ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνηση ότι χάρη σε αυτή ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε απλουστευτικές ερμηνείες σχετικά με τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.
Η άντληση 3,5 δισεκ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου με επιτόκιο κοντά στο 4,4% δεν συνιστά λόγο θριαμβολογίας. Αντιθέτως, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 40 μονάδες βάσης περίπου. Επιπλέον, η έκδοση πραγματοποιήθηκε στην αρχή του έτους, διάστημα κατά το οποίο η προσφορά ρευστότητας είναι αυξημένη και συνεπώς η ζήτηση αρκούντως μεγαλύτερη. Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές στην συνέχεια του έτους, ιδιαίτερα με τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε το 2021 λόγω της πολιτικής από την ΕΚΤ, που αγόραζε ομόλογα χωρών, ακόμη και της Ελλάδας που δεν διέθετε την επενδυτική βαθμίδα και κρατούσε τα παρεμβατικά της επιτόκια αρνητικά.
Υπενθυμίζουμε, δε, ότι έναν χρόνο πριν το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα ακόμα 10καετές ομόλογο με επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια περιόρισε τις εκδόσεις χρέους όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως, διότι πίστευε αφελώς ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μελλοντικά.
Τώρα που η ΕΚΤ άλλαξε την πολιτική της, το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να ανεβαίνει αν η χώρα :
-δεν ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα
-δεν καταγράφει δημοσιονομικές επιδόσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και ο ρυθμός ανάπτυξης υστερεί σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού.
Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ότι δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα το παράθυρο ευκαιρίας, που της δόθηκε με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και τις ευμενείς για τη χώρα μας αποφάσεις της ΕΚΤ.