«Έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για καταναλωτές, εμπόρους και παραγωγούς» υποστηρίζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Άγιος Τρύφωνας», κ. Τζίμης Γιαννακόπουλος, τονίζοντας ότι η ακρίβεια είναι ήδη εμφανής, ενώ μας προετοιμάζει για έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα» με ελλείψεις σε προϊόντα και τιμές στους πάγκους των λαϊκών αγορών που θα «κόβουν» την ανάσα!
Αιτία του προβλήματος είναι η τρομερή μείωση της παραγωγής εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. «Αυτή είναι η βασική και κύρια αιτία. Από τότε που φυτεύτηκαν είδη μέχρι σήμερα, ζήσαμε πλημμύρες και κακοκαιρία, την άνοιξη, αλλά και ισχυρότατο καύσωνα, το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα; Να μην υπάρχει επάρκεια προϊόντων και οι τιμές να εκτοξεύονται», τονίζει.
Διευκρινίζει επίσης, ότι «η κατάσταση είναι δυσοίωνη για όλους». Και εξηγεί ότι δεν υπάρχει κανείς να κερδίζει. Ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι ενδιάμεσοι, ούτε οι έμποροι. Για όλους, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, το πρόβλημα είναι ακριβώς ίδιο. Και φυσικά, αγγίζει και τους καταναλωτές.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Οι πατάτες είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η τιμή της έφθασε ακόμα και 1 ευρώ το κιλό, αφού στο χωράφι αγοράζεται πια από 55 έως 60 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι η αγορά αυτή κυμαινόταν στα μόλις 30 με 35 λεπτά του ευρώ.
«Είναι μια αναμενόμενη συνέπεια, λόγω της κακοκαιρίας και των μη φυσιολογικών συνθηκών που επικράτησαν», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνοντας ότι: «ένα χωράφι που έβγαζε μέχρι πέρυσι 6 τόνους πατάτες, φέτος έβγαλε μετά βίας 2 με 2,5 τόνους». Κατά συνέπεια, είναι απολύτως δικαιολογημένη η αύξηση του κόστους αγοράς και το ότι το προϊόν θα φθάσει πανάκριβο, ακόμα και στον πάγκο της λαϊκής. Χωρίς μάλιστα κανείς από τους διαμεσολαβητές (παραγωγός κλπ) να έχει βάλει κάποιο «καπέλο»!
Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι βρώσιμες ελιές. Που στο 90% τους υπέστησαν ζημιές ενώ και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου έχουν «καπαρώσει» από πριν σε μεγάλες ποσότητες, για να παράξουν το λάδι που θα εμπορευτούν. Έτσι απέμειναν λίγες για βρώση και θα είναι δυσεύρετες και πανάκριβες.
πχ. οι ελιές καλαμών, από κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, πέρυσι, φέτος θα πωλούνται άνω των 3 ευρώ το κιλό! Ενώ οι ελιές μαμούθ, από μόλις 1,30 με 1,50 ευρώ το κιλό, πέρυσι, φέτος θα φτάσουν τα… 3 ευρώ το κιλό!
Σε άλλα είδη, παραδείγματος χάριν, στο κουνουπίδι: πωλούνταν 1 ευρώ πέρυσι και φέτος αγγίζει ήδη τα 1,60 ευρώ. Το μπρόκολο: από 1 ευρώ πέρυσι, κι αυτό πωλείται πια στο 1,30 ευρώ. Ενώ το λάχανο, από 40 λεπτά πέρυσι, φέτος ήδη έχει «πάει» στη διπλάσια τιμή!
Όλα τα παραπάνω, είναι τιμές σημερινές. Τα χειρότερα «θα… έρθουν από Οκτώβρη», λένε οι έμποροι λαϊκών.
ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Είναι φανερό ότι ένας έμπορος λαϊκής αγοράς απλώς συνεχίζει να κάνει τη δουλειά, γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει. Όπως άλλωστε υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος τους στην Πάτρα, το μεροκάματο είναι δύσκολο και αβέβαιο. «Παρότι στην Πάτρα διατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές απ’ όλες τις λαϊκές της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.
Και αναφέρει ως παράδειγμα την Τρίπολη, όπου οι πατάτες (που παράγονται εκεί) πωλούνται ήδη στη λαϊκή προς 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πάτρα μόλις στο 1 ευρώ το κιλό. Αναλύοντας το ελάχιστο περιθώριο κέρδους, ο κ. Γιαννακόπουλος περιγράφει την πιο πρόσφατη προμήθεια του, από την Τρίπολη. Πλήρωσε 700 ευρώ για είδη περίπου 500 κιλών συνυπολογίζοντας τα μεταφορικά έξοδα και τη χασούρα απ’ όσα πετάχτηκαν, το καθαρό κέρδος του ήταν… 100 ευρώ!