20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ο νέος κώδικας αρχαιοτήτων “φέρνει” αλλαγές για Αρχαία Ελίκη και Ρύπες 

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ : Με το Άρθρο 71 απαλείφονται ποινικά αδικήματα 

Ο νέος κώδικας αρχαιοτήτων “φέρνει” αλλαγές για Αρχαία Ελίκη και Ρύπες 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ 

“Κάθε μέρα πεθαίνει ένα χωριό και η κυβέρνηση φέρνει μέσα σε μια μέρα ένα σχέδιο νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Με την ιδιότητα της τομεάρχη Πολιτισμού η κα. Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκε στην διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου, το οποίο εμπεριέχει και σημαντικό τοπικό ενδιαφέρον σχετικά με τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που διεξάγονται στην Αιγιάλεια (Ρύπες Κούμαρη,Αρχαία Ελίκη).

Ο νέος κώδικας προστασίας των αρχαιοτήτων περιλαμβάνει ορισμένες απαλείψεις προγενέστερων διατάξεων καθώς και καινούριες διατάξεις ή άρθρα που ενσωματώνονται. Το ενδιαφέρον για την Αιγιάλεια είναι αυτονόητο και αποτελεί αναγκαιότητα να αποσαφηνιστούν οι τροποποιήσεις που εισάγονται με το νέο κώδικα προστασίας αρχαιοτήτων, τόσο για την περιοχή του Κούμαρη όπου η ανασκαφή έφερε στο φως σπουδαία συμπεράσματα όσο και για την Αρχαία Ελίκη μετά από όσα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο συνέδριο.

Αναλυτικά η τοποθέτηση: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, εννέα (21.00΄), η ώρα, το βράδυ, εισήχθη στη Βουλή ο κώδικας νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προγραμματίστηκε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, σήμερα Πέμπτη 11.11, μιάμιση ημέρα μετά, στη μία (13.00’), η ώρα, το μεσημέρι.

Πρώτον, ο κώδικας αυτός ο οποίος θέλει διάβασμα, θέλει προσοχή γιατί αφορά κάτι πάρα πολύ σημαντικό, την πολιτιστική κληρονομιά. Θα έπρεπε, τουλάχιστον όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όπως επιτάσσει το κοινοβουλευτικό ήθος και έθος, αλλά όπως πάνω από όλα, επιβάλλει η δημοκρατική διαδικασία, να έχουμε τουλάχιστον 10 μέρες, για να μην πω ένα μήνα, για να μπορέσουμε να διαβάσουμε τον κώδικα γιατί παραπέμπει σε άρθρα. Πρέπει να δούμε τι καταργείται και τι όχι, τι τροποποιείται, τι ενσωματώνεται κλπ.

Δεύτερον, ο κώδικας απ’ ότι φαίνεται από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν έτοιμος και στα χέρια της Υπουργού από τις 24 Μαρτίου 2021. Τι εμπόδισε την Υπουργό από το Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα  -οχτώ μήνες- να μην προσκομίσει τον κώδικα, να μην τον φέρει στη Βουλή και να μας δώσει το χρόνο να συζητήσουμε;

Τρίτο θέμα. Ανατρέχοντας και πάλι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τη σύσταση της Επιτροπής για την κωδικοποίηση, βάσει του επιτελικού νόμου περί κωδικοποιήσεων του 2019 όπου συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και βάσει λοιπόν αυτής της Επιτροπής, δεν βλέπουμε να κοινοποιείται ο κώδικας ούτε στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ούτε στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης και Τεχνικών Έργων. Ποιοι μελέτησαν τον κώδικα; Ποιοι έκαναν παρατηρήσεις; Αυτό είναι ένα μείζον θέμα, όταν ο ίδιος ο επιτελικός νόμος αυτής της επιτελικής κυβέρνησης – είδαμε πόσο επιτελική είναι- όταν αυτή επιτρέπει στους γενικούς διευθυντές να υπογράφουν ακόμα και Υπουργικές Αποφάσεις. Και εδώ βλέπουμε τον κώδικα να μην έχει κοινοποιηθεί στις παραπάνω διευθύνσεις.

Ακόμη, συνεπάγεται από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι το προσχέδιο του κώδικα παραπέμφθηκε και πάλι στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, ελέγχθηκε και το τελικό σχέδιο το είχε το Υπουργείο στις 24 Μαρτίου 2021. Διατρέχοντας γρήγορα τον κώδικα μέσα σε μία μέρα, γιατί δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να τον μελετήσει κανείς, παρατηρήσαμε ότι, απαλείφονται διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου από τον κώδικα, χωρίς να υπάρχουν στην αιτιολογική έκθεση. Ενώ στον πίνακα της αιτιολογικής έκθεσης έχουμε αναλυτικές αλλαγές και για δευτερεύοντα πράγματα, εδώ, για απαλοιφή διατάξεων, όπως στο άρθρο 66 όπου απαλείφεται από τον αρχαιολογικό νόμο το άρθρο 15 που αφορά την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων,  αποκρύπτονται.  Έχουμε  κάθε λόγο λοιπόν να πιστεύουμε ότι έγινε με συγκεκριμένη πρόθεση, όπως και στο άρθρο 71 όπου βλέπουμε, με ύπουλο και υπόγειο τρόπο, να απαλείφονται ή να μειώνεται το βάρος των ποινικών αδικημάτων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά. Δεν αναφέρονται αυτά στον πίνακα της αιτιολογικής έκθεσης, δεν υπάρχουν. 

Εδώ, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, πρόκειται για μια πράξη η οποία δεν είναι απλώς κακή νομοθέτηση, δεν είναι παράδειγμα κακής νομοθέτησης. Εδώ, θα μου επιτρέψετε τη βαριά έκφραση,  πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν είναι δυνατόν 9 η ώρα το βράδυ, προπαραμονή να έρχεται ένας Κώδικας για ένα τόσο σοβαρό θέμα που πρέπει να διαβαστεί αναλυτικά και να εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή μιάμιση μέρα μετά. Εκτός κι αν η δουλειά μας ως Βουλευτών είναι, να ερχόμαστε να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε. Δεν πρόκειται απλώς για κοροϊδία του Κοινοβουλευτικού Έργου, δεν πρόκειται για υπονόμευση του Κοινοβουλευτικού Έργου. Είναι ένας απίστευτος κυνισμός, ένα απίστευτο θράσος ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν θα μείνω στα άρθρα που αλλάζουν ή απαλείφονται  ,δεν θα μείνω σε αυτά, γιατί είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλα όπου εκεί μπορούμε ακόμα να δικαιώσουμε και τον Έλγιν με τις τροποποιήσεις που γίνονται- δεν θα μπω επί της ουσίας- αλλά ερωτώ τους συναδέλφους βουλευτές. Προλάβατε να διαβάσετε αναλυτικά αυτό τον Κώδικα; Προλάβατε να το συζητήσετε όπως χρειάζεται να γίνει; Γιατί σε μία μέρα; Γιατί εσπευσμένα ενώ η Υπουργός τον έχει στα χέρια της εδώ και 8 μήνες; Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πεθαίνει κάθε μέρα ένα χωριό και να τρέχει η κυβέρνηση μέσα σε μία μέρα να φέρει έναν Κώδικα για την πολιτιστική κληρονομιά. Και απευθύνομαι και στους βουλευτές της Ν.Δ., έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία, απέναντι στο Κοινοβουλευτικό Έργο. 

Εμείς, ζητάμε την άμεση απόσυρση του Κώδικα από τη συζήτηση σήμερα, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος που θα συναποφασίσουμε ότι μπορούμε να διαβάσουμε, να μελετήσουμε και να συζητήσουμε και με το Υπουργείο. Εγώ δεν θέλω να αποδώσω καμία κακή πρόθεση, ούτε στην Υπουργό, ούτε σε κανέναν για αυτά τα άρθρα το 66 και το 71. Δεν πρέπει όμως να τα συζητήσουμε; Εδώ αυτό που μας έρχεται ή το ψηφίζουμε ως ένα άρθρο ή το καταψηφίζουμε. Το δέχεστε εσείς, συνάδελφοι βουλευτές; Είναι «χτύπημα» στη δημοκρατία. Επειδή ο επιτελικός νόμος περί κωδικοποίησης, προβλέπει κωδικοποιήσεις των νόμων όλων των υπουργείων, εάν  εμείς εγκρίνουμε αυτή την τακτική, τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα διαρκές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.  Ευχαριστώ». 


* ​Επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-μελών της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζήτησαν την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου. 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα