Η Δημοτική παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ συμπαραστέκεται στην απόφαση των χειρουργών ιατρών του Νοσοκομείου Αιγίου να μην συμμετέχουν στο νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων καθώς επίσης είναι αλληλέγγυα στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου στην αντίθεσή του στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Με το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων που εισάγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και με την εσπευσμένη υλοποίηση της αντίστοιχης Υ.Α., η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα ακριβό, που όλο και λιγότεροι θα μπορούν να το πληρώνουν για να το έχουν σε καλή ποιότητα.
Απογειώνεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλεται νόμιμο κρατικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα η απογευματινή λειτουργία να γίνει εις βάρος της πρωινής. Προοπτικά η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν πελατεία.
Ιδιαίτερα για την περιοχή μας, τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και συρρίκνωσης της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αιγίου επανειλημμένα έχουν αναδειχθεί από τους εργαζόμενους.
Η υγεία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, αλλά σύμφωνα με εθνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία:
• Ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (προσωπικός γιατρός).
• Περίπου 40% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ φαίνεται να είναι κλειστές και η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι ντροπιαστικά πολύμηνη (και πολυετής).
• Το 9% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα δαπανάται ετησίως σε υπηρεσίες Υγείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ή τη Γαλλία είναι 1% – 2%.
Η πραγματικότητα στην υγεία καθημερινά είναι ζοφερή:
• Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υποστελεχωμένο και οι γιατροί παραιτούνται από τα νοσοκομεία ο ένας μετά τον άλλον.
• Έχουμε τους χειρότερα αμειβόμενους γιατρούς στην Ευρώπη (εκτός από τη Βουλγαρία).
• Στα νησιά η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας είναι τραγική και το υγειονομικό ισοδύναμο είναι όνειρο απατηλό.
• Οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι καθημερινές και χρόνιες.
• Η ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα αυξάνεται συνεχώς.
• Το 16,7% των Ελλήνων δήλωσαν πως δεν μπόρεσαν να υποβληθούν πέρυσι σε εξετάσεις, με το 28% να δηλώνουν πως βρίσκονται σε φτώχεια.
Από το 2009 έως το 2021 η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία στην Ευρώπη αυξήθηκε +32,7%, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε 29,2%. Η συνολική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται περίπου στο 9,2% (εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη) έναντι 10,9% στην Ε.Ε. (εκ των οποίων 8,9% δημόσια δαπάνη).
Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα περαιτέρω αύξησης των χρημάτων που αναγκάζονται οι πολίτες να δίνουν από την τσέπη τους, παρά τις ασφαλιστικές εισφορές τους και παρά τη φορολόγησή τους.
Καταγγέλλουμε επίσης την προώθηση των Σ.Δ.Ι.Τ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ως στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοσίων νοσοκομείων, όπου η δημόσια υγεία θα γίνει παρελθόν και ο “ΕΧΩΝ ΖΕΙ Ο ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΘΑΙΝΕΙ”. Να επιστρέψει η Κυβέρνηση στα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα αποθεματικά που έκαναν φτερά, διαδοχικά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις προς εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων. Για να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλιση των εργαζομένων και των νοσοκομείων σε αντιδιαστολή της ιδιωτικής ασφάλισης που προωθούν ως νέα οικονομική αφαίμαξη σε βάρος μας.
Είναι αναγκαίο και απαραίτητο για στο δημόσιο σύστημα υγείας να υπάρξει:
• Αύξηση των κρατικών δαπανών και του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.5%).
• Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, για ένα ΕΣΥ δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό που θα έχει ως στόχο όχι την εμπορία και το κέρδος, αλλά τη μείωση όλων των ανισοτήτων (κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών)και να προάγει την υγεία ως δικαίωμα.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
• Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Η υγεία ΔΕΝ είναι εμπόρευμα, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!
Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α- Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας