Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), πριν η απόφαση ανατραπεί με ψήφισμα στη Βουλή και αναγκαστεί να κάνει πίσω.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία από τις γενικές εκλογές της Νότιας Κορέας τον Απρίλιο, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε μια σαρωτική νίκη, περιγράφει το BBC.
Η κυβέρνησή του έκτοτε δεν μπόρεσε να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε και περιορίστηκε στο να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδια που περνούσε η αντιπολίτευση.
Γιατί ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο -Τι γράφει το BBC
Μπροστά στην πολιτική πίεση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη δημοκρατική χώρα για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια, προκαλώντας διαδηλώσεις κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας.
Το διάγγελμα -που έγινε στην εθνική τηλεόραση στις 23:00 τοπική ώρα- έκανε τους πολίτες να σκεφτούν αμέσως ότι σχετίζεται με τη Βόρεια Κορέα -τον πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονα της χώρας- ή με ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας, όπως ένα τρομοκρατικό γεγονός ή ένα πραξικόπημα.
Ωστόσο, έγινε αρκετά γρήγορα σαφές ότι ο Γιουν προέβη σε αυτή τη δραστική κίνηση ως απάντηση σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων, σύμφωνα με το BBC.
Έχοντας χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στο έτος, η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε μια σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του.
Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι τώρα οδηγήθηκε στο σημείο να επικαλεστεί τον στρατιωτικό νόμο -προσωρινή διακυβέρνηση από τον στρατό- για να αποκρούσει τις πολιτικές επιθέσεις.
Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Η δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους έχει επίσης μειωθεί, καθώς έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα πολιτικής επιρροής και διαφθοράς, μεταξύ των οποίων ένα που αφορούσε την αποδοχή μιας τσάντας Dior από την Πρώτη Κυρία και ένα άλλο που αφορούσε τη χειραγώγηση μετοχών.
Μόλις τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα γραφείο που θα επιβλέπει τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας. Ωστόσο, απέρριψε μια ευρύτερη ή ανεξάρτητη έρευνα, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο προϋπολογισμός
Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε περικοπές στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησής του -και δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο.
Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση προχώρησε στην παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας της κυβέρνησης, επειδή δεν διερεύνησε την Πρώτη Κυρία.
Τι ακολουθεί
Ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Γιουν έπιασε πολλούς απροετοίμαστους.
Η αντιπολίτευση κάλεσε το κοινό να συγκεντρωθεί σε διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο – οι ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις είναι συνηθισμένες στη Νότια Κορέα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αλλαγή κυβερνήσεων στο παρελθόν.
Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε αμέσως όλους τους νομοθέτες του να συγκεντρωθούν στην Εθνοσυνέλευση. Λίγη ώρα μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, η Βουλή της Νότιας Κορέας απαίτησε την άρση του, με ομόφωνη ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 190 από τους 300 βουλευτές.
Σύμφωνα με τον νόμο της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία του κοινοβουλίου -της Εθνοσυνέλευσης- το ζητήσει σε ψηφοφορία. Ο ίδιος νόμος απαγορεύει, επίσης, στη διοίκηση που αναλαμβάνει την εκτέλεση του στρατιωτικού νόμου να συλλαμβάνει νομοθέτες.
Αργότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται από το κοινοβούλιο και, τελικά, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα άρει τον νόμο.
Ποια ήταν η άμεση αντίδραση
Την Τρίτη, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδίκασαν αμέσως την κίνηση ως αντισυνταγματική. Υπάρχει επίσης διχόνοια στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματος του Γιουν, του ηγέτη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας.
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Lee Jae-myung, κάλεσε τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης για να καταψηφίσουν την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.
Πηγή: iefimerida.gr – Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο -Τα σκάνδαλα, η πολιτική πίεση και το φιάσκο – iefimerida.gr