Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στην άρδευση και την τελευταία ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής με την οποία επιχειρείται ο «διαχωρισμός» των καλλιεργητών, συνεδρίασε εκτάκτως ο Τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής της Παράταξης Νέα Δυτική Ελλάδα – Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, παρουσία του επικεφαλής της Παράταξης Σπύρος Σκιαδαρέσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αχαΐας κ.κ. Γεράσιμος Φεσσιάν και Φάνης Αδαμόπουλος και τα Μέλη του Πρωτογενούς Τομέα κ.κ. Γιώργος Παπαχριστόπουλος (Συντονιστής) και Γιώργος Σιγαλός (Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου).
Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης η Παράταξή μας επισημαίνει τα εξής:
«Δεν μας κάνει πλέον εντύπωση η θρασύτητα και ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής του κ. Φαρμάκη, σχετικά με την διαχείριση των αγροτικών
ζητημάτων. Για μια ακόμη φορά, προσπαθούν να αποποιηθούν των τεράστιων
ευθυνών που έχουν, για τη διαχείριση του αρδευτικού της Δυτικής Ελλάδας, εκδίδοντας ενημερωτικά δελτία Τύπου, στα οποία αντί να κάνουν την αυτοκριτική
τους που δεν ασχολούνται, χρόνια τώρα, με το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των υδατικών πόρων, αντ´ αυτού κουνάνε το δάχτυλο
στους αγρότες να «συμμορφωθούν» και να μην καλλιεργούν μεγάλου βιολογικού κύκλου καλλιέργειες εντός της αρδευτικής περιόδου.
Αντί η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει το πώς διαχειρίζεται τα χρήματα που δόθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα και στους τρεις νομούς, δηλαδή ποια έργα, πού και τι αποτελέσματα είχαν, πανικόβλητη ανακοινώνει, ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα με το φράγμα Πηνειού Ηλείας (όταν εδώ και πολλά χρόνια βουίζει όλος ο κάμπος της Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας). Το φράγμα Πηνειού, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ηλεία αλλά και «πηγή ζωής» για τον κάμπο της Ηλείας, για δεκαετίες εκπέμπει SOS αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν ακούει.
Παράτησαν το έργο που εξασφάλιζε έσοδα για χιλιάδες οικογένειες αγροτών της βόρειας Ηλείας, στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα το φράγμα να έχει στερέψει και να θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες του κάμπου αφού, όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να τις ποτίσει. Και εξηγούμε:
Αυτή τη στιγμή οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του Φράγματος είναι διαλυμένες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθή χρήση του νερού που αποθηκεύεται στην λεκάνη του Πηνειού.
Δηλαδή με απλά λόγια το νερό τρέχει ανεξέλεγκτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – ακόμα και όταν δεν χρειάζεται από τους καλλιεργητές – και καταλήγει να «ποτίζει» τη θάλασσα όπου και φτάνει μέσω του αρδευτικού δικτύου. Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ.
Το αρδευτικό δίκτυο του κάμπου θυμίζει σουρωτήρι, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να χάνονται χωρίς λόγο και αιτία. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πως φέτος δεν υπήρξαν πολλές βροχές και χιόνια ώστε να γεμίσει το φράγμα. Όμως εάν είχαν αποκατασταθεί οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και γίνονταν ορθολογική διαχείριση του νερού θα μπορούσε το φράγμα να αντέξει την παρατεταμένη ανομβρία και όχι τώρα να προσευχόμαστε όλοι στο Θεό να ρίξει μια
βροχή.
Όλη αυτή η σπατάλη θα είχε αποφευχθεί και δεν θα φτάναμε στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το φράγμα, εάν οι ιθύνοντες – Πολιτεία, Περιφέρεια, είχαν δει με την σημασία που αρμόζει το συγκεκριμένο έργο. Εάν δηλαδή πριν 20 χρόνια, όταν βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εξοπλισμός του φράγματος – έχει εγκατασταθεί από το 1970- υπήρχε η θέληση για την αποκατάστασή τους. Από την άλλη η Αχαΐα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της έλλειψης νερού σε ότι αφορά τον αγροτικό κόσμο, αμπέλια, βιομηχανικές ντομάτες, καρπούζια, ελιές κι άλλες καλλιέργειες διψάνε και θα διψάσουν ακόμη περισσότερο. Με βάσει λοιπόν αυτά που είχε προαναγγείλει ο π. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για κονδύλια προς τις Περιφέρειες για Αρδευτικά έργα και αντιμετώπιση των προβλημάτων, βρισκόμαστε στο σήμερα, όπου ειδικά για την Αχαΐα, απ’ ότι φαίνεται δεν έγινε απολύτως τίποτα!
Τίποτα, από το πρόγραμμα των 249 εκατ. € και τίποτα από τα 124 εκατ. € για μέριμνα και έργα υπέρ της Αχαΐας για Αρδευτικά έργα. Η Περιφερειακή Αρχή έδωσε βαρύτητα στους δυο άλλους νομούς σχετικά με τα Αρδευτικά έργα και περισσότερο
στην Αιτωλοακαρνανία.
Η επέκταση του καναλιού στη Δυτική Αχαΐα ή η κατασκευή υδατοδεξαμενών θα έπρεπε να έχουν γίνει ή να έχουν ενταχθεί τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω.
Πρόσφατα δε η Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την τωρινή ηγεσία της ΠΔΕ
εξήγγειλαν την εκπόνηση μελέτης ύψους 3,5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Φράγματος και την ανάδειξη της περιοχής.
Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας θα απαιτήσει χρόνο που δυστυχώς για τους
αγρότες δεν υπάρχει. Το Φράγμα Πηνειού έχει στερέψει και απαιτούνται άμεσες
λύσεις. Τουλάχιστον θα πρέπει να αποκατασταθούν οι εγκαταστάσεις του και να προχωρήσει η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.
Σε διαφορετική περίπτωση ας ξεχάσουμε τις καλλιέργειες για το 2025! Υπουργοί, βουλευτές της Αχαΐας απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά για το τόσο σοβαρό πρόβλημα, εκτός των ανθρώπων που το ζουν και το βλέπουν κάθε μέρα.
Έστω και τώρα, ας καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης κι ας αφήσουν τους «χορούς της βροχής» προχωρώντας σε άμεσες κι ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Διερωτώμεθα αν οι φωνές διαμαρτυρίας του αγροτικού κόσμου απασχόλησαν σοβαρά την Περιφερειακή Αρχή του κ. Φαρμάκη ή το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στο να χρηματοδοτούν «πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Η Παράταξη κατέθεσε ήδη σχετική επερώτηση προς συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.