19 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ο Φωκίων Ζαΐμης στο e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2023: O αγρότης είναι επιχειρηματίας  & πρέπει να στηριχθεί με στρατηγικό σχέδιο

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2023, με θέμα “Νέοι άνθρωποι και ύπαιθρος” συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος τόνισε πως το ΑΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα (35%), ενώ, ήδη πολλά  αγροτικά προϊόντα εξάγονται.

«Ο αγρότης σήμερα είναι επιχειρηματίας και γι’ αυτό θα πρέπει να βλέπουμε με διαφορετική νοοτροπία τη σχέση με την ύπαιθρο» ανέφερε ο κ. Ζαΐμης χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα χρήσιμη την συζήτηση αναφορικά με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους όσοι ασχολούνται με την παραγωγή.

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν υστερούμε σε τίποτα ως ΠΔΕ, καθώς έχουμε όλα τα εφόδια όπως χρηματοδοτικά εργαλεία (σ.σ. έχει ανοίξει ο Αναπτυξιακός Νόμος και για τις αγροτικές επενδύσεις έως 1 εκατ. ευρώ με τον φάκελο να υποβάλλεται στην ΠΔΕ ενώ για ποσά μεγαλύτερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου το ποσοστό της επιδότησης ξεπερνά το 70%), ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που είναι δίπλα στον αγρότη και  περιοχές με χαρακτηριστικά εδάφους υψηλής ποιότητας.

Υπογράμμισε δε ο κ. Ζαΐμης ότι «η νέα επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα αποτελεί ένα είδος επιχείρησης με πολλές δυσκολίες αλλά  προσφέρει και διασφαλίζει ένα καλό ετήσιο εισόδημα και μια ποιότητα ζωής εφόσον βασιστεί σε ένα υγιές επιχειρηματικό πλάνο, με καινοτομία και σύγχρονα δίκτυα πωλήσεων.

 «Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πήραμε μια σειρά μέτρων για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα πέραν των κλασικών επιδοτήσεων όπως επιδοτήσεις από το πρόγραμμα ΠΠΑ ποσού 280 εκατ. ευρώ αλλά και προγράμματα ευρωπαϊκά με επιδότηση έως 90% για εξωστρέφεια σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, κρασιά, φράουλες, αλιευτικά προϊόντα κλπ. Επίσης αυξήσαμε έως και τρεις φορές παραπάνω την συμμετοχή μας με κοινό περίπτερο σε εκθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού για τις εταιρείες της ΠΔΕ ενεργοποιώντας την αγροδιατροφική σύμπραξη. Η αγροδιατροφική σύμπραξη αποτελεί βασικό πυλώνα για την ωρίμανση και υποβολή φακέλου για πολλά νέα ΠΟΠ προϊόντα. Παράλληλα, στηρίξαμε την μελέτη για νέο δημόσιο ερευνητικό κέντρο με Ινστιτούτο Αγροδιατροφής εφαρμοσμένης έρευνας και την ίδια ώρα υλοποιούμε πρόγραμμα για την εκπαίδευση αγροτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενώ χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση του εδαφολογικού εργαστηρίου», επισήμανε ο κ. Ζαΐμης λέγοντας ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να εστιάσουμε, στην αλλαγή νοοτροπίας» και καλώ τους αγρότες μέσω του συνεταιρίζεσθαι να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, οι νέοι να προσανατολισθούν προς τον πρωτογενή τομέα αλλά και την κτηνοτροφία, να δημιουργήσουν επιχειρηματικά σχέδια, να υπάρξει στροφή στα βιολογικά προϊόντα και να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία για την έξυπνη παραγωγή.

«Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε και με το πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε ως Περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Ζαΐμης τονίζοντας πως παρά τα προβλήματα οι ευκαιρίες είναι μεγάλες.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα