7 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ – Λαμπρός ο εορτασμός για την “Συνέλευση της Βοστίτσας” – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κοσμοπλημμύρα σήμερα στην πόλη του Αιγίου όπου τιμάται δεόντως και παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτειακών και αυτοδιοικητικών Αρχών, αλλά και πλήθους κόσμου, η επέτειος της ιστορικής αφετηρίας του ξεσηκωμού του γένους, που έμεινε ως η “Συνέλευση της Βοστίτσας”.

Τις λαμπρές εκδηλώσεις τιμά με την παρουσία της η Αχαιή Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου,ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Β. Στίγκας, οι βουλευτές Α. Κατσανιώτης, Ι. Φωτήλας, Σ. Τσιρώνης και οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Χ. Μπονάνος, Φ. Ζαΐμης, Α. Φίλιας, Γ. Ντάτσικα .

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στο Αίγιο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Εντός του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίου έγινε και η   εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Αμέσως μετά και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, έγινε μετάβαση της πομπής κλήρου, επισήμων και λαού στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στις 12:00 ξεκίνησε η παρέλαση με εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας και Τεμένης, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων και Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας.

Την Παρασκευή το απόγευμα (18.30) στο Δημοτικό μέγαρο «Παναγιωτόπουλου» θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με θέμα «Η ουσιαστική & οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821». 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

4ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

Τετραήμερες οι εκδηλώσεις του Δήμου και σωματείων της Αιγιάλειας για τον εορτασμό της 103ης επετείου από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

Τρεις τιμητικές παρελάσεις με εκατοντάδες αναβιωτές ιστορικών γεγονότων απ όλη τη χώρα, παρουσιάσεις και προβολές, με επετειακές ομιλίες και στα σχολεία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τα 103 χρόνια από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστότσας, ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, ύψιστης πολιτικής σημασίας για την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους  που τιμάται και φέτος με κάθε επισημότητα λαμπρότητα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο δήμος Αιγιαλείας.     

Χθες Πέμπτη 25-1-2023 το πρόγραμμα περιελάμβανε γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Σήμερα, ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Ο εορτασμός της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας που καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα που από το 2017, την 26η  Ιανουαρίου η οποία είναι τοπική αργία για το Αίγιο.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Απόψε στις 21.15  στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του Αιγίου, από το πολιτιστικό σωματείο “ΑΡΑΤΟΣ”, προβάλλεται η νέα πολεμική ταινία “ΠΕΝΤΕ 5 (το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης)», του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, παραγωγής 2023. Το «Πέντε 5» παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, το Σεπτέμβριο του 1821.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα. Τραγουδούν: Πέτρος Ίμβριος, Κατερίνα Λαζαρίδου, Πελαγία Χονδρού.

Το «Πέντε 5» έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία του σεναριογράφου – σκηνοθέτη για την ελληνική Επανάσταση, μετά τις ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία».

Αυτό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει το πρωί ώρα 8:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης και ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον Ιωάννη Μεντζελόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

Το βράδυ ώρα 19.00 θα έχουμε την νυχτερινη παρέλαση αναβιωτών με εκκίνηση αγήματος του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», με τη συμμετοχή συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, χορευτικών ομίλων και συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, παιδικών και νεανικών χορωδιών Αιγιαλείας στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

Την επομένη, Κυριακή 28 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 πμ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Ανδρέα Λόντου και ώρα 12.00 μμ. ξεκινά η παρέλαση Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως.

Η οικία Λόντου όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπικών Εκδηλώσεων του Δήμου Αιγιάλειας Μαρία Αγγελοπούλου, ο ο Δήμος, μαζί με τους φορείς και τους συλλόγους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, «δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια που προκύπτει από την παρουσία και τη φιλοξενία άνω των 500 μελών συλλόγων αναβιωτών από όλη τη χώρα (Τρίπολη, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Γιαννιτσά, Καλαμάτα, Πύργο, Νάουσα) που θα επισκεφθούν την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και θα συμμετέχουν στις παρελάσεις, φέρνοντας τα δικά τους ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία (παραδοσιακές στολές, χοροί κτλ.) και οι οποίοι θα φιλοξενηθούν, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρόγαμμα ξεναγήσεων σε πολιτιστικούς χώρους του Αιγίου (Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Ιάκωβου Τσούνη, Παναγιωτοπουλαίκο οίκημα με το ψηφιακό Μουσείο 1821 και επίσης την έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Σάκη Παπαδημητρίου), ώστε να πάρουν μαζί τους φεύγοντας όμορφες εικόνες και μνήμες από την Αιγιάλεια».

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, , από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Όταν δε ο Βοεβόδας της Βοστίτσας ζήτησε να πληροφορηθεί για τη συγκέντρωση, τον καθησύχασαν λέγοντάς του ότι η συγκέντρωση αφορούσε κτηματικές διαφορές μεταξύ δύο μοναστηριών. Η συνέλευση γινόταν κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι[α]. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σπίτια των προεστών Ανδρέα Λόντου, Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου και Άγγελου Μελετόπουλου.

Οι συζητήσεις άρχισαν μετά την άφιξη του Παπαφλέσσα ως εκπροσώπου του Υψηλάντη. Στη Συνέλευση πήραν μέρος πολλοί κληρικοί από όλη την Πελοπόννησο και πρόκριτοι μόνο από τρεις επαρχίες της Αχαΐας Πατρών Βοστίτσας και Καλαβρύτων. Δεν πήραν μέρος μόνο από την τέταρτη επαρχία, αυτή της Γαστούνης.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες :

Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄, πρόεδρος της συνέλευσης

Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαφλέσσας, εισηγητής της Φιλικής εταιρείας

Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος

Πρωτοσύγκελος Χριστιανουπόλεως Αμβρόσιος Φραντζής

Νικόλαος Λόντος

Ανδρέας Λόντος

Ασημάκης Ζαΐμης[6].

Ανδρέας Ζαΐμης

Ανδρέας Χριστόδουλος ή Χριστοδούλου

Σωτήρης Χαραλάμπης

Επίσκοπος Κερνίκης Προκόπιος

Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου Γερμανός Ρεγκλής ή Μπόχαλης

Ιερομόναχος Ιερόθεος Μεγαλοσπηλαιότης

Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος

Λέων Μεσσηνέζης

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ασημάκης Φωτήλας

Σωτήριος Θεοχαρόπουλος

Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Καλαμάτας Χρύσανθος Παγώνης

Βασικό θέμα της συνέλευση ήταν ο καθορισμός του χρόνου της έναρξης της επανάστασης. Αρχικά προσδιορίστηκε, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν κι έπαιρναν ευνοϊκή απάντηση από τη Ρωσία, η 25η Μαρτίου, αλλιώς η 23 Απριλίου ή η 21 Μαΐου. Επίσης, σε περίπτωση που οι Οθωμανοί τους καλούσαν στην Τριπολιτσά θα κήρυσσαν την επανάσταση πρώτοι.

Οι συντονισμένες ενέργειες υψηλού ρίσκου και συνωμοτικότητας (μετακινήσεις, συσκέψεις, συγκέντρωση χρημάτων και πολεμικού υλικού, πυκνή αλληλογραφία κτλ) και η ετοιμότητα που υπήρξε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1821, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν στη Βοστίτσα είχε απορριφθεί το επαναστατικό σχέδιο της Φ. Εταιρείας. Πιστεύεται δηλαδή ότι στη Βοσίτσα έγινε και η αποδοχή του σχεδίου για μετάβαση του Αλ. Υψηλάντη στη Μάνη και έναρξη της Επανάστασης.

Μετά τη συνέλευση αποφασίστηκε να σταλεί ο ιερομόναχος Ιερόθεος στην Πελοπόννησο να μαζέψει χρήματα για τον αγώνα ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους πρόσφεραν πρώτοι χρήματα. Ο επίσκοπος Γερμανός Χριστιανουπόλεως 2.000 γρόσια, ο Α. Φρατζής 2.000, ο Σ. Χαραλάμπης 2.500, ο επίσκοπος Προκόπιος 1.500, και ο Α. Ζαΐμης 3.000.

Μεταξύ των αποφάσεων της συνέλευσης ήταν να ειδοποιήσουν όλους τους προκρίτους της Πελοποννήσου για τις σκέψεις και τις επιμέρους αποφάσεις της συνέλευσης. Ορίστηκαν δε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως να ειδοποιήσει κατά την επιστροφή του τους προεστούς των επαρχιών Μυστρά, Καλαμάτας, Αρκαδίας, Καρύταινης και Φαναρίου, ο Επίσκοπος Μονεμβασίας τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στάλθηκαν επίσης επιστολές στον πρώην επίσκοπο Άρτης Ιγνάτιο και στη Ρωσία.

Από πρωτογενείς πηγές όπως την Ιστορία του Αμβρ. Φραντζή (Α’, σ. 11), μαρτυρία του Παπαφλέσσα, την ομιλία του Αλ. Δεσποτόπουλου το 1861, ομιλία του Θεόφιλου Βλαχοπαπαδόπουλου (ή Παπαβλαχόπουλου), διακόνου του Π.Π. Γερμανού που παρευρέθη στη Συνέλευση κ.ά. προκύπτει ότι τηρήθηκαν πρακτικά, μη σωζόμενα σήμερα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα