του Αχιλλέα Ροδίτη |
Με το σύνθημα «Καμιά ανοχή στις εξοντωτικές, εκδικητικές και εκφοβιστικές πρακτικές της ΔΕΗ και των παρόχων ρεύματος» οι Αντιεξουαστές της Πάτρας απηύθυναν δημόσια προειδοποίηση μέσω διαδικτύου εν όψει αυριανής Δίκης για ρευματοκλοπή, με κατηγορούμενη 52χρονη Πατρινή.
Όπως αναφέρεται σε κείμενο που κοινοποιήθηκε μέσω του ιστότοπου των αντιεξουαστικών ομάδων, αύριο θα δώσουν ηχηρό «παρών» στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν την κατηγορουμένη Α.Γ. η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επανασύνδεσε παράνομα το ρολόι του σπιτιού της και ενώ η διακοπή ηλεκτροδότησης είχε γίνει για οφειλή μόλις… 150 ευρώ!
ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ 150 ΕΥΡΩ ΖΗΤΟΥΝ 5.500 ΕΥΡΩ!
Εκείνο όμως που προκαλεί την οργή, όπως τονίζεται επιπρόσθετα, είναι ότι πέραν της οφειλής αυτής η ΔΕΗ κάνει απαιτητά και τα υπέρογκα ποσά των προστίμων που προβλέπονται, ήτοι:
- 500 ευρώ για έξοδα της εταιρείας
- αλλά και ακόμα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη!
«Είναι προφανές ότι αυτή η απαίτηση δεν στοχεύει απλά στα λεφτά τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε ποτέ μια εργατική οικογένεια να μαζέψει και να τους χαρίσει. Είναι πάνω απ’ όλα μια εκδικητική πρακτική με ξεκάθαρο στόχο τον εκφοβισμό και την παραδειγματική τιμωρία κάθε ατόμου που του περνάει έστω από το μυαλό να βάλει την επιβίωσή του ίδιου και της οικογένειάς του πάνω από τα συμφέροντα της εταιρείας», επισημαίνει στην δημόσια ανακοίνωση των αντιεξουσιαστών οι οποίοι δηλώνουν πως θα αντισταθούν εμπράκτως, αύριο στα Δικαστήρια της Πάτρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε πρακτικές που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε φυσική εξόντωση και εξαθλίωση ανθρώπων που αδυνατούν, όχι με δική τους υπαιτιότητα, να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες, των ίδιων και της οικογένειας τους.
ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η Α.Γ., μητέρα ενός παιδιού και μόνη, εργαζόταν ως την περίοδο της πανδημίας όταν λόγω κρίσης η επιχείρηση έκλεισε κι εκείνη έμεινε χωρίς δουλειά. Λαμβάνει μόνο ένα επίδομα ΚΕΑ ύψους 200 ευρώ ενώ κάθε προσπάθειά της για εξεύρεση άλλης εργασίας έχει αποβεί άκαρπη εξαιτίας της ηλικίας της.
«Η Α.Γ. είναι μία από εμάς, που όταν μεγαλώνουμε θεωρούμαστε πολύ μεγάλοι για να μας προσλάβουν…», επισημαίνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Έγκλημα δεν είναι αν η Α.Γ. ή οποιαδήποτε άλλη στη θέση της σύνδεσε παράνομα ή όχι το ρεύμα. Έγκλημα είναι ότι μας κόβουνε το ρεύμα. Ότι καλούμαστε διαρκώς να επιλέξουμε ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ, το ρεύμα και το νοίκι μας. Ότι στα δικαστήρια στην Πάτρα οι δίκες για ρευματοκλοπή είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο όπου κυνηγιόμαστε μέχρι εξόντωσης με δυσβάσταχτα χρηματικά πρόστιμα και απειλές φυλάκισης αν δεν υπομένουμε στωικά την εξαθλίωση που μας επιβάλλεται».