20.1 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Παραλία Συλιβαινιωτίκων: Ένα προάστιο των Αθηνών στην Ανατολική Αιγιάλεια: Πολιτική βούληση για να γίνει ανεξάρτητος Δήμος

Τοπική Κοινότητα Συλιβαινιωτίκων. Γεωγραφικά η περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας εκτείνεται από το Κέντρο Υγείας Ακράτας και φθάνει μέχρι την θάλασσα. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την περιοχή ως «παραλία Ακράτας», όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στο aigiovoice παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κρικέτος, ο οποίος εκλέγεται στη θέση αυτή από το 2011. Η παραλία Συλιβαινιωτίκων έγινε σχεδόν προάστιο των Αθηνών. Το πως το κατάφερε, μας το εξηγεί ο κ. Κρικέτος.

-Επειδή υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν γνωρίζει, μπορείτε να μας οριοθετήσετε τα Συλιβαινιώτικα και την διαφορά τους από την Ακράτα.

Τα Συλιβαινιώτικα εκτείνονται, από το Κέντρο Υγείας, νότια, απ’ όπου αρχίζουν τα όρια της Ακράτας, και φτάνουν μέχρι την θάλασσα προς βορρά, ανατολικά συνορεύουν με την Κοινότητα Κραθίου, τα φανάρια της οδού Χελμού είναι το σημείο που χωρίζει τις δύο Κοινότητες, και δυτικά μέχρι τον ποταμό Κράθη. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την Παραλία ως Παραλία Ακράτας. Όμως η πραγματικότητα διαφέρει. Η Παραλία είναι Παραλία Συλιβαινιωτίκων. Προσπαθούμε με διάφορες ενέργειες, να γνωρίσει ο κόσμος το πραγματικό όνομα της Παραλίας μας. Μας πληγώνει όταν αναφέρεται εσφαλμένα, διαφορετικά. Γιατί από το 2011 που βρίσκομαι στην θέση του Προέδρου της Κοινότητας, πασχίζω να της δώσω με διάφορους τρόπους, την αναγνωρισιμότητα που δικαιούται. Πιστεύω ότι έχω καταφέρει κάπως να πλησιάσουμε την πραγματικότητα, όμως έχουμε ακόμα δρόμο…..

-Ας κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις. Η εποχή του Καποδίστρια ήταν καλύτερη ή σήμερα;

Από την εμπειρία που έχω αποκτήσει από το 2011, που βρίσκομαι στην θέση του Προέδρου της Κοινότητας και απ’ όσα γνώριζα από πριν για τον Καποδιστριακό Δήμο Ακράτας, θεωρώ ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο Δήμος, οι μικρότερες Κοινότητες είναι στο περιθώριο. Ότι έπαθαν οι Κοινότητες της Νωνάκριδας με τον Καποδίστρια, το έπαθαν οι Κοινότητες Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αιγείρας κλπ, με τον Καλλικράτη.

-Την εποχή όμως που η Ακράτα ήταν ανεξάρτητος Δήμος και ειδικότερα την τελευταία 4ετία στιγματίστηκε από σοβαρές υποθέσεις διαχείρισης δημοτικής περιουσίας. Αυτές οι υποθέσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική εικόνα της περιοχής;

Κοιτάξτε, έχω συνηθίσει να μιλώ με στοιχεία, και να μην αφαιρώ το τεκμήριο της αθωότητας από κανέναν, αν δεν αποφανθεί η δικαιοσύνη τελεσίδικα. Απ ΄όσο γνωρίζω πρόσφατα η δικαιοσύνη, έκρινε αθώους τον τέως Δήμαρχο Ακράτας κύριο Μελή, καθώς και έναν Αντιδήμαρχό του. Ακόμη δεν γνωρίζω καμμία καταδικαστική απόφαση που αφορά στην τετραετία που αναφέρεστε. Όμως η θέση μου είναι ότι όποιος έχει καταχραστεί έστω και ένα λεπτό του ευρώ, είναι απέναντί μου. Πάντως αυτό που λέτε για την εικόνα της περιοχής, έχετε δίκιο, ίσως συνετέλεσε στο να μην γίνει ο Δήμος Ανατολικής Αιγιάλειας το 2010. Δίκαια ή άδικα, η ιστορία θα το δείξει.

-Με ποιον τρόπο κατόρθωσε η περιοχή να διπλασιάσει τον πληθυσμό της τα καλοκαίρια και γιατί το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών προέρχεται από την Αττική;

Η οικοδομική δραστηριότητα των δύο προτελευταίων δεκαετιών, δηλαδή την δεκαετία του ’90 και του 2000, σε συνάρτηση με την κατασκευή του οδικού άξονα, δηλαδή της Ολυμπίας οδού, που κατέστησε την Παραλία Συλιβαινιωτίκων, σχεδόν προάστιο των Αθηνών, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιοχή μας, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των μεγαλουπόλεων, η όμορφη θάλασσά μας, είναι οι κυριότεροι λόγοι που δεν θα έλεγα εγώ διπλασίασαν αλλά υπερπολλαπλασίασαν τον πληθυσμό μας τους καλοκαιρινούς μήνες και τις περιόδους των εορτών. Επειδή έχω ζήσει και στην Πρωτεύουσα, για πολλούς είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν για μπάνιο σε μας, απ ΄ότι να πάνε σε μια παραλία της Αττικής.

  • Έντεκα χρόνια διοικητικής μεταρρύθμισης, πιστεύετε ότι η Ανατολική Αιγιάλεια είναι στο περιθώριο της δημοτικής πολιτικής;

Εδώ θα επαναλάβω πως ότι έπαθαν οι μικρές Κοινότητες με τον Καποδίστρια, το έπαθαν με τον Καλλικράτη οι πρώην μεγαλύτερες. Η έδρα του Δήμου δυστυχώς για εμάς, μοιραία πάντα θα παίρνει την μερίδα του λέοντος. Επιπλέον ένας Δήμος που ετησίως δαπανά τόσα χρήματα για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους προορισμούς, μοιραία επίσης το μέγεθος της πίτας που πρέπει να μοιραστεί, μικραίνει κατά πολύ. Όμως εδώ μπαίνει το ζήτημα της αναλογικότητας. Δεν μπορεί μια περιοχή που συνεισφέρει αρκετά στον Δημοτικό “κορβανά “, έντεκα χρόνια τώρα να παλεύει μόνο για την καθημερινότητα και αυτή κουτσουρεμένη. Μοιραία λοιπόν και διαχρονικά, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, στοχεύει στην μεγάλη δεξαμενή ψήφων και βάζει σε δεύτερη μοίρα την περιφέρεια του Δήμου.

-Το αίτημα για επανασύσταση ανεξάρτητου Δήμου είναι ακόμα επίκαιρο;

Το αίτημα για δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, πάντα θα είναι επίκαιρο για εμάς, όμως για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να υπάρχει Πολιτική βούληση. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι 24 Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ακράτας και Αιγείρας, έχουμε συστήσει ένα δίκτυο Κοινοτήτων, με μια πενταμελή επιτροπή που το εκπροσωπεί, της οποίας είμαι ένα από τα μέλη, και έχουμε προβεί σε κάποιες ενέργειες, που όμως εξ αιτίας της υγειονομικής κατάστασης που μαστίζει την ανθρωπότητα και συνεπώς και την χώρα μας, προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Δεν σας κρύβω όμως ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…..

  • Η περιοχή βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη. Έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ή παραμένουν στα λόγια;

Από όσο γνωρίζω, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι Κοινότητες της Νωνάκριδας αν δεν κάνω λάθος. Εκεί δεν γνωρίζω να σας πω κάτι.

-Αν και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές υλοποίησαν μόνο ένα μικρό μέρος των αιτημάτων σας, εντούτοις οι δημότες της περιοχής έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Που το αποδίδετε;

Κοιτάξτε. Από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ως Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έμαθα να είμαι πειθαρχημένο άτομο, και όταν αναλάμβανα κάτι να το φέρω εις πέρας, εγώ το πήγαινα και λίγο παραπέρα….. Ασχολήθηκα με Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού της καταγωγής μου, όντας εννέα χρόνια Πρόεδρος του ΔΣ. Εκεί λοιπόν το έργο που έγινε κατά την διάρκεια της θητείας μου,ήταν κατά γενική ομολογία, εντυπωσιακό. Το ίδιο συνέβη και με την Κοινότητα. Το 2014 στις Δημοτικές εκλογές, πήρα διπλάσιο αριθμό ψήφων από αυτές του 2010. Το 2019 οι ψήφοι ήταν 3πλάσιοι του 2014. Ο Συνδυασμός με τον οποίο εκλέχθηκα πήρε το εντυπωσιακό ποσοστό 95%. Αυτό δείχνει ότι η αποδοχή του κόσμου στο πρόσωπό μου, είναι σχεδόν καθολική. Αυτό οφείλεται στο ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κοινότητα στην λειτουργία της από τον Δήμο, η εν γένει παρουσία μου είναι καθημερινή και καθ’ όλο το 24ωρο θα έλεγα.

-Η συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου είναι όπως ελπίζατε;

Η συνεργασία μου την Αντιδήμαρχο κυρία Σταυροπούλου, ναι, είναι όπως την περίμενα. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο ή περισσότερο, γνωρίζοντας αυτά που είπα προηγουμένως για την οικονομική δυσπραγία που βρίσκεται ο Δήμος Αιγιαλείας από τα απορρίμματα, με αποτέλεσμα τα έργα που γίνονται να είναι ελάχιστα, με την μεγάλη πλειοψηφία αυτών, στην έδρα του Δήμου.

  • Γιατί κάποιος που κατάγεται από τα Συλιβαινιώτικα θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος;

Ναι πρέπει να νοιώθει υπερήφανος, γιατί κατάγεται και ζει σε μια περιοχή που αδιαμφισβήτητα είναι πανέμορφη, και μεγαλώνει τα παιδιά του σε ανθρώπινο περιβάλλον, στην καθαριότητα, μια περιοχή που επαναλαμβάνω, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πλέον κοσμοπολίτικα μέρη της Ελλάδας. Εύχομαι κάποια στιγμή , τα Συλιβαινιώτικα να πάρουν από τον Δήμο, όποιος κι αν είναι αυτός…..το κομμάτι της πίτας που δικαιωματικά τους ανήκει, και να βεβαιώσω τους συμπολίτες μου, ότι θα συνεχίσω να παλεύω γι ‘αυτό, καθώς και για την πρόοδο και ευημερία των παιδιών μας. Ευχαριστώ πολύ και εσάς που μου δώσατε την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου, για τον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα