17.5 C
Aigio
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Ο Τουρισμός Χορηγός της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς- Ο Δρ. Απόστολος Παρπαϊρης στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Παπασωτηρίου και το Βιβλιοπωλείο Discover παρουσιάζουν το βιβλίο του Δρ. Απόστολου Παρπαϊρη «Ο Τουρισμός Χορηγός της Αρχιτεκτονικής Κληρονομάς: Η Προστασία και η Τουριστική της Επανάχρηση».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23.11.23, ώρα 19.30, αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου «Βυζαντινό» (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.: 2610 243 000).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αλέξης Λυκουργιώτης, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Επίτιμο Καθηγητή του ΕΑΠ. Ο κ. Λυκουργιώτης  Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του ΕΑΠ, επίσης, διετέλεσε  Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων, με πολλές δημοσιεύσεις και ερευνητικά ενδιαφέροντα για την περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Δημήτρης Λαγός,  Ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διέτρεξε  όλες τις βαθμίδες ακαδημαϊκής ευθύνης, όπως του Προέδρου, Κοσμήτορα κ.α. Διεύθυνε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Π.Α.  ενώ παράλληλα, διετέλεσε Μέλος ΣΕΠ  και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας για τον Τουρισμό στο  ΕΑΠ. Είναι συγγραφέας 9 επιστημονικών συγγραμμάτων και έχει  κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων με θεματολόγιο τον τουρισμό.

Ευγενία Γατοπούλου,  Επίτιμη  Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Αρχιτέκτων  με μετεκπαίδευση στον βιοκλιματικό Σχεδιασμό Μουσειακών χώρων. Έχει κάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετάσχει σε συνέδρια έχει δε συγγράψει τα κείμενα του βιβλίου «Πάτρα, Παλαιά σπίτια, κτίσματα και μνημεία» και επίσης,  κείμενα  του βιβλίου «Πάτρα», των  εκδ. Στάικος. Ώς  προϊσταμένη στην Υπηρεσία Νεότερων  Μνημείων και Έργων Δυτικής Ελλάδας επί 30 χρόνια, αφιέρωσε την επαγγελματική της ζωή ολοκληρωτικά στην υποστήριξη του έργου της Προστασίας των Νεότερων Μνημείων της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς μας  και στη συνέχεια, ως Γενική  Διευθύντρια Αναστηλώσεων  Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, συντόνισε και επίβλεψε την αναστήλωση αξιόλογων Μνημείων της Χώρας όπως  και την ανέγερση νέων Μουσείων.

Ολυμπία Λόη,  Αρχιτέκτων. με μετεκπαίδευση  στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων. Η κ. Λόη , είναι από το 2020,  η Πρόεδρος στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Αχαΐας,  όπου εξετάζονται ιδιαίτερα  τα θέματα του Τουρισμού και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ενώ, στο πρόσφατο παρελθόν, διετέλεσε  α)  Επιμελήτρια Πολιτισμού της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ, β) αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ και γ) Μέλος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.  Από το 2010 εργάζεται στη Διεύθυνση Τεχνικών  Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Εύα Αθανασοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός με μετεκπαίδευση στην  Πολεοδομία  &  Χωροταξία.   Έχει λάβει  διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Έκτοτε, έχει διδάξει Χωρικό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό σε  Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως και σε Ελληνικά πανεπιστήμια, μάλιστα, για ένα έτος συνυπηρετήσαμε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα, Πολεοδομίας- Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά  περιοδικά και συνέδρια, ενώ, από το 1997 που ίδρυσε το γραφείο της στην Πάτρα, ασχολείται με τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό με Φιλοσοφία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Χριστίνα Κόκκοτα, φιλόλογος, συγγραφέας  και κριτικός της Τέχνης με μετεκπαίδευση στη Θεατρολογία. Υπηρέτησε επί σειρά αιτών, ως Φιλόλογος  καθηγήτρια, στο Πειραματικό Λύκειο Πατρών. Κείμενά της  φιλολογικού περιεχομένου αλλά και ευρύτερου προβληματισμού  έχουν δημοσιευθεί  στις εφημερίδες Πελοπόννησος και Τα Νέα. Επίσης, έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Αχαϊκά» και «Πολύπτυχο» με θεματολόγιοτην Πολιτιστική Κληρονομιά  και τις Καλές Τέχνες με έμφαση στο Θέατρο. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει κάνει πολλές εισηγήσεις σε συνέδρια, ενώ,  διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών. Διετέλεσε επίσης Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών σε Φεστιβάλ και Πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς. 

Λίγα λόγια για τοβιβλίο
Ηπαρούσα μελέτη –αποτέλεσμα μακράςκαι λαμπρήςεπαγγελματικήςκαι διδακτικήςδραστηριότηταςτου συγγραφέα– πραγματεύεται μεδιεισδυτικό και σύγχρονοτρόποτα προβλήματα, τις αγκυλώσεις αλλά και τιςδυνατότητεςκαι τιςπροκλήσειςπου καλείται να αντιμετωπίσει οτουρισμόςενόψει και της 4ηςβιομηχανικήςεπανάστασηςπου ταχύτατα προβάλλει στιςμέρεςμας. Τοβιβλίοεστιάζει στο άλμα προςτα μπροςπου καλείται να πραγματοποιήσει οτουρισμός, εγκαταλείπονταςτοξεπερασμένοπια μοντέλοτηςτουριστικήςμονοκαλλιέργειας, αναδεικνύονταςτησημασία της αρχιτεκτονικήςκληρονομιάςκαι οδηγώνταςτοτουριστικό προϊόνκαι τους ανθρώπουςσεμια νέα ταξιδιωτική διάσταση, όπου οταξιδιώτηςθα βιώνει μια μοναδική εμπειρία, ερχόμενοςμεσχεδόνμυσταγωγικό τρόποσεεπαφή τόσομετο απαράμιλλοκάλλοςτου εκάστοτεπροορισμού όσοκαι μετοβαθύτεροπολιτισμικό του αποτύπωμα. Στοτέλοςτου βιβλίου καταγράφονται λεπτομερώςτέσσερα παραδείγματα αποκατάστασηςκαι επανάχρησηςτης αρχιτεκτονικής. κληρονομιάς.

Ο Δρ. Απόστολος Παρπαϊρης είναι Αρχιτέκτων, Χωροτάκτης Περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής  του Αρχιτεκτονικού Γραφείου, «Εργαστήριο 73» Παρπαϊρης και Συνεργάτες. Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΣΧΑΑ, (2004-2009) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚΠΑΑ, (2006–2009). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια: Θεσσαλίας, Αιγαίου, ΕΑΠ  και,  ως επισκέπτης καθηγητής, στο Univ. of Northern. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. (LIFE και, ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ, σε ειδικά προγράμματα UNEP στην Αίγυπτο. Έτυχε Διακρίσεων και Βραβείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και Τιμών όπως, Επίτιμος  Δημότης Δήμου Μεγαλόπολης.  Ανάμεσα στα υλοποιημένα Αρχιτεκτονικά  Έργα, αρκετά αφορούν αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων &  έτυχαν διεθνών  διακρίσεων.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα