Μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις το 2024 – Τα στοιχεία για τα δάνεια προς νοικοκυριά
Η πιστωτική επέκταση που αποτελεί μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες, πήρε «σάρκα και οστά» το 2024, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι τράπεζες άνοιξαν τη ροή των δανείων τις επιχειρήσεις το 2024, με την μερίδα του λέοντος να διοχετεύεται στις μεγάλες εταιρίες.
Οι ακαθάριστες εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων την περυσινή χρόνια ανήλθαν στα 24 δισ. ευρώ, έναντι 16,8 δισ. το 2023. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση και την υψηλότερη επίδοση από το 2009, που απορρέει κυρίως από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα συνολικά 24 δισ.ευρώ που χορηγήθηκαν, τα 18 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. ήταν δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Την υψηλότερη συμβολή στη συνολική ροή των επιχειρηματικών δανείων το 2024, όπως και το 2023, κατέγραψαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού, οι οποίοι συνέχισαν να εμφανίζουν και τα υψηλότερα μερίδια στο συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τις ΜΧΕ. Ειδικότερα, τα νέα δάνεια προς τον τομέα της βιομηχανίας το 2024 ήταν 3,8 δισεκ. ευρώ, αποτελώντας 31,0% της συνολικής ροής δανείων προς τις ΜΧΕ, και εκείνα προς τον τομέα του εμπορίου ανήλθαν σε 2,6 δισεκ. ευρώ (21,4%), ενώ προς τον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού ήταν 1,7 δισεκ. ευρώ (13,9%) και 1,1 δισεκ. ευρώ (9,3%) αντίστοιχα.
Οι τρεις πρώτοι τομείς κυριάρχησαν το 2024 και στα νέα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τέταρτος ήταν ο κλάδος “μεταφορά-αποθήκευση”. Στις χορηγήσεις προς τις ΜμΕ, όπως είναι εύλογο, οι δύο σημαντικότεροι τομείς ήταν το εμπόριο και ο τουρισμός.
Νοικοκυριά: Περισσότερα καταναλωτικά από στεγαστικά δάνεια
Όσον αφορά τα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου της καταναλωτικής πίστης ενισχύθηκε σε 5,5% το 2024, από 2,0% το 2023, ενώ ο μέσος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -2,9%, έναντι -3,7% το 2023.
Η μηνιαία ακαθάριστη ροή των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας ήταν 145 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το 2024, αυξημένη κατά 34% έναντι του 2023, και παρέμεινε υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ροή των δανείων για αγορά κατοικίας. Η ακαθάριστη ροή των στεγαστικών δανείων επίσης αυξήθηκε κατά 20,4% σε 119 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ το 2023.
Θετικές οι προοπτικές το 2025
Οι προοπτικές εξέλιξης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα για το 2025 διαγράφονται θετικές, σημειώνει η ΤτΕ. H μείωση του επιπέδου των βασικών επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2025 θα ασκήσει προοδευτικά μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ζήτηση για νέες πιστώσεις.
Προς την ίδια κατεύθυνση, η αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 εκτιμάται επίσης ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση δανείων εκ μέρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν τα τραπεζικά δάνεια συχρηματοδότησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2021-2027) και του RRF. Οι εκταμιεύσεις νέων “δανείων συγχρηματοδότησης” από τις εμπορικές τράπεζες στο πλαίσιο του RRF προβλέπεται να είναι σημαντικές το 2025 και μάλιστα υψηλότερες από ό,τι το 2024, δεδομένης (α) της πρόσφατης επιτάχυνσης στο ρυθμό εκταμίευσης το 2024 και (β) της υποβοήθησης από την περαιτέρω μείωση των τραπεζικών επιτοκίων (καθώς τα ήδη χαμηλά επιδοτούμενα επιτόκια αφορούν μόνο το συμπληρωματικό σκέλος των “δανείων ΤΑΑ” με δημόσια κονδύλια).
Τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να ενισχυθούν από την επικείμενη συνέχιση της υποχώρησης των επιτοκίων και από την εφαρμογή (από τον Ιανουάριο του 2025) του νέου προγράμματος “Σπίτι μου ΙΙ”, το οποίο προβλέπει τη διοχέτευση δανειακών πόρων εκ μέρους των τραπεζών ύψους 1 δισεκ. ευρώ, που συμπληρώνονται με ισόποσα δάνεια με πόρους του RRF (τα τελευταία δεν περιλαμβάνονται στην τραπεζική πιστωτική επέκταση)
sofokleousin.gr