19.1 C
Aigio
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Μητσοτάκης: Θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη της τριετίας – Ποιες είναι οι καθοριστικές μεταρρυθμίσεις

Ενθαρρυντικά σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη μάχη με την ακρίβεια καταγράφει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την ένταση στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους υπουργούς να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε από τον Σεπτέμβριο οι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης στην πράξη. Ο Σεπτέμβριος και δη η φετινή ΔΕΘ, είναι άλλωστε για τον πρωθυπουργό, η αφετηρία της κρίσιμης τριετίας για την υλοποίηση όλων των καθοριστικών μεταρρυθμίσεων, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων και των προτεραιοτήτων που έχει περιγράψει το Μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο όπου όλη μας η προσοχή στρέφεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Εξαιρετικά ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος που έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια δίνει αποτελέσματα. Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά που λειτουργεί με διαφάνεια και χωρίς ολιγοπωλιακές πρακτικές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιμείνω στην παρέμβαση στις πολυεθνικές», εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο με την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η επίλυση προβλημάτων δεν είναι πάντως η μόνη προτεραιότητα που υπενθυμίζει στους υπουργούς του, καθώς, όπως είπε, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά και από την υπόθεση Αυγενάκη «οι πολίτες ζητούν αποτελεσματικότητα αλλά έχουν και υψηλές απαιτήσεις από τη συμπεριφορά– αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, γιατί τραυματίζουν τη σχέση με τους πολίτες και γι’ αυτό και θα επιμείνω σε ζητήματα ήθους και ύφους».

Αυτό που υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η χώρα έχει περάσει πολλά και οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς που χτίζουν ένα περιβάλλον λαϊκισμού και αναξιοπιστίας για να κρύψουν την αδυναμία τους να λύσουν προβλήματα και να εργαστούν για την πρόοδο όλων. Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε δε, και όχι τυχαία, στην επέτειο των εννέα ετών από το τραγελαφικό -όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα του 2015- που ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα στο κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει από τη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη της τριετίας, με τον οποίο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καθαρή εικόνα για όλα τα βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στους κρίσιμους τομείς. Έρχονται έτσι κι αλλιώς νέα στιβαρά βήματα στην Παιδεία και συγκεκριμένα οι αναγκαίες αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, προωθούνται διαρκώς λύσεις ώστε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι φιλικές στον πολίτη, δίνεται έμφαση στη λειτουργία των νοσοκομείων με την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη τώρα και στις αλλαγές που απαιτούνται στον «χάρτη» με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι πράγματι δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια επενδύσεις και προχωρά στο επόμενο βήμα για τη γρήγορη αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων και την αύξηση των δρομολογίων. «Θα είναι μια προσπάθεια που θα έχει και συνέχεια και θα βρούμε πόρους ώστε να προχωρήσει η αντικατάσταση του στόλου», έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να επιταχύνει ρυθμούς και να φέρει έτσι γρήγορα απτά αποτελέσματα.

Το θετικό νεύμα από την πρόεδρο της Κομισιόν

Στο μέτωπο της καθημερινότητας θεωρείται σημαντική η θετική απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών, που έχουν ως συνέπεια να πωλούνται ίδια ή παραπλήσια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της ΕΕ. Με την επιστολή του προς την κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει το πρόβλημα των «διαφορετικών τιμών» που ορίζουν πολυεθνικοί όμιλοι για τα ίδια προϊόντα σε βάρος καταναλωτών ιδίως, στις μικρότερες πληθυσμιακά χώρες.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με την απαντητική της επιστολή η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι δεσμεύτηκε για την παραγγελία ερευνητικής διαδικασίας για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών τις οποίες είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι οποίες έχουν ως βασικά επίπτωση, πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ, εκκινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στην επιστολή της η πρόεδρος της Κομισιόν ενημερώνει επιπλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αναθέτει στις υπηρεσίες της επιτροπής να συγκεντρώσουν υλικό από έρευνες, μελέτες και αναλύσεις για το ζήτημα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών-μελών. Στη συνέχεια και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν, οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Είναι προφανές ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκινώντας να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή της, για μια δεύτερη πενταετή θητεία, βάζει το ζήτημα αυτό στις προτεραιότητές της πολιτικής ατζέντας της για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανά μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών. Γνωρίζει δε ότι η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αλλαγές του νομικού και ρυθμιστικού πλάνου που διαθέτει σήμερα η ΕΕ. Επεσήμανε για παράδειγμα με την επιστολή της ότι θέματα που αναδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Τα ευρήματα «θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές, σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα