11.9 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Μέτρα προφύλαξης για τον ιό Δυτικού Νείλου | 31 περιοχές “υψηλού κινδύνου” – Δείτε ποιες είναι…

«Να λαμβάνετε επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια»»: Αυτή είναι η έκκληση που απευθύνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες της χώρας, καθώς αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ηδη 31 περιοχές της επικράτειας έχουν χαρακτηριστεί ως «επηρεαζόμενες» ή «υψηλού κινδύνου», την ώρα που τα κουνούπια επιδεικνύουν επεκτατικές τάσεις.

Αλλωστε, και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Οργανισμού, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, έως και τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη καταγραφεί συνολικά 33 κρούσματα και 6 θάνατοι, με τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου αλλά και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα να δείχνουν ανοδική πορεία.

Είναι αξιοσημείωτο,δε, πως πέρυσι, έως τα τέλη Ιουλίου, είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 11 κρούσματα και οι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 2.

Ενα ακόμη ανησυχητικό δεδομένο είναι,όμως,και η διασπορά των μολυσμένων κουνουπιών στον ελλαδικό χάρτη. Οπως υπογραμμίζουν ενδεικτικά οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε περιφέρειες της χώρας στη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται συνολικά 31 δήμοι στους οποίους είτε έχουν εντοπιστεί κρούσματα (πρόκειται για τις «επηρεαζόμενες» περιοχές) είτε χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου», δεδομένου ότι, παρότι δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο (μέχρι στιγμής), διαπιστώνεται υψηλό ρίσκο για επικείμενη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε «επηρεαζόμενες» περιοχές, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα που εκδόθηκε εχθές από τον ΕΟΔΥ, σε αυτή συμπεριλαμβάνονται επτά δήμοι από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (όπως Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τεμπών), πέντε δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (π.χ. Καρδίτσας και Παλαμά), τρεις δήμοι στην Περιφερειακή Ενότητας Χαλκιδικής (όπως Κασσάνδρας και Σιθωνίας), πέντε δήμοι στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών), με κρούσματα να εντοπίζονται επίσης σε δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Αχαΐας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Λευκάδας και Τρικάλων.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν έχουν ενταθεί τα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, με έμφαση στις «κόκκινες» περιοχές. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος εφαρμόζονται οι απαραίτητες δικλίδες προστασίας, όπως είναι ο αποκλεισμός μικρών δήμων από την αιμοδοσία, ενώ παράλληλα στους μεγαλύτερους δήμους διενεργούνται μοριακοί έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί ότι το αίμα είναι ασφαλές.

Παράλληλα, όμως, αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι αιμοδότες που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα περιοχή όπου ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ενώ γενικότερα δίνονται σαφείς οδηγίες, στην περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Πάντως και σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κατσίβελα, προς το παρόν ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν έχει προκαλέσει πρόβλημα στο απόθεμα αίματος της χώρας.

Μέτρα προφύλαξης

Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανιστεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων επιμένουν στη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σητών, κουνουπιέρας, κλιματιστικών/ανεμιστήρων αλλά καικατάλληλων (μακριών) ρούχων. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν πως τα στάσιμα νερά αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια.

«Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου» συμπληρώνουν με νόημα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα