Προϋπολογισμό 4 ετών θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ε.Ε. θα καταθέσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη – Τι προβλέπεται για δαπάνες, έλλειμμα και χρέος
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα διέπουν την Ε.Ε. και τις χώρες μέλη – αναμένεται η τελική τους έγκριση- φέρνουν μαζί τους σημαντικές αλλαγές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σχεδιασμό του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Στο νέο πλαίσιο αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού τετραετούς διάρκειας, χωρίς να κάνει χρήση της τριετούς παράτασης.
Αυτή η επιλογή προκύπτει από τη σιγουριά του οικονομικού επιτελείου ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων, εντός του πλαισίου που θα οριστεί στον 4ετή προϋπολογισμού. Ο υπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητική την συμφωνία που έχει καταρχήν επιτευχθεί για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας τον Φεβρουάριο στα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατόπιν εξήγησε πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και ποιοι είναι οι περιορισμοί που τους συνοδεύουν.
Πώς θα διαμορφώνεται ο δημοσιονομικός χώρος
«Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου των δαπανών θα αφήνει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αν έχουμε αύξηση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά είναι 1,5% θα απομείνει ένα 0,5% να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ.Χατζηδάκης και επισήμανε ότι μια χειρότερη εκτέλεση θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη, αναφέροντας «το βρίσκεις μπροστά σου, σε περίπτωση υπέρβασης 0,3% για κάθε έτος ή 0,6% συνολικά, μπαίνεις σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος».
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «Αν ένα έτος έχουμε παραπάνω έσοδα, δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράζουμε σε παροχές. Αν έχουμε λιγότερα δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε δαπάνες», προσθέτοντας ότι ο στόχος θα είναι να «αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών η οποία λειτουργεί πληθωριστικά», καθότι «Κρατάμε τα περισσεύματα για τις δύσκολες χρονιές για να μην υπάρξει πίεση στους πολίτες».
Έλλειμμα και χρέος
Αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του δημοσίου χρέους – η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο στην Ε.Ε- ο υπουργός υποστήριξε: «τα κράτη με χρέος πάνω από 90%, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνουν μείωση 1%. Είμαστε αρκετά παραπάνω και θα πάμε αρκετά παραπάνω. Τα κράτη με δημόσιο χρέος μεταξύ 60% και 90%, θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κατ’ ελάχιστο 0,5%.
Για τα ελλείμματα υπογράμμισε ότι τα νέα όρια θέτουν τον πήχη στο 1,5% κατ’ έτος, σημειώνοντας πως «το 2023 ήμασταν στο 2,3%. Το 2024 θα είμαστε στο 1,3% άρα κάτω από το όριο».
Αμυντικές δαπάνες
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στις αμυντικές δαπάνες, που για χώρες όπως η Ελλάδα, δεν θα εντάσσονται πλέον στον υπολογισμού υπερβολικού ελλείμματος. «Εάν ένα κράτος έχει υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες στην Άμυνα (όχι για παράδειγμα αύξηση της μισθοδοσίας στις ένπλες δυνάμεις) δε θα λαμβάνεται στην ένταξη ή μη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».