11.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Μισθοί: Ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα

Εφικτό είναι το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2025, θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%. Εκτός από το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΟΣΑ προβλέπει αυτή την εξέλιξη. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η μείωση της ανεργίας (σε ετήσια βάση) κάτω από 10% έχει μπει ήδη σε τροχιά και το 2025 θα καταγραφεί και επίσημα στην αγορά εργασίας.

Το ξεπάγωμα των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση μνημονιακό νόμο του 2012, εφόσον υποχωρήσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10% – με βάση όμως την Ερευνα του Εργατικού Δυναμικού (Unemployment Rate/LFS) και όχι την εθνικολογιστική βάση (on a national account basis) – τότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας ύψους 10% για όποιον μισθωτό συμπληρώνει 3, 6, 9 και άνω έτη προϋπηρεσίας σε συναφές επάγγελμα.

Συνεπώς, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10% (σε ετήσια βάση) ούτε το 2024, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αυξήσεις στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, πέραν εκείνων στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου, που «βλέπει» την ανεργία στο 9,8% το 2026, άρα το ξεπάγωμα των τριετιών παραπέμπεται για το 2027. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η χώρα μας στις Βρυξέλλες, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να συνεχίσει στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ
Την ίδια ώρα, ελλείψεις προσωπικού που πιέζουν ανοδικά τους μισθούς και πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% μετά το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Μετά την Κομισιόν που εκτιμά πως η ανεργία στη χώρα μας θα αργήσει να αποκλιμακωθεί και ο ΟΟΣΑ πιστοποιεί πως δεν

πρόκειται να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10% ούτε το 2024. Παράλληλα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την ελληνική αγορά εργασίας, ωθώντας τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς ώστε να κρατήσουν τα στελέχη τους ή να βρουν νέα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε το 2023 λόγω περιορισμών στην παραγωγική δυναμικότητα. Για την ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 11,2% φέτος (από 12,4% πέρυσι) και περαιτέρω στο 10,4% το 2024.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιταχυνθεί, καθώς τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4% έπειτα από αυξήσεις περίπου 10% το 2022.

ot

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα