Μακρά συζήτηση, χωρίς πάντως να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, έχει προκαλέσει η σπουδή με την οποία η Ο.Μ. (Οργάνωση Μελών) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιγίου έσπευσε να προτείνει την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της πόλης του Αιγίου με το όνομα του τ. Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου.
Μακριά από τα τυπικά της εκκλησίας μας η οποία τίμησε και τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος που υπήρξε ακοίμητος υπερασπιστής της πόλης, η σπουδή του κόμματος να κάνει μια πράξη η οποία αποτελεί κάτι σαν ‘πολιτικό μνημόσυνο’ του Δημήτρη Καλογερόπουλου, μάλλον… υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Η ονομασία της κεντρικής πλατείας του Αιγίου προς τιμήν μιας νωπής απώλειας επιχειρεί ένα είδος πρόωρης ‘πολιτικής ηρωοποίησης’ ενός πολιτικού ανδρός. Ενός ανδρός του τίμησε την πόλη και τους συμπολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη εντολή που έλαβε από τους πολίτες.
Πέραν της ‘λατρείας’ που μπορεί να αισθάνεται κανείς, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της λογικής του εφικτού και προφανώς δεν ζήτησε με πράξεις και ρίσκα που επιζητούσαν το θαύμα και τον… θαυμασμό, να ‘αγιοποιηθεί’.
Τέτοιες βιαστικές, ανιστόρητες και εκτός κάθε λογικής πρωτοβουλίες υποτιμούν τη μνήμη του καθώς φέρνουν τους φίλους και οικείους απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα!
Η πλατεία Αγίας Λαύρας όπως έχει, σωστά επικρατήσει, αλλά και Πολυχρονιάδη με βάση μια στοιχειοθετημενη ιστορική ερμηνεία, θα είναι και θα παραμένει εδώ, με αυτό τον ‘μανδύα’ στην μνήμη του ιστορικού χρόνου !
Αναπλασμένη για να μας θυμίζει την συνέχεια, αυτών που την ‘έκτισαν’ αλλά και αυτών που την αναβάθμισαν μεταξύ των οποίων θα αναγραφεί και το όνομα του τ. Δημάρχου.
Σχετικά με την ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών, για το τυπικό, θα αναφέρουμε απλά ότι υπάρχει μια κάποια ευχέρεια στις διανοίξεις του σχεδίου πόλης. Αλλά ακόμη και για τους “ορφανούς” νέους δρόμους πρέπει να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό..
Μετονομασία δρόμων και πλατειών, ο νομοθέτης την “επιτρέπει” μόνο σε εξαιρετικούς λόγους! Το διαδικαστικό αναφέρει μια μακρά διαδρομή, να έχουν μεσολαβήσει και κάποιες εκλογικές διαδικασίες αλλά και μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση: Να μην ανατρέπει σημαντικά γεγονότα, να μην παρακάμπτει την συνείδηση της ιστορικότητας του χώρου και να μην μπλοκάρει τις συνήθειες και την καθημερινότητα των πολιτών!