Από τη Μηχανή Τέχνης σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας
Η Μηχανή Τέχνης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Πάτρα το έργο του ChristopherMarlowe, “Μακελειό στο Παρίσι” στο θέατρο Λιθογραφείον, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 21:00
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Η παράσταση αναφέρεται στη σφαγή της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, μια νύχτα που η Βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων και ο Δούκας Γκιζ ξεκινούν το βίαιο πόλεμο των Καθολικών εναντίον των Ουγενότων και αιχμαλωτίζουν το κύριο εκπρόσωπο των Ουγενότων, τον Βασιλιά της Ναβάρας.
Εκείνος καταφέρνει να δραπετεύσει και οργανώνει μια επίθεση με στόχο να ελευθερώσει το Παρίσι από την σκοτεινή τυραννία του Δούκα Γκιζ. Μετά τον θάνατο του Βασιλιά Κάρολου , ο νέος βασιλιάς Ανζού αντιστέκεται στη θέληση της μητέρας του Αικατερίνης δεν υποκύπτει στις σκοτεινές μακιαβελικές συνωμοσίες του Δούκα Γκιζ και συγκρούεται μαζί του.
Ο Βασιλιάς της Ναβάρας ελπίζοντας στη συνεργασία του Ανζού συγκεντρώνει τον δικό του στρατό και εισβάλει στο Παρίσι. Η παράσταση είναι μια συναρπαστική περιπέτεια ανατροπών και έντασης που αναδεικνύει τον πρώτο ευρωπαϊκό εμφύλιο πόλεμο, αποκαλύπτοντας πόσοι αθώοι έπεσαν θύματα στο όνομα της πίστης.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά-Κοστούμια: ΚέννυΜακλέλαν
Μουσική: Σπήλιος Καστάνης
Χορογραφία-Κίνηση: Μαρία Κίκινα
Φωτισμοί: ΕυσταθείαΔρακονταειδή
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κόκκαλης, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Ελένη Γεωργακοπούλου, Νίκος Δερτιλής, Χρήστος Στρέπκος
Την παράσταση συνοδεύει με το κοντραμπάσο του ο συνθέτης Σπήλιος Καστάνης.
ΙΝΦΟ:
Από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024 στο Θέατρο Λιθογραφείον.
Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και επιχορηγείται.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
Με το πόλεμο στην Ουκρανία, η ειρήνη στην Ευρώπη, μια παγκόσμια κατάκτηση πολλών δεκαετιών απειλείται. Το «Μακελειό στο Παρίσι» του Marlowe καταγράφει ένα παρόμοιο « εμφύλιο» ευρωπαϊκό πόλεμο: τα γεγονότα από την Νύχτα του Βαρθολομαίου μέχρι και την πολιορκία του Παρισιού από τον Ερρίκο Δ. Την περίοδο δηλαδή που Καθολικοί και Γάλλοι προτεστάντες (Ουγενότοι) επιδίδονται σε πράξεις καταστροφής. Είναι ένα θεατρικό έργο που μας υπενθυμίζει πόσα εμπόδια και θυσίες χρειάστηκαν για να τεθούν οι βάσεις της συνύπαρξης των διαφορετικών λαών που απαρτίζουν την Ευρώπη. Μέσα από μια χορογραφία της βίας , του επιθετικού « μακιαβελισμό » και του τυφλού φανατισμού ο συγγραφέας μας αποκαλύπτει πως η αδηφάγα μηχανή του πολέμου «καταβροχθίζει» την ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαϊκών λαών και την ευημερία που ο πολιτισμός της ειρήνης μας παρέχει. Η παράσταση έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει πως οι λαοί της Ευρώπης έχουν μνήμη μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους της δυστοπίας του πολέμου πως η διπλωματία και ειρηνική συνύπαρξη είναι ο μοναδικός δρόμος επίλυσης των διαφορών τους.
Χρήστος Στρέπκος