21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΝΥΧΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ: Γ. Κοτοπούλης: “Να παρέμβει Εισαγγελέας”

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΕΑΝΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ «ΠΡΟΤΟΥ ΥΠΑΡΞΕΙ ΘΥΜΑ»

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για τους ανήλικους που… βγαίνουν, πίνουν και καπνίζουν, δίχως κανείς να ελέγχει τις διατάξεις του νόμου που απαγορεύουν είσοδο ατόμων κάτω των 18 ετών σε νυχτερινά κλαμπ, αλλά, πολύ περισσότερο, την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.

Οι αντιδράσεις από το ρεπορτάζ ήταν έκδηλες και αισθητές. Κυρίως από επαγγελματίες της Εστίασης, που σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο επικρότησαν ότι τα περιγραφόμενα στο ρεπορτάζ συμβαίνουν επ’ ακριβώς, αλλά παρότρυναν τη συνέχιση των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές. Άλλωστε, όπως αναφέραμε στο επίμαχο ρεπορτάζ, το πρόβλημα δημιουργείται από μια ισχνή μειοψηφία επιχειρηματιών και όχι από την συντριπτική πλειονότητα επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι λειτουργούν με σύνεση τα μαγαζιά τους.

Μεγαλύτερη αίσθηση πάντως προκαλεί η δημόσια δήλωση που κάνει μέσω της «Πολιτείας» ο επί σειρά ετών επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης και πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κοτοπούλης ο οποίος όχι μόνο τονίζει ότι το ρεπορτάζ ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένο με την κατάσταση που επικρατεί, αλλά ζητά και την παρέμβαση Εισαγγελέα τόσο για τον συνωστισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κλαμπ, όσο και την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας ποτού που κυκλοφορεί!

«Διάβασα το ρεπορτάζ της ‘Πολιτείας΄ και ομολογώ ότι ήταν πολύ καλά γραμμένο και ήταν ακριβώς μέσα στην πραγματικότητα και σε ότι συμβαίνει. Όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά πανελλαδικά το ίδιο φαινόμενο  θα συναντήσετε», σημειώνει ο κ. Κοτοπούλης. Και προσθέτει: «Είναι χρόνιο το πρόβλημα και οφείλεται στο ότι αυτοί οι οποίοι είναι αρμόδιοι δεν ήθελαν ποτέ να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Εάν λειτουργούσε το σύστημα και όλα γίνονταν όπως έπρεπε, δεν θα είχαμε του Λαγανά, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κρήτη κ.ο.κ., ούτε στην πόλη μας. Όπου πίνουν ανήλικοι, όπου κυκλοφορεί νοθευμένο αλκοόλ κ.λπ., όπου βλέπουμε ανθρώπους σε κατάσταση μέθης, ακόμα και κωματώδη κατάσταση, να μεταφέρονται σε νοσοκομεία».

Επίσης τόνισε: «Και το ΕΚΑΒ ξέρει από πού πήρε κάποιον. Αλλά καμιά υπηρεσία δεν πάει να πάρει τα στοιχεία για να δει από πού βγήκε ο νεαρός που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και να βρει τι ακριβώς είχε καταναλώσει». Και καταλήγοντας είπε: «Πρέπει να παρέμβει η Εισαγγελική Αρχή και να ερευνήσει το θέμα. Εγώ δεν δέχομαι ότι… δεν υπάρχουν υπηρεσίες και προσωπικό και μηχανισμοί. Δηλαδή, πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει ένα θύμα για να τρέξουμε; Γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή θύμα…».

Τέλος, ο κ. Κοτοπούλης επίσης διευκρίνισε και κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Ότι, «δεν μιλάμε απλώς για αραιωμένα ποτά, αλλά για νοθευμένο αλκοόλ. Δηλαδή, για χημικά. Για στοιχεία που μπορούν να επιφέρουν σοβαρότατα προβλήματα, ακόμα και τύφλωση ή και χειρόρερα… Υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανίες που κατασκευάζουν τέτοια προϊόντα και διακινούνται».

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

0005 (2)

Στο προηγούμενο φύλλο αποκαλύψαμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται κάθοδος τράπερ για το καλοκαίρι ενώ έχουν προσληφθεί με… 100 ευρώ μεροκάματο, και Αθηναίοι ινφλουέσερς προκειμένου να διαφημίζουν τις εμφανίσεις στα social media με στοχευμένες αναρτήσεις.

Επίσης, αισθητή ήταν η αναφορά στα «κόλπα» που εφαρμόζονται ώστε οι ανήλικοι να βγουν και να διασκεδάσουν πίνοντας ανενόχλητοι οινοπνευματώδη ποτά, παρά τις απαγορεύσεις και τον ισχύοντα νόμο. «Κόλπα», όπως το να μπαίνουν στα μαγαζιά, όχι από την κύρια είσοδο όπου συνήθως υπάρχει πινακίδα που γράφει: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ» από πλαϊνή πόρτα. Και επίσης, δεν πωλείται ποτό στους ανήλικους στο μπαρ, αλλά… πωλείται φιάλη ποτού σε τραπέζι το οποίο παρεμπιπτόντως είναι «κλεισμένο» στο όνομα ενήλικου ο οποίος δηλώνει «συνοδός» του ανήλικου ή της παρέας ανηλίκων.

(ΣΧΕΤ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ:  https://politeianews.gr/patra-anilikoi-nyxta-poto/ )

Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας, όταν αρκετά παιδιά μεταφέρθηκαν σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο του Ρίου, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Κάτι που δυστυχώς έχει αλλεπάλληλες φορές συμβεί στο παρελθόν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΠΟΜΠΕΣ»;

Οι «μπόμπες» είναι τεσσάρων κατηγοριών:

  1. Αραιωμένα ποτά. Όσα δηλαδή αραιώνονται με νερό.
  2. Με ψεύτικη ετικέτα. Δηλαδή, φθηνά ποτά που σερβίρονται ως επώνυμα.
  3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη, (μεθανόλη ή ξυλόπνευμα ή αλκανόλη), αντί της αιθυλικής αλκοόλης που υπάρχει στα ποτά.
  4. Νόθευση με βιομηχανική αλκοόλη. Ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται η αλκοόλη από βιομηχανικά υγρά (χρώματα κ.λπ.) που περιέχουν τοξικές προσμίξεις.

ΜΥΘΟΣ ΤΟ… «ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ»

Όπως γράψαμε εξ αρχής, δεν αποτελεί εγγύηση ότι ανοίγουν μπροστά σου το μπουκάλι. Οι επιτήδειοι συλλέγουν χρησιμοποιημένες φιάλες ακόμα και απ’ τα… σκουπίδια καταστημάτων διασκέδασης. Τα μπουκάλια συγκεντρώνονται σε στοίβες στις αποθήκες κι εκεί ακολουθεί η εμφιάλωση με την ετικέτα της «επώνυμης» μάρκας που παραπλανά τον πελάτη. Φαίνεται λοιπόν «σφραγισμένο» αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα…

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα