20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ουσιαστική συμβολή των Δήμων στη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ – Προτάσεις από τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καλογερόπουλο

Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στο ενεργειακό κόστος, το ωράριο των σχολείων, τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις λειτουργίες διακυβέρνησης της νέας προγραμματικής περιόδου, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δ.Σ. της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ.

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο κ. Καλογερόπουλος, στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 η εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κατάφεραν και πολλά, καθώς οι διαδικασίες ακολούθησαν  την “πεπατημένη” με μικρή ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων, φαίνεται όμως ότι για τις διαδικασίες υλοποίησης του Προγραμμάτων οι προτάσεις της ΚΕΔΕ έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν στο νόμο 4914/2022 για «την Διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027».

Ο κ. Καλογερόπουλος εκτίμησε πως ναι μεν έγινε πλέον ένα σημαντικό βήμα με την αποδοχή των προτάσεων της ΚΕΔΕ, όμως οι προβλέψεις αυτές στο νόμο δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα πραγματοποιηθούν. Απαιτείται προετοιμασία από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και την ΕΕΤΑΑ αλλά και σχετική συνεννόηση της ΚΕΔΕ με τους πολιτικούς προϊσταμένους των Διαχειριστικών Αρχών και κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους, ενώ είμαστε στην τελική φάση της έγκρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 τα οποία έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέχεια ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά αναφορικά με τη συμβολή της ΚΕΔΕ στις διαδικασίες προετοιμασίας και υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, ο νέος νόμος προβλέπει:

1.       Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην εξειδίκευση των Τομεακών Προγραμμάτων και τη συμμετοχή των ΠΕΔ στην εξειδίκευση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της διαχειριστικών  αρχών με την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ αντίστοιχα κατά την εξειδίκευση των Προγραμμάτων, διότι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης μπορούν να μεταφέρουν τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι θα έχουν γνώση για την εξειδίκευση των Προγραμμάτων και τον  προγραμματισμό των προσκλήσεων.

2.       Τη συνεργασία της ΚΕΔΕ με τις επιτελικές δομές για την αποτύπωση, ιεράρχηση και εξειδίκευση των αναγκών, σε σχέση με τους τομείς πολιτικής του οικείου Υπουργείου.

3.       Τη δυνατότητα για πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει πόρους από το «Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων», να υποστηρίξει αυτούς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης των ΟΧΕ-ΒΑΑ και να καταρτίζει και εκτελεί προγράμματα ενεργειών τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος «Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων».

4.       Τη συνεργασία της ΚΕΔΕ σύμφωνα με το νόμο με τις Επιτελικές δομές προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ανάγκες των Δήμων στους τομείς πολιτικής του οικείου Υπουργείου.

5.       Τη συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), η οποία θα διατυπώνει εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης σχετικά με τον προγραμματισμό των δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης του Περιφερειακού Προγράμματος, τον συντονισμό τους με τις δράσεις και τα έργα των Τομεακών και λοιπών Προγραμμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

 Ο κ. Καλογερόπουλος κατέληξε σχετικά: «Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι το να βοηθήσουμε τους Δήμους και ιδιαίτερα τους μεσαίους και τους μικρούς Δήμους, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα, να ωριμάσουν τα έργα και τις δράσεις τους και να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν εντός του προϋπολογισμού τους και σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές τους. Επίσης, θεωρούμε αναγκαία τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο σχεδιασμό της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για όλες τις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα θεσμικών ή και επιχειρησιακών μεταρρυθμίσεων, με επισπεύδοντα τα αρμόδια Υπουργεία.»

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα