Η προσπάθειά της Ώρα Πατρών και της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, φορέων και πολλών Πατρινών απέδωσε καρπούς.
Η παράταξή μας ανέδειξε το θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο 22/03/23 με σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει προς το Δήμαρχο εάν το ακίνητο είχε αγοραστεί από ιδιώτη μέσω ξένου fund. Η πίεση που ασκήθηκε απεκάλυψε ότι η Δημοτική Αρχή γνώριζε από το 2021 ότι από την τράπεζα το κτίριο είχε περάσει σε ξένο fund. Πρωτοστατήσαμε, συγκεντρώσαμε τις απαιτούμενες 25 υπογραφές και το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι τοποθετήσεις που έκαναν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη φανέρωναν την έλλειψη επιχειρημάτων, έτσι επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις χυδαιότητες και απειλές..
Το επιχείρημα ότι η δημοτική αρχή κλείνει το δρόμο σε ιδιώτες, κατέπεσε γιατί ο Έσπερος κατέληξε σε ιδιώτη από την πολιτική τους και την ανεπάρκειά τους. Το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, το κτίριο που στεγαζόταν ο ηλεκτροφωτισμός στην Αγίου Ανδρέου (ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΟΛΛΑ) και βεβαίως με την επιλεκτική τους συμπεριφορά προς εργολάβους ζημίωσαν την πόλη οικονομικά. Μόνο το έργο του ΑΣΟ και η ανάπλαση Ιστορικού κέντρου επιβαρύνονται με έξι εκατομμύρια ευρώ από τις αρχικές συμβάσεις που δεν προχώρησαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Το επιχείρημα ότι δεν έχουν χρήματα επίσης κατέπεσε όταν οι ίδιοι πρότειναν να αγοράσουν με ένα εκατομμύριο την τουβλοποιία Νιάρου στο Ζαβλάνι, που ένα μέρος της έχει αμίαντο.
Το κόστος της αγοράς του Έσπερο ήταν περίπου 880 χιλιάδες ευρώ ενώ, η εταιρεία που απέκτησε αρχικά το ακίνητο προκειμένου να το πωλήσει, έδωσε 250.000€ μετρητά και για τα υπόλοιπα πήρε δάνειο που θα τα αποπλήρωνε σε βάθος δεκαετίας…
Με δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή αγόρασε το κτίριο της Αχαϊκής με δυόμισι εκατομμύρια αλλά και άλλα ακίνητα/οικόπεδα, αντιλαμβάνεται κάθε Πατρινός το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του και γιατί χάθηκε ο Έσπερος από την Πόλη.
Η αντιπολίτευση με τις υπογραφές της είχε ζητήσει, να προσκομισθούν από πλευράς του Δήμου Πατρέων όλα τα έγγραφα και η αλληλογραφία που αφορούσαν τον Έσπερο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Μελάς διαβεβαίωνε τον επικεφαλής της Ώρα Πατρών , Γιώργο Ρώρο ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο. Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο προέκυψε το ακριβώς αντίθετο. Και αλληλογραφία υπήρχε αλλά και έγγραφα που το αποδείκνυαν μιας και υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση.
Η τελική πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήταν, ο Δήμος της Πάτρας να κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να περιέλθει ο Έσπερος στην πόλη.
Αυτή η πρόταση υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, ενώ η παράταξη Πελετίδη μειοψήφησε με πρόταση που δεν περιλαμβάνει καμία προσπάθεια προκειμένου ο Έσπερος να περιέλθει στην ιδιοκτησία της.