Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις μπαίνουν οι χιλιάδες υποψήφιοι.
Η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, θα γίνει με την Έκθεση στις 2 και 3 Ιουνίου, για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλαδικές θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο.
Το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε ταυτόχρονα τους πίνακες με τους εισακτέους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα είναι περιορισμένη η επίδραση των αριθμών των εισακτέων στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 20/05/2022 09:39
Πανελλαδικές 2022 -Έκθεση: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία
Πανελλαδικές 2022 -Στρατηγάκης: Τα 6 καλά νέα των φετινών εξετάσεων
Κάθε χρόνο, η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, η προετοιμασία και η αναμονή, δοκιμάζουν τους υποψηφίους. Όμως, δεν είναι το ποτήρι… μισοάδειο. Αντιθέτως, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia.gr, στις φετινές εξετάσεις υπάρχουν και καλές ειδήσεις.
Ο κ. Στρατηγάκης παραθέτει τις 6 καλές ειδήσεις των φετινών Πανελλαδικών:
- Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν ένα μηχανογραφικό δελτίο χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό των τμημάτων που μπορούν να δηλώσουν. Διατηρείται το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ.
- Οι Βάσεις θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μειώνοντας πολύ το χρόνο αναμονής και την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Θα μπορέσουν, έτσι, οι φοιτητές που πρέπει να σπουδάσουν σε άλλη πόλη να βρουν σπίτι και να μετακομίσουν στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου.
- Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις κατατίθεται το Μάιο. Τα αποτελέσματα εισαγωγής θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μαζί με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων υποψηφίων.
- Μειώθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος για τα κορίτσια στην Αστυνομία και το Λιμενικό από 1,7μ σε 1,63μ. Στην Πυροσβεστική δεν υπάρχει κανένα όριο ύψους. Στις Στρατιωτικές Σχολές παραμένει το ελάχιστο ύψος για τα κορίτσια στο 1,60μ.
- Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι ανεξάρτητη από τη δυσκολία των θεμάτων. Αν οι υποψήφιοι φέτος δεν γράψουν τόσο καλά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η ΕΒΕ κάθε τμήματος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από πέρυσι.
- Τέσσερα νέα τμήματα ιδρύθηκαν στη σχολή Ικάρων. Πρόκειται για τα τμήματα Διοικητικών, Έρευνας Πληροφορικής, Εφοδιαστών και Μετεορολόγων.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 21/05/2022 10:42
Πανελλαδικές 2022: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 20/05/2022 09:39
Πανελλαδικές 2022 -Έκθεση: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία
Πανελλαδικές 2022: Τι αλλάζει με μόρια και συντελεστές
Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στους συντελεστές και τον υπολογισμό των μορίων.
Ο κ. Στρατηγάκης είχε πει σχετικά στο iefimerida ότι «κάθε τμήμα ορίζει το δικό του συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα ξεχωριστά. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι φέτος, ουσιαστικά, κάθε μαθητής θα έχει διαφορετικά μόρια για κάθε μάθημα».
Ο Στράτος Στρατηγάκης παρέθεσε το παρακάτω παράδειγμα των τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Αθήνας και το Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης:
Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2022 / Επιμέλεια: Στράτος Στρατηγάκης
«Βλέπουμε ότι η Αγγλική Γλώσσα για το τμήμα της Αθήνας έχει συντελεστή 30% για τη Νεοελληνική Γλώσσα, 20% για τα Αρχαία Ελληνικά και από 25% για την Ιστορία και τα Λατινικά. Η συγκεκριμένη σχολή απαιτεί και εξέταση σε ειδικό μάθημα, στα Αγγλικά, όπου έχουμε και εκεί ένα 20%. Η Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη όμως βάζει τέσσερα 25άρια (25%)» αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης, υπενθυμίζοντας ότι «κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει ένα συντελεστή που μπορεί κατ’ ελάχιστον να είναι 20% και με μέγιστο το 40%».
Αυτό το ελάχιστο του 20%, προσθέτει, «σημαίνει ότι επειδή είναι τέσσερα τα μαθήματα είναι δηλαδή 4 επί 20. Δηλαδή το 80% των μορίων είναι στάνταρ. Μένει ένα ακόμα 20% που το κάθε τμήμα το μοιράζει όπως θέλει. Στο παραπάνω παράδειγμα, το τμήμα της Θεσσαλονίκης μοίρασε από 5% σε κάθε μάθημα. Η Αθήνα, αντιθέτως, πήρε το ελάχιστο του 20% στη Γλώσσα και προσέθεσε ένα 10%, ενώ κράτησε τα Αρχαία στο 20%. Να πούμε ότι για τα παραδείγματά μας έχουμε απλοποιήσει κάπως το σύστημα για να είναι κατανοητό, αλλά η ακρίβεια παραμένει η ίδια» λέει ο κ. Στρατηγάκης.
Πώς «μεταφράζονται» σε μόρια οι συντελεστές
Για όσους λύθηκε ο «γρίφος» των συντελεστών των τμημάτων στις Πανελλαδικές, μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που αφορά στον υπολογισμό των μορίων, βάσει των συντελεστών.
Ο Στράτος Στρατηγάκης ετοίμασε το παρακάτω γράφημα που αποκαλύπτει την εξίσωση που οδηγεί στον τελικό βαθμό, δηλαδή τα μόρια:
Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2022 / Επιμέλεια: Στράτος Στρατηγάκης
«Έχουμε τον βαθμό στα 20 που παίρνει ο υποψήφιος στο μάθημα. Αυτός ο βαθμός πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή του μαθήματος, έπειτα πολλαπλασιάζουμε επί 10 και βρίσκουμε τα μόρια που πήραμε για το συγκεκριμένο μάθημα» εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.
Παράδειγμα:
Ένας υποψήφιος γράφει 14 στα 20. Πολλαπλασιάζουμε το 14 με το συντελεστή του 20, πολλαπλασιάζουμε επί 10 και βρίσκουμε 2.800 μόρια. Αν στο ίδιο μάθημα, της ίδιας σχολής, ο υποψήφιος έγραφε 15 τότε θα έπαιρνε 3.000 μόρια.
Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2022 / Επιμέλεια: Στράτος Στρατηγάκης
Αναλυτικά παραδείγματα μορίων για τις Πανελλαδικές
Στους παρακάτω πίνακες που επιμελήθηκε ο κ. Στρατηγάκης φαίνεται πώς ακριβώς διαμορφώνονται τα μόρια για κάθε μάθημα ξεχωριστά, στις δυο σχολές που αναφέρθηκαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αν ο μαθητής έγραφε τους ίδιους ακριβώς βαθμούς:
Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2022 / Επιμέλεια: Στράτος Στρατηγάκης
«Ο υποψήφιος λοιπόν έχει διαφορετικά μόρια για την Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας και διαφορετικά μόρια για Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία Θεσσαλονίκης. Είναι 15.100 και 15.200. Οι διαφορές μπορεί να είναι και μεγαλύτερες. Ο κάθε μαθητής έχει διαφορετικά μόρια σε κάθε σχολή» έλεγε στον οδηγό του ο Στράτος Στρατηγάκης.
Από τις παρατηρήσεις του κ. Στρατηγάκη προκύπτει ουσιαστικά πως κάθε μονάδα στο γραπτό θα έχει διαφορετική αξία ανάλογα με τον συντελεστή. Π.χ. αν ένα μάθημα έχει συντελεστή 40%, τότε τα μόρια θα είναι διπλάσια απ’ ό,τι με συντελεστή 20%:
Δείτε επιπλέον τι συμβαίνει όταν ένα τμήμα ανήκει σε δυο διαφορετικά πεδία, όπως τα τμήματα Βιολογίας Αθήνας και Ηρακλείου που ανήκουν στο 2ο και το 3ο πεδίο και έχουν διαφορετικούς συντελεστές:
Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2022 / Επιμέλεια: Στράτος Στρατηγάκης
Οι 3 συμβουλές του Στρατηγάκη για τα μόρια
Καταλήγοντας, ο Στράτος Στρατηγάκης κάλεσε τους υποψηφίους να μην… πανικοβάλλονται. «Δεν πρέπει να τρελαίνονται τα παιδιά γιατί στο μηχανογραφικό θα δηλώσουν σχολές σύμφωνα με την επιθυμία τους, και όχι βάσει των μορίων τους. Επιπλέον, όλα αυτά τα πολύπλοκα που αναλύσαμε παραπάνω θα υπολογίζονται αυτόματα από εφαρμογές. Δεν θα χρειάζεται ο καθένας να τα υπολογίζει με το κομπιουτεράκι του» τονίζει.
Οι υποψήφιοι, τόνιζε, «δεν θα πρέπει να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στα μαθήματα με αυξημένο συντελεστή. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί σε ένα τμήμα μπορεί να είναι αυξημένος, όμως σε ένα άλλο τμήμα μπορεί να είναι μικρότερος. Συνεπώς, ας συνεχίσουν οι υποψήφιοι το διάβασμά τους κανονικά, χωρίς να επηρεάζονται από τους συντελεστές».
Πηγή: iefimerida.gr – Πανελλαδικές 2022 -Στρατηγάκης: Τι αλλάζει στις φετινές εξετάσεις -Τα 6 θετικά νέα για τους υποψήφιους – iefimerida.gr