Παρά την μεγάλη πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός παρουσιάζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, σε αποδεκτά πλέον επίπεδα (1,8% τον Ιούνιο), εντούτοις η διατήρηση και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς του πληθωρισμού στα τρόφιμα, γονατίζει την οικονομία και τους καταναλωτές.
Μάλιστα η ακρίβεια στα τρόφιμα πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού πρόκειται για μία ανελαστική δαπάνη, η οποία συμμετέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Όμως οι επιπτώσεις είναι αρνητικές όχι μόνο για τις εν λόγω κατηγορίες πολιτών αλλά και γενικά για την αγορά και όπως σημειώνει σε σχετική της μελέτη η Eurobank ο πληθωρισμός, που έχει ήδη πλήξει την πραγματική οικονομία, υποχρεώνει τους καταναλωτές να μειώνουν τις αγορές τους, κάτι που φαίνεται από την υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων του εμπορίου.
Όπως σημειώνει στην ίδια έρευνα η Eurobank, παρά τη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα, που οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας, η μεγάλη άνοδος των τιμών που έχει προηγηθεί πλήττει την πραγματική οικονομία με χρονική υστέρηση.
Μείωση πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο
Παράλληλα αναφέρει ότι μειώνεται ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τον όγκο των αγορών τους, κυρίως στα σούπερ μάρκετ.
Ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, δηλαδή η ετήσια μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε για τον Ιούνιο του 2023 στο 1,8%, έναντι 2,8% τον Μάιο και 11,6% τον Ιούλιο του 2023.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δηλαδή η μείωση του ρυθμού ανόδου των τιμών, συνδέεται κυρίως με τη μείωση των τιμών ενέργειας αλλά και με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού είναι μεταξύ των 5 χωρών στην Ευρωζώνη με τον χαμηλότερο πληθωρισμό.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα ναι μεν παρουσιάζουν μεγάλη αποκλιμάκωση σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό που είχαν καταγράψει τον Σεπτέμβριο του 2022 με 12,1%, όμως όπως έχει εξηγηθεί πιο πάνω, οι επιπτώσεις από την ακρίβεια στα τρόφιμα, αποτυπώνονται σταδιακά και ετεροχρονισμένα σε πραγματικά μεγέθη της οικονομίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Συγκεκριμένα, το 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, σημείωσε πτώση κατά 3,2% και 1,8% σε σύγκριση με το 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 22 και το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα.
Αντιθέτως, την ίδια χρονική περίοδο, ο κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε τρέχουσες τιμές, κινήθηκε ανοδικά κατά 5,1% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 22 παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,2%).
Συνεπώς, το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους τα ελληνικά νοικοκυριά αγόρασαν λιγότερα προϊόντα λιανικής σε σχέση με πέρυσι, παρά ταύτα ξόδεψαν περισσότερες χρηματικές μονάδες για την απόκτηση των εν λόγω αγαθών. Ασφαλώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της ΕΕ-27.
Σύμφωνα με την μελέτη της Τράπεζας, οι υστερόχρονες επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του κόστους δανεισμού, η εξασθένιση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση αγαθών και η μείωση των αποταμιεύσεων της πανδημίας, σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
imerisia