19 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος δείχνει τον δρόμο για την επιστροφή του “Αντίνοου” στην Πάτρα

Με μια πρόσφατη ανακοίνωση – γραπτή δήλωση του, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα, Διεθνής Σύγχρονη Πόλη» και πρώην βουλευτής Αχαΐας, κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, έκανε μια παρέμβαση άξια προσοχής. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η πόλη να διεκδικήσει την επιστροφή του Αντίνοου.

Της προτομής που δεσπόζει ως έκθεμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και που κατά τον κ. Χρυσανθακόπουλος η επιστροφή του στην πόλη μπορεί να ενισχύσει προφανώς το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και κατ’ επέκταση την τουριστική δυνατότητα της Πάτρας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης εξηγεί πώς η Πάτρα θα μπορούσε, πρακτικά, να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Που σαφώς ομοιάζει με την εδώ και πολλά χρόνια εθνική μας προσπάθεια για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα…

Η απάντηση του κ. Χρυσανθακόπουλου ξεκινά με το επιχείρημα που αναδεικνύει την αρχαιολογική αξία της προτομής, λέγοντας, ότι:

«το Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών διαθέτει 11.000 εκθέματα» και εν τούτοις «Έχει πραγματοποιήσει ειδική έκθεση για τον Αδριανό και τον Αντίνοο το 2017».

Ως προς το πώς μπορεί η πόλη μας να διεκδικήσει την επιστροφή της προτομής, ο ίδιος εξηγεί:

«Η απόφαση για την επιστροφή της προτομής του Αντίνοου στην Πάτρα εξαρτάται από την Υπουργό, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Πατρέων. Οφείλει, λοιπόν, να σταλεί μια τεκμηριωμένη επιστημονικά επιστολή». «Φυσικά και είναι θέμα άμεσης διεκδίκησης», υπογραμμίζει!

Τι θα έκανε ο ίδιος αν περνούσε από το χέρι του; Απαντά ως εξής: «Αν ήμουν Δήμαρχος θα καλούσα την Υπουργό σε συνάντηση και θα ζητούσα με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής και της Διεύθυνσης του Μουσείου, να ικανοποιηθεί το αίτημά μας. Εν ανάγκη θα προέβαινα σε συλλογή υπογραφών από χιλιάδες πατρινούς».

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ;
«Αν τα καταφέρουμε, θα προσθέσουμε ένα καταπληκτικό έκθεμα στο Μουσείο μας, που θα προσελκύει επισκέπτες. Ως γνωστόν, ένα αντίστοιχο άγαλμα του Αντίνοου που ανακαλύφθηκε στους Δελφούς, εκτίθεται στο εκεί Μουσείο» προσθέτει ο κ. Χρυσανθακόπουλος.

«Η εκθεσιακή ενότητα του Δημόσιου Βίου του Μουσείου της Πάτρας καλύπτει τη χρονική περίοδο έως τον 4ο αι. μ.Χ.. Παρουσιάζονται χάρτες της ρωμαϊκής επικράτειας που πλαισιώνουν το πληροφοριακό υλικό, για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης. Ακολουθούν εκθέματα της ρωμαϊκής εποχής που αφορούν στις τεχνικές υποδομές, τις εμπορικές δραστηριότητες, την κοινωνική και διοικητική οργάνωσή της, τις λατρείες και τη ψυχαγωγία των κατοίκων».

Και εντοπίζει το πρόβλημα της ανενεργούς στάσης στο ζήτημα στο ότι: «…ο κ Πελετίδης δεν αποδέχεται εύκολα τέτοιες προτάσεις». Για να καταλήξει ωστόσο: «Ελπίζω όμως να με διαψεύσει ευχάριστα».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ

Ο Αντίνοος ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο Απολλώνιας ομορφιάς. Ο Ελληνολάτρης αυτοκράτορας Αδριανός τον θεοποίησε και διέταξε να τοποθετηθούν σε πολλές πόλεις αγάλματα και προτομές του, για να λατρευτεί, ως… Θεός!

Πράγματι, βρέθηκαν αγάλματα και προτομές του στους Δελφούς, την Ελευσίνα, στον Μαραθώνα, ενώ ένα υπέροχο άγαλμα κοσμεί το Καπιτώλιο της Ρώμης. Μία γυμνή προτομή με κεφαλή του Αντίνοου βρέθηκε στην Πάτρα, το 1856.

Χρονολογείται λίγο μετά το 130 μ.Χ. και εκτίθεται, όπως ήδη αναφέραμε, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις ωραιότερες αποδόσεις του, αν όχι η πιο αισθησιακή.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα