'
19 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Ο βασιλιάς κάθισε στον θρόνο του αυτοκράτορα

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΑΝΑΨΕ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΑΣΚΑΡΗ

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σε απάνεμα νερά ταξίδεψε η αποστολή του Παναιγιαλείου από το λιμάνι της Κυλλήνης για την Ζάκυνθο. Η κακοκαιρία «Κάρμελ» έφυγε και το πλοίο της γραμμής για το νησί έκανε ένα γαλήνιο και σύντομο ταξίδι. Με τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία και διοίκηση , εν μέσω οικογενειακού κλίματος συζητούσαν για όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ, για τις σπασμωδικές ενέργειες της απελθούσας διοίκησης και φυσικά για το παιχνίδι στην Ζάκυνθο με τον Εθνικό Σκουλικάδου.

Στο λιμάνι της γραφικής Ζακύνθου ήταν όλα ήρεμα. Η αποστολή επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και πήρε τον δρόμο για το ξενοδοχείο. Το παιχνίδι άλλωστε θα διεξαγόταν εφτά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στο Μαχαιράδο.

Το κλίμα έδειχνε ήρεμο χωρίς να έχει επηρεαστεί καθόλου απ’ όσα συνέβησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες στον διοικητικό τομέα. Ευκαιρία λοιπόν για ξενάγηση στην όμορφη Ζάκυνθο. Στα στενά σοκάκια της πόλης, στη μικρή αγορά γύρω από την κεντρική πλατεία και στο γραφικό της λιμάνι.

Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας βρήκε την αποστολή να επιβιβάζεται στο λεωφορείο για ένα διαφορετικό , ένα σπάνιο ταξίδι που έμελλε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη. Όχι την ποδοσφαιρική, αλλά την ανθρώπινη μνήμη. Γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο. ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Ολόκληρη η αποστολή επισκέφθηκε την Αυτοκρατορική Μονή Στροφάδων για να παραστεί στη Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσει. Αυτές τις ημέρες τιμάται στο νησί επί τριήμερο ο Αγ. Διονύσιος και ο Παναιγιάλειος άναψε ένα κερί στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου.

Το μαρτυρικό ΚαστροΜονάστηρο που βρίσκεται στα ομώνυμα νησάκια 40 μίλια από την Ζάκυνθο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Θεόδωρο Λάσκαρη.

Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει ο Ναϊσκος του Αγ. Γεωργίου όπου φυλασσόταν το σκήνωμα του Αγ. Διονυσίου.

Ο ιστορικός και ένδοξος ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ άναψε κερί, ευλογήθηκε και προσκύνησε. Ο βασιλιάς κάθισε στον θρόνο του αυτοκράτορα.

Η αποστολή αναχώρησε για το ξενοδοχείο και αμέσως μετά για το Μαχαιράδο όπου θα διεξαγόταν το παιχνίδι με τον Εθνικό Σκουλικάδου.

Το Δ.Δ. Σκουλικάδο βρίσκεται στο Β.Δ. μέρος της Ζακύνθου, κάτω από τους πρόποδες του όρους Βραχίωνα και απέχει 13 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου.

Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους, ενώ το υπόλοιπο είναι απλωμένο στο πεδινό τμήμα μέχρι την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών. Συνορεύει με τα Δ. Δ. Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Κάτω Γερακαρίου, και Γυρίου.

Ο πληθυσμός του είναι 574 κάτοικοι (απογραφή 2001), οι οποίοι κυρίως είναι αγρότες (παραγωγοί ελαιολάδου, μαύρης σταφίδας και οπωροκηπευτικών) ή διατηρούν εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτός του χωριού.

Το Σκουλικάδο αποτελούσε παλιά (1866-1912) την έδρα του Δήμου Μεσογαίων και στη συνέχεια αποτέλεσε την Κοινότητα Σκουλικάδου. Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Σκουλικάδο είτε ακολουθώντας τη γραφική διαδρομή από το λεγόμενο «δρόμο της Ρίζας» στους πρόποδες του βουνού, ή από την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών.

Στο Σκουλικάδο αξίζει να θαυμάσει κάποιος την κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Παναγία, και το πολύ ψηλό καμπαναριό με τα εκατό
σκαλοπάτια και τις τέσσερις μελωδικές καμπάνες, που βρίσκεται δίπλα Από το σημείο αυτό υπάρχει πανοραμική θέα προς τα Β.Δ. του νησιού φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα και τις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου. Επίσης σημαντικό μνημείο αποτελεί και ο ναός του Αγ. Νικολάου του Μεγαλομάτη με τη θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε στο σημείο όπου έχει χτιστεί ο ναός.

Στο πεδινό τμήμα του χωριού, βρίσκεται η πλατεία με το Παλιό Δημοτικό Σχολείο (τώρα Νηπιαγωγείο) και την παλιά Σχολή Οικοκυρικής (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο Σκουλικάδου) και επί της επαρχιακής οδού το νέο κτήριο του 3ου Δημοτικό Σχολείου Ρίζας. Στο χωριό λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα, όπως λαϊκά χορευτικά συγκροτήματα παιδιών και νέων, μουσικό τμήμα βιβλιοθήκη και θεατρική ομάδα με αξιόλογο έργο. Το Σκουλικάδο αν και βρίσκεται στα μεσόγεια είναι τόσο γνωστό, όσο τα παράλια της Ζακύνθου, και αποτελεί την άλλη, δική μας πλευρά, της ζωής και της ομορφιάς της Ζακύνθου.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα