19.5 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Μυρτώς Αραμπατζή: «Δωρεάν» σπουδές που κοστίζουν ακριβά!

Άρθρο

της Μυρτώς Αραμπατζή*

Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς το πρόβλημα της αναζήτησης φοιτητικής στέγης είναι πιο οξυμμένο από κάθε άλλη χρονιά. Οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το γεγονός: οι «δωρεάν» σπουδές που μας λένε, κοστίζουν από ότι φαίνεται, πολύ ακριβά.

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους χιλιάδες νέους εισακτέους στα Πανεπιστήμια και για τις οικογένειές τους. Κοιτώντας την μεγάλη εικόνα, οι φοιτητικές εστίες πανελλαδικά δεν καλύπτουν ούτε το 9% (!) των εισακτέων φοιτητών, ενώ η είσοδος σε αυτές έχει πλέον καταλήξει σε διαγωνισμό φτώχειας με τα «κριτήρια-κόφτες» που ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα όμως και στην Πάτρα τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών στις εστίες είναι 946 ενώ ο αριθμός των νεοεισαχθέντων και ενεργών φοιτητών υπολογίζεται να είναι περίπου στους 35.000! Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες φοιτητές με σκοπό να σπουδάσουν στην πόλη που πέρασαν εξαναγκάζονται να καταφύγουν ακόμα και σε σπίτια «τρύπες», πληρώνοντας πανάκριβα νοίκια.

Η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα στην πόλη της Πάτρας, η άνοδος των ενοικίων υπολογίζεται στο 12% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή ενοικίασης για μία γκαρσονιέρα 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 έως 400 ευρώ και για λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα φτάνει ακόμα και στα 650 ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς!

Τα «μέτρα» που παίρνει η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση εντάσσονται στην διαχείριση της φτώχειας, καθώς στην γνωστή λογική των διάφορων pass ανακοίνωσε την αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος, το οποίο δίνεται με κριτήρια που αποκλείουν μεγάλο τμήμα φοιτητών και αντιστοιχεί στα… 83 ευρώ τον μήνα! Είναι σε όλους προφανές ότι το στεγαστικό επίδομα του αστρονομικού ποσού των 125 ευρώ τον μήνα και μάλιστα στο τέλος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.

Το συμπέρασμα, με βάση τα παραπάνω είναι προφανές: η φοιτητική στέγη αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ατομική ευθύνη των φοιτητών και των οικογενειών τους. Η πολιτική που διαχρονικά ακολουθείται τόσο από την σημερινή κυβέρνηση την ΝΔ, αλλά και από τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνει τι εννοούν δωρεάν παιδεία, πετώντας το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης» στον κάθε φοιτητή και την οικογένειά του. Αποδεικνύεται περίτρανα για ακόμη μία φορά πως το αστικό κράτος βρίσκεται απέναντι από εμάς τους φοιτητές, τους νέους, τις οικογένειες μας, τον λαό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, που ενώ περηφανεύεται πως βρίσκεται με το μέρος των φοιτητών και τις ανάγκες τους, στην τελευταία συζήτηση για τον κανονισμό των εστιών ψήφισε την καταβολή «εγγύησης» από τους φοιτητές για την εξασφάλιση των εξόδων συντήρησης και για τυχόν ζημιές, η οποία ανέρχεται στα 200 ευρώ! Να σημειωθεί ότι φέτος κατεδαφίστηκαν τα κτίρια της εστίας που είχαν κριθεί ακατάλληλα από τον σεισμό του 2008 (15 χρόνια πριν…) χωρίς να έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για την αναπλήρωση αυτών των 200 δωματίων. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η Πρυτανεία, θα κατασκευαστούν κτίρια που θα φιλοξενούν ίσου αριθμού δωμάτια, ωστόσο δεν έχει βρεθεί η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, με την Πρυτανεία να αναζητά… χορηγίες.

Η αγωνία για την εύρεση φοιτητικής στέγης, η συνεχής άνοδος των ενοικίων, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των πρυτανικών αλλά και των περιφερειακών αρχών. Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι είχαμε καταθέσει τα αιτήματά μας και στον νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της φοιτητικής στέγης και των εστιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών 4 χρόνια πριν, ο οποίος δεσμεύτηκε την «διερεύνηση χρηματοδότησης και την ανέγερση νέων κτιρίων», χωρίς εμείς οι φοιτητές να δούμε καμία αλλαγή (μάλλον ο κ. Φαρμάκης και η περιφερειακή αρχή ακόμα διερευνούν το ζήτημα…).

Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και οι περιφερειακές αρχές συντάσσονται με τις «προδιαγραφές» του «Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου» βάζουν σε προτεραιότητα την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ιδρυμάτων μας, χωρίς να δίνουν  δεκάρα (στην κυριολεξία)  για τους φοιτητές και τις ανάγκες μας. Αυτό αποδεικνύεται από στρατηγικές επιλογές που εφαρμόζονται όπως αυτή των ΣΔΙΤ, που αφορά την κατασκευή εστιών μέσω σύμπραξης με ιδιώτες, που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, καταργώντας στην πράξη την δωρεάν στέγαση. Ωστόσο υπάρχουν και δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα, όπως είναι η ανάθεση της σίτισης σε εργολάβο, η ενοικίαση χώρων του Πανεπιστημίου σε επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να έχουμε καμία πρόσβαση σε αυτούς εμείς οι φοιτητές, η ίδρυση μεταπτυχιακών με δίδακτρα. Όταν πρόκειται για «μπίζνες» με επιχειρήσεις, οι διαδικασίες γίνονται «fast track», ενώ όταν πρόκειται για τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση και δωρεάν και ποιοτικές σπουδές, κυβέρνηση, πρυτανικές και περιφερειακές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους δωρεάν και σύγχρονη φοιτητική στέγη για όλους, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικές σπουδές! Έτσι και στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να βρουν την νεολαία απέναντι τους, να μην κάνουμε την χάρη σε όλους αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν και τους ανθρώπους τους στο Δήμο και στην Περιφέρεια που επιλέγουν να βάζουν τα κέρδη πάνω από εμάς και τις ανάγκες μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην διεκδίκηση και στον αγώνα μας! Ενισχύουμε αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης, βάζουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες μας μπροστά, ανεβάζουμε ακόμα πιο ψηλά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Πατρέων και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!

*Η Μυρτώ Αραμπατζή είναι φοιτήτρια, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Λογοθεραπείας Πάτρας και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα