «Διότι είναι δύσκολο ένα αρτοποιείο να συνεχίσει να απασχολεί όλο το προσωπικό που έχει σήμερα. Για να μην βάλει λουκέτο, θα αναγκαστεί ο συνάδελφος να διώξει κάποιους εργαζόμενους. Και αυτό έχει τη χειρότερη, την ανθρωπιστική διάσταση. Σας μιλάω ειλικρινά, κι εμείς φτιάχναμε προχθές μελομακάρονα και κοιτούσα τους εργαζόμενους παρακαλώντας μέσα μου να μην χρειαστεί να φτάσω σε τέτοιο σημείο…», λέει και μας σοκάρει ο Αιγιώτης αρτοποιός.
ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ…
Βέβαια, η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και «αισιόδοξη», εν συγκρίσει με ό,τι έχει συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Όπως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, «στην Ήπειρο είχαμε εκτιμήσεις για κλείσιμο τεσσάρων φούρνων και έκλεισαν ήδη εννέα! Ενώ στον Έβρο, οι εκτιμήσεις αφορούσαν σε τρεις επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς έβαλαν λουκέτο επτά».
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Για ποιον λόγο όμως οι φούρνοι της γειτονιάς βρίσκονται πια, και… επισήμως, στο «χείλος» της καταστροφής; Η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες, είναι η κύρια αιτία του κακού, αλλά όχι η μοναδική. Η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας της απροθυμίας της πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τους επαγγελματίες του κλάδου. Βάζοντας «φρένο» στις αυξήσεις, αλλά και σταματώντας την τακτική που ακολουθεί, να «οδηγεί» τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, ακόμα και για ψωμί! «Παρά τις αντιδράσεις μας σε πρόσφατη συνάντηση μας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τελικά μπήκε και το ψωμί στο Καλάθι Νοικοκυριού. Κατεψυγμένο μεν, αλλά τα s/m που πήραν το 80% της κίνησης στη λιανική, γράφουν απλώς τα αρχικά ‘ΚΤΨ’, οπότε ο κόσμος ψωνίζει κανονικά. Κι εμείς, καλούμαστε με μειωμένη κίνηση να αντιμετωπίσουμε αυξήσεις που είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις μας», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου. Δίνοντας και μια τάξη μεγέθους: «Αγόρασα ζάχαρη σήμερα προς 1,30 ευρώ, ενώ προχτές είχε 1,15 ευρώ. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε…;».
(ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ)