Πέμπτη 31 Αυγούστου, στο θέατρο «Γιώργος Παππάς», και οι θεατές κατέκλυσαν το χώρο (ακόμα και εκτός κερκίδων) για να παρακολουθήσουν την παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις (δύο) καλύτερες της δεκαετίας των Οινοξενείων. «την άμπελο, τον τρυγητή υμνούμε…» κι όταν οι τέχνες, η παράδοση, η γνώση και το μεράκι συναντιούνται επί σκηνής, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για συμμετέχοντες και θεατές, σε ένα ταξίδι από τη μυθολογία και την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή.
Με το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου να λούζει το θέατρο, ο λυρισμός του Λι Μπάι ταξίδεψε τους θεατές από το παρελθόν στο παρόν, συμπλέκοντας το μυστηριακό φως του φεγγαριού με τη μεθυστική επίδραση του κρασιού. Και στη συνέχεια… μύθοι, αποσπάσματα από την Ιλιάδα του Ομήρου και την Ειρήνη του Αριστοφάνη, εκκλησιαστικά κείμενα, τραγούδια, χοροί, δρώμενα, ποίηση (Γιάννης Ρίτσος, Βασίλης Ρώτας, Κώστας Κρυστάλλης) και παραδοσιακά δίστιχα συνδυάστηκαν με έναν εξαίρετο τρόπο. Ο αμπελουργός Τρυγαίος μπροστάρης, έβαλε τους τρυγητές στ’ αμπέλια για να περιδιαβούν μέσα από χορούς και τραγούδια τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Ικαρία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Γρήγορες εναλλαγές σκηνών από τον πρωινό τρύγο στο δεκατιανό, από το κουβάλημα στο πάτημα σταφυλιών, από τη μουσταλευριά στις ετοιμασίες του γλεντιού που στήθηκε για να γιορταστεί ο οίνος που ευφραίνει ενώ το βλέμμα έπεφτε στα υπέροχα μικρά παιδιά με τα αυτοσχέδια παιχνίδια τους και τη συμμετοχή σε κάθε δράση.
Εντυπωσιακό το σκηνικό με τρία αμπέλια στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και πλήθος αντικειμένων του τρύγου (πατητήρια, στρίφλα, βαρέλια, κοφίνια κ.ά.) ενώ σημείο αναφοράς αποτέλεσε και το ντύσιμο των συμμετεχόντων τρυγητών που παρέπεμπε σε προηγούμενες δεκαετίες (κάπου στο ’70). Όλα αυτά ξύπνησαν μνήμες στους μεγαλύτερους, συγκίνησαν, έδωσαν την ευκαιρία για ένα ταξίδι στο κοντινό (ή/και λίγο μακρινό) παρελθόν, αναπολώντας στιγμές και προσωπικές εμπειρίες.
Περισσότεροι από 60 χορευτές-τριες (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες) του Χ.Ε.Α. απέδωσαν τραγούδια και χορούς από όλο τον ελλαδικό χώρο ενώ ταυτόχρονα υποδύθηκαν με θαυμαστό τρόπο ρόλους. Ήθος και ύφος χορευτικό όπως άρμοζε στην παράσταση αλλά και δυναμισμός, εκφραστικότητα και αίσθηση χαράς. Εξαιρετικός στο ρόλο του «Τρυγαίου» ο Γιάννης Καυκάς, λυρική ως «χορός» και δυναμική ως συνδετικός κρίκος η Ελένη Κλάγκου, ταξιδευτής ο «παραμυθάς» Βασίλης Λάγιος και σπουδαίος «ερευνητής» ο Γιώργος Γεωργόπουλος.
Καταπληκτική η ορχήστρα του κορυφαίου κλαρινίστα Νίκου Φιλιππίδη με τους δεξιοτέχνες μουσικούς (Βασίλης Αθανασιάς: βιολί, Κώστας Φιλιππίδης: λαούτο & τραγούδι, Αντρέας Παππάς: κρουστά, Λευκοθέα Φιλιππίδη: τραγούδι, Χάρης Ζωιδάκης: κρητική λύρα & τραγούδι) και τον σπουδαίο Παναγιώτη Λάλεζα στο τραγούδι, κέρδισαν το συνεχές χειροκρότημα του κοινού.
Τη σύνθεση, επιμέλεια της παράστασης και τη διδασκαλία χορών είχαν οι δάσκαλοι χορού Μαρία Ζουροπούλου, Ασημάκη Τσουρέκη και Γιώργο Σιακκή. Την ενδυματολογική επιμέλεια είχε η Ελένη Κωστοπούλου ενώ για το σκηνικό δούλεψε όλη η ομάδα χορευτών & μελών του Δ.Σ. Η σκηνοθετική καθοδήγηση έγινε από τον Κώστα Κλάγκο και το Γιώργο Σιακκή που είχε και την επιμέλεια των κειμένων. Εξαίρετος ο φωτισμός από τον Παναγιώτη Μουρδέκα σε πρόσωπα και σκηνές, επέτρεψε –επιπλέον- στους θεατές να δουν απερίσπαστα (επιτέλους) και το θαυμάσια φωτισμένο κτίριο του παλιού νοσοκομείου.
Η παράσταση ολοκληρώθηκε με γλέντι και κεράσματα για όλους τους θεατές οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, παρέμειναν μέχρι αργά στο χώρο του θεάτρου χορεύοντας και τραγουδώντας. Στο τέλος, πολλά τα εύσημα και τα συγχαρητήρια και από το πλήθος των θεατών (δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Δ.Σ. ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ., μέλη «Δικτύου Ποιότητας» & οργανωτικής επιτροπής Οινοξενείων με πρώτο τον πρόεδρο Άγγελο Ρούβαλη, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. συλλόγων από Καμάρες μέχρι Ακράτα, υπεύθυνοι οινοποιείων που συμμετείχαν στα «Οινοξένεια 2023», συνδημότες από όλα τα Δ.Δ. του δήμου αλλά και από άλλες περιοχές), οι οποίοι επεσήμαναν, σε κάθε τόνο, το υψηλό επίπεδο της οργάνωσης και παρουσίασης της παράστασης, προσεγμένης σε κάθε λεπτομέρεια.
Με αυτή την κορυφαία εκδήλωση, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου ολοκλήρωσε τις χορευτικές παρουσιάσεις του για το φετινό καλοκαίρι και οι υπεύθυνοι του συλλόγου προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη (καθημερινά 7.00-9.00 το βράδυ στην αίθουσα του συλλόγου, Ανδρέου Λόντου 49, τηλ. 2691062314) ενώ τα μαθήματα χορού θα αρχίσουν την Δευτέρα 02 Οκτώβρη.