Δεκάδες τρακτέρ σε παράταξη μπροστά στη Βουλή, την ώρα που ξεκινά το μαζικό συλλαλητήριο με εκατοντάδες αγρότες να έχουν συγκεντρωθεί απ’ όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της αστυνομίας, περίπου 6.000 άτομα διαδηλώνουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που οι αγρότες μιλούν για πάνω από 10.000 κόσμο.
Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;», οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν έχει άλλα να δώσει» στους αγρότες.
Στο κέντρο της Αθήνας έχουν φτάσει κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλαδα, με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.
Παράλληλα, σε πάνω από 200 υπολογίζονται τα τρακτέρ που βρίσκονται στο Σύνταγμα για το αγροτικό συλλαλητήριο, αριθμός μεγαλύτερος απ’ τον αναμενόμενο (σ.σ. 150).
«Εάν δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Ο Κασσελάκης, πριν την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε Σύνταγμα
Στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 18:00 και συνομίλησε με αγρότες που βρίσκονται στο σημείο ενώ μπήκε και κάθισε μέσα σε τρακτέρ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους αγρότες ενώ πολύς κόσμος ήθελε ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί του.
«Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει καρτέλ στη μέση. Οι μεσάζοντες. Τα ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Και ρύθμιση χρεών».
Μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέβηκε στο μετρό Συντάγματος, ώστε να μεταβεί στην Κουμουνδούρου για την κρίσιμη συνεδρίαση.
Πριν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΠΓ βρέθηκαν στο Σύνταγμα, στο πλευρό των αγροτών.
Επιπλέον, κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χνάρης ανέφερε:
«Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».
Επιπλέον, στο συλλαλητήριο βρίσκεται και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Από το πρωί τα τρακτέρ στον δρόμο για την Αθήνα
Το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:30, ενώ λίγο μετά τις 09:00 τα τρακτέρ ξεκίνησαν από το Κάστρο Βοιωτίας.
Λίγο πριν τις 12:00 το πρώτο κομβόι έφτασε στις Αφίδνες, όπου το περίμενε η Αστυνομία, που συνόδευσε τους αγρότες, ώστε να μπουν συντεταγμένα στο κέντρο της πόλης.
Νωρίτερα, περίπου στις 15:00 στο Σύνταγμα προκλήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ., όταν αγρότες άρχισαν να σπρώχνουν όχημα της ΕΛ.ΑΣ με αποτέλεσμα να υπάρξει στιγμιαία ένταση.
Τελικά, το περιπολικό μετακινήθηκε χωρίς περεταίρω εκτροχιασμό της κατάστασης.
Ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), αστυνομικός υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου, προτρέπει τους οδηγούς να αποφύγουν να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως τόνισε, θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από πλευράς ΜΜΜ ή Τροχαίας για το Μετρό ή τον Ηλεκτρικό. Θα λειτουργει κανονικά, όμως υπάρχει ενδεχομένο για έκτακτα μέτρα.
Κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου μέχρι Αμερικής, Κλειστή η βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το Σύνταγμα, ενώ η Ακαδημίας βγαίνει κανονικά προς βασιλίσσης Σοφίας.
Ανοιχτή είναι η Σταδίου και Ακαδημίας, ενώ κλειστή η Αμαλίας από Φιλελλήνων.
Έχει προγραμματιστεί να φύγουν οι αγρότες περίπου στις 10-11 το πρωί της Τετάρτης.
Δεν πλήρωσαν διόδια τα τρακτέρ για να κατέβουν στην Αθήνα – Ποιος είναι ο λόγος
Τα τρακτέρ πλημμύρησαν την Αθήνα αλλά δεν πλήρωσαν διόδια. Ποιος ήταν ο λόγος;
Σύμφωνα με ενημέρωση των παραχωρησιούχων των διοδίων, η κίνηση των αγροτών επί του αυτοκινητοδρόμου αποτελεί μία ειδική περίπτωση, αφού κατά κανόνα δεν επιτρέπεται η κίνηση των τρακτέρ επί αυτού του μέρους του οδικού δικτύου.
Κατά τους εκπροσώπους των αυτοκινητοδρόμων, τα κομβόι των τρακτέρ κινήθηκαν συνοδεία αστυνομικών οχημάτων για λόγους ασφαλείας, οπότε δεν πλήρωσαν διόδια. Δεν είναι ωστόσο σίγουρο αν αυτή η «χασούρα» θα παραμείνει ως έχει.
Αυτό διότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το «δωρεάν» πέρασμα των τρακτέρ από τα διόδια αποτελεί ειδική περίπτωση, και το υπουργείο δεν έχει ακόμα εκδώσει κάποια επίσημη ενημέρωση. Συνακόλουθα, δεν γνωρίζουν αν το ίδιο το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος της διέλευσης των αγροτών εκ των υστέρων.