Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8» (Νίκος Χατζηνικολάου & Αντώνης Δελατόλλας)
«Η μάχη με την Ακροδεξιά θα κριθεί και στο κοινωνικό ζήτημα σε ακρίβεια και εισόδημα – Η επαναφορά του Δημοσίου στην ενέργεια είναι σήμερα η ευρωπαϊκή λύση»
«Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη και το αν θα καταφέρουν οι δημοκρατικές δυνάμεις να περιορίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς θα κριθεί κυρίαρχα στο κοινωνικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο μισθό και το εισόδημα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», στο φόντο του αποτελέσματος των χθεσινών ιταλικών εκλογών.
«Κατ’ αρχάς χρειάζεται να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην Ιταλία θα έχουμε μια κυβέρνηση με την ηγεμονία της Ακροδεξιάς. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αμφισβήτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ερωτηθείς για την αδυναμία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τόνισε ότι «αυτό δεν είναι καθολικό, έχουμε το αντιπαράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας». «Εκεί οι κεντροαριστερές δυνάμεις είχαν μια ευρύτερη αντίληψη συμμαχιών με την Αριστερά, με τους Πράσινους και εκεί οι δυνάμεις αυτές έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις στην κρίση ακρίβειας. Αν κάποιος δει σήμερα τις τιμές στο ρεύμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, θα διαπιστώσει ότι αγοράζουν πολύ φτηνότερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό γιατί ακολούθησαν ένα διαφορετικό, πιο κοινωνικό μοντέλο», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε με πολύ σκληρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχαμε την ανάδειξη όχι απλά μιας ακροδεξιάς, αλλά μιας νεοναζιστικής οργάνωσης. Ευτυχώς μέσα από την κινητοποίηση του δημοκρατικού κόσμου, μέσα από τις άμυνες του πολιτικού συστήματος αλλά και μέσα από τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, αυτή η νεοναζιστική οργάνωση είναι σήμερα στη φυλακή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον κίνδυνο», επισήμανε. «Να θυμηθούμε τα προβλήματα σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη από τη δράση νεοναζιστικών οργανώσεων», είπε.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως», συνέχισε, «είναι ότι δυστυχώς κεντρικές πολιτικές δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία, έχουν κανονικοποιήσει ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές». «Το γεγονός ότι μέσα στη ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή, ως κεντρικά στελέχη, άνθρωποι που προέρχονται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό είναι κάτι που πριν από 15 χρόνια δεν θα ήταν αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΝΔ φρόντισε να χαϊδέψει ακροδεξιά ακροατήρια, όπως έκανε την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών –και ευτυχώς μετά τις εκλογές, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, εφαρμόζει τη συμφωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το Βελόπουλο ανοιγοκλείνει και αυτό θα γίνεται όλο το επόμενο διάστημα».
Όσον αφορά την οικονομία και την κρίση ακρίβειας, υπογράμμισε: «η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι στο 221%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 62%». «Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στην πολιτική που ασκείται στη χώρα μας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Με βάση τα στοιχεία, οι πάροχοι στην αγορά ενέργειας μόνο για το Σεπτέμβρη θα έχουν 500 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ζήτημα μοντέλου, χρειαζόμαστε και στην ενέργεια δημόσια εργαλεία». «Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχεται στην αγορά ενέργειας, αυτό πέρα από την ενεργειακή ασφάλεια είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Είναι πραγματικά ανορθολογικό να δίνει η κυβέρνηση 2 δισ. μόνο το Σεπτέμβρη για να στηρίξει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή που με 340 εκ. μπορεί το κράτος να έχει τον έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και να ασκεί μια πολιτική συγκράτησης των τιμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνισε.
«Αυτό το διαφορετικό μοντέλο σημαίνει επίσης αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, σημαίνει πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Σημείωσε δε με νόημα: «το σύγχρονο “Μένουμε Ευρώπη” στην ενέργεια είναι η παρέμβαση του Δημοσίου». «Ο τρόπος που θα γίνει αυτό τεχνικά θα βρεθεί, είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Είναι όμως και οικονομικά ορθολογικό, για να μη δίνουμε διαρκώς επιδοτήσεις από τα χρήματα των πολιτών σε αυτούς που αισχροκερδούν», κατέληξε.