Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο GRASPINNO PLUS, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Interreg MED 2014 – 2020, στο πλαίσιο της πέμπτης πρόσκλησης για modular έργα, στον Άξονα Προτεραιότητας 1.1.
Το έργο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, στόχευε στην περαιτέρω μεταφορά και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου GRASPINNO που στήριζε Δημόσιες Αρχές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που υλοποιούν και συμμετέχουν σε διαδικασίες Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (ΠΔΣ). Το έργο είχε ως στόχο να αυξήσει τις διακρατικές δραστηριότητες καινοτόμων φορέων και δικτύων βασικών τομέων της περιοχής της Μεσογείου στο πλαίσιο της Κοινότητας Πράσινης Ανάπτυξης.
Η κοινοπραξία του GRASPINNO PLUS αποτελούνταν από 6 εταίρους από 4 χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαυροβούνιο):
• Terre di Siena Lab (Ιταλία)
• Επιμελητήριο Ηλείας
• Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τεράσας (Ισπανία)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια της Ούμπριας (Περιφερειακή Διεύθυνση Αγροδιατροφής, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας και Πολιτιστικών αγαθών) (Ιταλία).
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις με συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
• Διεθνική εταιρική συνάντηση στην Πάτρα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2021.
• Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που απευθυνόταν σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, περιλαμβανομένων Δημοσίων Φορέων, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συστάδων (clusters) και δικτύων, που ενδιαφέρονται για τις πράσινες ηλεκτρονικές προμήθειες με έμφαση στους τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση στη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «GRASPINNO PLUS». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους στόχους και τις δράσεις του «GRASPINNO PLUS», εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των εργαλείων και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «GRASPINNO PLUS» από την Τεχνική Ομάδα του έργου, είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν στις βάσεις δεδομένων και να επωφεληθούν από το δίκτυο του έργου. Οι Δημόσιοι Φορείς προετοιμάστηκαν για δοκιμαστικούς διαγωνισμούς και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξοικειώθηκαν με το πώς μπορούν να προσθέσουν τα προϊόντα τους στις Μεσογειακές βάσεις δεδομένων καταγράφοντας τα σχετικά πράσινα κριτήρια.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχε η Αναστασία Ζαχαροπούλου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία παρουσίασε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις» (ΠΔΣ) και προώθησε το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τις ΠΔΣ. Επίσης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντας για το Πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στο ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ που προσφέρεται για την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με τις ΠΔΣ.
• Διεθνική εταιρική συνάντηση στην Τεράσα στις 22 Μαρτίου 2022
• Τελική εκδήλωση κεφαλαιοποίησης και διεθνική εταιρική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) στις 14 και 15 Ιουνίου 2022
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, στο πλαίσιο λήξης του έργου τόνισε τη σημασία των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δημόσιους φορείς.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο αποδεικνύεται και μέσα από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συνεχίζει να συμμετέχει. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και αξιολογεί θετικά τους προμηθευτές που πληρούν πράσινα κριτήρια με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας από τις διαγωνιστικές διαδικασίες».
.