Για να έχεις σχέδιο για τη χώρα, το βλέμμα σου πρέπει να είναι στο μέλλον και όχι στις κάλπες
Συζητώντας με τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Γιάννη Πρετεντέρη στο πλαίσιο του 10ου Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης συμπύκνωσε τα κοινωνικά προβλήματα, στα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να δώσει λύσεις.
«Αν δείτε την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, οι ανισότητες καλπάζουν, η στέγαση γίνεται το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας και για όλα αυτά, με επίκαιρο τρόπο, εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Άρα, πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής, πέρα από την τρέχουσα συγκυρία, ο λαός θα αξιολογήσει ποιοι προτείνουν σοβαρές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του» σημείωσε.
«Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά στο τέλος ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιο κόμμα θέλει να κυβερνήσει, ποιο κόμμα θέλει να έχει δύναμη και ποιο κόμμα κάνει ζημιά. Εμείς, λοιπόν, και εγώ προσωπικά αγωνίζομαι ώστε το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές να αξιολογηθεί θετικά ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Και υπογράμμισε ως προς τους πολιτικούς στόχους και τα διακυβεύματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ: «Ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ισάξια τη Νέα Δημοκρατία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο τέλος της διαδρομής, θα κριθούν δύο προγράμματα: ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σήμερα με συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Νέα Δημοκρατία και ένα πρόγραμμα που φιλοδοξούμε να υλοποιηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, που είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αν υπάρχουν και άλλα προγράμματα, θα τα αξιολογήσει και αυτά ο κόσμος. Μέχρι σήμερα δεν έχω δει ολοκληρωμένα σχέδια για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς. Σήμερα είναι μία συγκυρία μεγάλης κρίσης αξιών και θεσμών και σε αυτά τα θέματα ο κόσμος επιλέγει κόμματα που λένε να γκρεμιστούν όλα. Εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα με ένα δομικό και ουσιαστικό τρόπο, με συγκεκριμένες προτάσεις».
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να αξιολογήσουν την πολιτική στάση καθενός.
«Εμείς κάναμε δύο προτάσεις δυσπιστίας. Αν δείτε το κείμενο των προτάσεων αυτών, είναι πολύ συγκεκριμένο: μιλά για τις ευθύνες σχετικά με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση -δεν είναι δικό μου το πόρισμα, αλλά της ευρωπαϊκής εισαγγελίας-, μιλά για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας -δεν είναι δικό μας το πόρισμα, αλλά έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης που αφορά σε πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα, έτσι ήρθε η δικογραφία Τριαντόπουλου στη Βουλή-, αφορά στο κρατικό πόρισμα, διότι σήμερα βλέπω μια μάχη Νέας Δημοκρατίας με το κράτος, αλλά κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, το πρόβλημα είναι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος όμως ιδρύθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με επιλογές ανθρώπων από τη Νέα Δημοκρατία» πρόσθεσε.
Ως προς τη σημερινή παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά τις παλινωδίες γύρω από το πόρισμα, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Έφυγε ο Πρόεδρος που διορίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία από έναν οργανισμό που έφτιαξε η Νέα Δημοκρατία, για τον οποίο ο Πρωθυπουργός πριν έναν μήνα στη Βουλή μου έλεγε “εσείς μιλάτε; Μα, εμείς θέλουμε διαφάνεια γιατί φτιάξαμε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ”. Και απαντούσα ότι εμείς ψηφίσαμε το 2019 την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για να γίνει ανεξάρτητη αρχή και οι ίδιοι δευτερογενώς, όχι μόνο δεν θεσμοθέτησαν μια ανεξάρτητη αρχή, αλλά μία αρχή με αυτά τα αποτελέσματα. Άρα, ποιος είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η Νέα Δημοκρατία που, ακόμη και σε αυτά τα σοβαρά θέματα, μετά από μία τραγωδία, χειρίστηκε τα πάντα με όρους συγκάλυψης και επικοινωνιακής διαχείρισης»
Υπογράμμισε μάλιστα σχετικά με το κρατικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Γιατί επιμένω πάρα πολύ στο πόρισμα; Διότι, είναι άλλη μια αποτυχία του κράτους. Απέτυχε το κράτος να φτιάξει ένα πόρισμα, μετά από μια τεράστια τραγωδία με 57 νεκρούς. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Το “επιτελικό” κράτος, η Νέα Δημοκρατία. Απέτυχε το κράτος να υλοποιήσει μία σύμβαση, την 717, με 54 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέτυχε. Ποιος κυβερνούσε; Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ από το προηγούμενο διάστημα. Απέτυχε η κυβέρνηση να επιτρέψει να υπάρχουν τα στοιχεία για να γίνει έρευνα. Γιατί μιλάμε για αλλοίωση στοιχείων; Διότι εκείνες τις ώρες, αντί να αποκλειστεί ο χώρος με μία κορδέλα όπως σε όλες τις τραγωδίες, ώστε να πάνε μετά οι ειδικοί να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες, δώσαμε χώρο να δημιουργούνται τεράστιες θεωρίες από την άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης».
Όρισε ως κεντρικό επίδικο της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ τη μεταρρύθμιση του κράτους: «δεσμευόμαστε ότι θα ξαναφτιάξουμε ένα κράτος κανονικό, ευρωπαϊκό, όπου θα λειτουργούν οι θεσμοί, θα λειτουργεί η δικαιοσύνη. Διότι, σε άλλη περίπτωση, όταν δεν λειτουργεί το κράτος, δίνουμε τεράστιο χώρο στη συνωμοσιολογία, στην παράνοια, στον λαϊκισμό, στα διχαστικά αφηγήματα. Άρα, η προσωπική αποτυχία του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας δίνει τεράστιο χώρο να δημιουργείται μια ακραία συζήτηση που δεν βοηθάει τη χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ενάμιση εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Την επόμενη ημέρα και τα τρία κόμματα που συνυπέγραψαν έλεγαν να καταθέσουμε άμεσα πρόταση δυσπιστίας βάσει της τεράστιας και μαζικής παρουσίας του ελληνικού λαού. Είπα δημοσίως ότι, αν δεν βγει το κρατικό πόρισμα, δεν κάνουμε καμία πρόταση δυσπιστίας. Τελικά, τι έγινε; Αυτό που έλεγαν αυτοί ή αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ; Το κείμενο της δυσπιστίας λέει πουθενά για ξυλόλια; Θα δεχόμουν τέτοια σχόλια περί “ουράς”, αν το ΠΑΣΟΚ έβαζε τις υπογραφές του σε ένα κείμενο το οποίο είχε θεωρίες από αυτές που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο. Αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα κείμενο το οποίο είχε συγκεκριμένα επιχειρήματα, χωρίς τίποτα περιττό, τίποτα διχαστικό, τίποτα συνωμοσιολογικό. Όταν ένα κόμμα συνυπογράφει αυτό που λες εσύ και το οποίο είναι συγκεκριμένο και στοιχειοθετημένο βάσει της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, της ελληνικής δικαιοσύνης και του κρατικού πορίσματος, εσύ πας στα βήματα τους ή αυτοί έρχονται στα δικά σου;»
Εμβαθύνοντας στην κριτική του για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Το πεδίο της μάχης είναι η καθημερινότητα. Η καθημερινότητα είναι η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία, η στέγαση. Αλλά, χωρίς θεσμούς και δικαιοσύνη, όλα αυτά υπονομεύονται. Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις. Τα στοιχεία του ΔΝΤ λένε ότι μία στις δύο άμεσες ξένες επενδύσεις είναι real estate. Δηλαδή, έχουν βαπτίσει ανάπτυξη το ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας. Γιατί δεν έρχονται ζωτικής και προστιθέμενης αξίας ξένες επενδύσεις, παρά μόνο αυτές οι κομπραδόρικες που γίνονται στο real estate; Γιατί δεν εμπιστεύονται μεγάλοι επενδυτές τη χώρα; Διότι υπάρχει θεσμικό ζήτημα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η θεσμική θωράκιση πάνε μαζί.
«Δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη χωρίς θεσμούς και δικαιοσύνη. Σε άλλη περίπτωση, θα φτιάξουμε μία πανίσχυρη εγχώρια ολιγαρχία, που θα παίζει χωρίς όρους και κανόνες, θα φέρνει από το εξωτερικό όποιον επενδυτή θέλει για να κάνει τη δουλειά της και η χώρα θα γίνεται μια βαλκανική χώρα. Άρα, για εμάς όλα αυτά πάνε μαζί».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, που έχει έρθει με εμφατικό τρόπο στην επικαιρότητα, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «Είχαμε προετοιμαστεί στο ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ σήμερα να είναι “κουτσό”; Είχαμε δημιουργήσει το σχέδιο για το τι σημαίνει ευρωστρατός, εξοπλισμοί, κοινοί κανόνες εξαγωγής όπλων; Είχε δουλέψει η διπλωματία μας όλα αυτά τα θέματα για να επισημάνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είμαστε χώρα της περιφέρειας και δεν δεχόμαστε να μας λέτε μόνο για ρήτρα διαφυγής που είναι ένα κομμάτι της λύσης αλλά θέλουμε και επιδοτήσεις, διότι έχουμε ήδη κάνει δισεκατομμύρια εξοπλισμούς και θέλουμε κίνητρα συμπαραγωγής; Όχι. Και σήμερα, επί της ουσίας, στην Κάσο αποδεικνύεται ότι ούτε ήρεμα νερά υπάρχουν, ούτε σχέδιο για το έργο υπήρχε και αναγκάζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός να πηγαίνει στον Νετανιάχου για να τον βάλει να γίνει γέφυρα με τις ΗΠΑ».
Ως προς τη δασμολογική πολιτική Τραμπ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε κριτικά απέναντι στη στάση Φον ντερ Λάιεν.
«Ως Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα. Και έχουμε μία Φον ντερ Λάιεν που μιλάει μόνο για τα βιομηχανικά προϊόντα. Για ποιους, δηλαδή; Για τις οικονομίες του Βορρά. Είχαμε σχέδιο; Διότι, είχαν επιβληθεί δασμοί που έπληξαν τα αγροτικά προϊόντα και στην προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ. Είχαμε σχέδιο να πάμε στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο και να πούμε “ακούστε, δεν θα μιλάτε μόνο για τα δικά σας προϊόντα, αλλά και για τα δικά μας”; Διότι, εμείς έχουμε και ένα παραπάνω πρόβλημα: Είναι δίπλα η Τουρκία, που έχει 10% δασμούς. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία; Αν αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια πραγματικότητα που διαρκέσει, η Τουρκία πια θα είναι μια χώρα θελκτική για να φύγουν επενδύσεις» κατέληξε.